Visszapillantó – ruházat és kiegészítők a 80-as években

A farmer jött, látott és győzött. Persze ennél azért több is történt…

A 60-as és 70-es évek zseniálisan elszállt divatját próbálta megugrani a 80-as évek öltözködési trendje. Nem bántjuk és nem is hibáztatjuk a végeredményért, a feladat gyakorlatilag lehetetlen volt. Természetesen itt, a keleti blokkban, még a már magában is szürreális végeredmény is képes volt egy bizarr helyi formát felvenni. Valami érthetetlen és torz elgondolás torzult még tovább. A deformációkhoz nagyban hozzájárult a nyugati trendeket érdeklődve figyelő és újratervező Magyar Divat Intézet odaadó munkája. Ennek a korszaknak divatjára pillantunk most vissza.

A korábbi két évtized amúgy is színes és bevállalós ruháit túlszárnyalni? Ennek eredménye lett a rikító, sőt, neonszínű ruhák megjelenése. A papagájemberek évtizedének kedvenc színe a neonzöld, és a pink (neonpink) lett. Megjelentek megannyi alakban. Divatba jött az indokoltnál jóval nagyobbra szabott feliratos póló, ami kiváló formája volt az önkifejezésnek. Valakitől egy idézet rajtam, az máris én vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy ne lettek volna köztük igazán menők, csak nem ez volt a jellemző.

smiley

A smileys cuccoknál még így is kúlabbak voltak.

Az nem egészen világos, miért kellett betűrni a pólót, de be kellett. Leginkább farmerba. Mert a farmer a korszak legcsodálatosabb dolga volt. Elnyűhetetlen és divatos. Volt is belőle kék, meg színes, sima, kőkoptatott, szakadt, vagy amilyet csak akart az ember magának. A farmer nem állt meg ott, hogy nadrág! Volt belőle mellény, szoknya, dzseki, a borzalmas farmering, de akár sapka, farmercipő, vagy farmertáska alakban is megjelent. És a farmert farmerrel kellett hordani. Farmernaci farmeringgel, rajta egy jó kis farmerdzseki. Jó, mi? A legdurvább arcok dobtak még a szetthez egy veszkócsizmát is.

farmerjo

A nők öltözködése változatosabb volt akkor is, de ez csak abból adódik, hogy a nők mindig többet foglalkoztak a divattal. Azt, hogy érzékük is volt hozzá, a válltömés ismeretében nem állíthatom. Mindenbe válltömést tettek. Blúz, ing, kabát, mellény… Mindegy, csak válltöméses legyen. Olyan magasvállú csajok mászkáltak mindenfelé, hogy hatalmas fülbevalóik a vállukon pihentek. Lehet, hogy ez szándékolt könnyítés volt, mert némelyik ránézésre annyit nyomott, ami különben simán letépte volna egy átlagos nő átlagos fülét.

fulbevalo

Férfiaknál a fülbevalóméret kisebb karikára korlátozott, amire lehetett medált akasztani. Mondjuk keresztet. Igen, leggyakrabban keresztet.

gmjo

De a nőknél maradva és a válltömésen túl nem állt meg az élet. Voltak sztreccsnadrágok, amiket magában, vagy szoknyával lehetett viselni. Kamaszkorom legrémesebb vizuális élmenyei közé tartoztak az ötvenes, kissé túlsúlyos háziasszonyok a panelból, akik ezt viselték valami bő, feliratos pólóval. A lányaik eközben válltöméses blúzban, miniszoknyában és tűsarkúban rohamozták a Pepita Disco Bárt, mert akkortájt az volt a menő. A fiúk már ott sorakoztak fekete szövetnadrágban, amibe jól beletűrték a pólójukat. Rosszabb esetben még garbó is figyelt fölötte.

Miért tűrték be az emberek a pólójukat? De tényleg! Nem sok bénább dolog van egy betűrt pólónál.

A lányok persze nem csak úgy elindultak a bulikba. Ahogy most, akkor is nagy hangsúlyt fektettek párzási minták felvitelére, amit hétköznapi nevén sminkként ismerünk. A legnépszerűbb eszközök a szemceruza és a szempillaspirál voltak. Szemöldököt szedni viszont nem volt még divat, helyette az arcpír szépített. A rúzsok fényesek voltak, és rohadtul nem csókállók. A narancs, piros és pink színek jellemzően kedveltebbek voltak a többi színnél, de gyakran az évszakokhoz igazodtak a választott színek. Ha minden a helyére került, még kellett egy kis szájkontúr, de a szájkontúrceruza színét legtöbbször a rúzs színétől teljesen eltérő palettáról választották a lányok.

80s-Makeup-3

A mai készülődésnél ez a leghosszadalmasabb folyamat. A nyolcvanas években ez koránt sem volt így! Akkor a nem véletlenül madárfészek frizurának nevezett hajkoronák elkészítése volt a legdurvább. Sokkal extrémebbek voltak a sérók, mint most, ráadásul a hajlakk és hajzselékínálat határozottan szegényesebb volt. Akkortájt ismertem meg a kreppelt haj és a tupír fogalmát. Voltak magas copfok a fejtető környékén pamut hajgumival összefogva, frufru, dauer, hajcsavaró és a feledhetetlen Farrah Fawcett rőzse, ami az egész világon talán csak neki állt jól. Vagy neki ez is jól állt. Mindenki más botrányosan mutteros lett tőle.

CHARLIE'S ANGELS - gallery - Season One

A férfiak Diether Bohlenes focihajat viseltek, ami felül égnek állt, hátul pár nyomorult tincs göndörödött. Akinek nem ilyen volt, azoknál is jellemző volt a hosszabbra hagyott frizura, és a fészek hatás. Bobby Ewing megvan? Vagy Vágási Feri?

A nadrágok szabására utal a répanadrág elnevezés, ami csípő helyett derékban végződött. Igazából minden nadrág ott ért véget, ezért tűnnek a betűrt felsős emberek az akkor készült képeken nyakiglábnak. Kivéve David Hasselhoff. Ő tényleg nyakigláb, ráadásul nem átalkodott egyenes szárú nadrágot hordani.

david-hasselhoff-and-kitt-from-knight-rider_100391187_m

Még szerencse, hogy a heavy metállal azért néhány vállalható halálfejes, vagy zenekaros cucc is elérhetővé vált. A hajak ez esetben sem voltak képesek a frufru és tupír szintjén túlnőni, de azt gondolom, a szegecselt bőrruházat, a magasszárú pumacipő és a flanelling még mindig istenesebb a korai hiphopkultúra vanillaájszos gyűrt susogós melegítő és fuksz kombójánál.

A blézer és a nadrágkosztüm meg nem is értem, hogy létezhetett. A haspóló akkoriban nemcsak a nők kiváltsága volt, a férfiak is előszeretettel hordták, természetesen kedvenczenekaros, vagy viccesfeliratos kivitelben. Nem volt ciki a strandon a fecske, a fehér teniszzokni meg országos betegséggé vált. A hawaii mintás ing volt a happy, felette az elmaradhatatlan könyékig visszatűrt zakóval. Létezett hálós panamapóló, ami lukacsai ellenére is megizzasztotta 200%-os műszáltartalmával viselőjét. A nejlonharisnya egy végigtáncolt este után büdös volt, és ezen a csőtop, meg a tengerészblúz sem segített.

A lambadaszoknyára emlékeztek?

A felsorolásnak nincs is értelme, annyi minden volt. Az emberek úgynevezett butikokban vásárolták ezeket a cuccokat. Meg a szabadkai hamiscipőt, és az olaszból behozott “minőségi” gagyit. Mert az olasz. Nem voltak még bevásárlóközpontok, csak minden sarkon egy butik, ahol a ruhák mellett kiegészítőkkel is találkozhattak a vásárlók. Mert a kiegészítők is fontos részét képezték a nyolcvanas évek erőszakos önkifejezéssel társuló divatjának.

A szemüvegkeretek vagy hatalmasak voltak, vagy ilyen apró foncsoros karikák, amit Lennon szemüvegként ismertünk. A susimelcsihez ment a baseballsapka, a rockereknek maradt a kötött tengerészsapi. Létezett kötött lábszárvédő, jó széles övek, hatalmas, változatos formájú fülbevalószettek, csuklószorítók, hosszú nyakláncok. A nyolcvanas évek a kiegészítők jelentősége miatt a bizsu nagy évtizede is volt egyben. Mert az nem volt elég, hogy a nyakláncod hosszú. Sok kellett belőle. Mint minden másból.

Személyes kedvenceim a kitűzők, azok közül is a zenekarosak. A nyúkidszestől bondzsovisig minden volt. Metálos még most is van.

jelveny

A kvarcóra sem véletlen, hogy eltűnt a fülklipsszel, meg a négyujjas gyűrűkkel együtt. Volt itt sok furcsaság, de minden aszerint, amit a Popcorn és Bravo magazinok aktuális száma diktált. Így válhatott trenddé a világ legolcsóbb műanyag órája, az akkoriban aranyáron kínált Swatch. De legalább ment a napellenzős fejpánthoz és a neon ledre hajazó fura partinapszemüvegekhez.

Fura időszak ez, mondom. A nők dekoltázsa a hátán volt. Nem is értem.

Eredetileg nem akartam bántani a nyolcvanas évek divatját, de nem tudok csak mosolyogni rajta, mert rohadt röhejes. Ezt biztos észrevették azok a fiatalok is, akik Joy Division, Cure, Nick Cave, stb. lemezeket hallgatva az egyszerű szabású, fekete ruházat mellett döntöttek. Szegények csak szembe akartak menni a kordivatnak, és így váltak koruk legjobban öltözött figuráivá.

oszd meg!