A világ leghíresebb fotói IV.

“Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.” – Robert Capa

1. Vihar után (2008)

Patrick Farrel 2008. szeptember 4-én a Haiti szigetén végigsöprő trópusi vihart követő napon készítette Pulitzer-díjat nyert 19 képből álló fotósorozatát. A katasztrófa következményeit és áldozatait dokumentálta fekete-fehér képekben. Az éles kontraszt a néző elé vetíti a borzalmas valóságot.

Patrick Farrel: After the Storm
Patrick Farrel: After the Storm

A fiatal fiú sárba temetett otthona közelében próbálja menteni ami még menthető.

Patrick Farrel/Miami Herald
Patrick Farrel/Miami Herald

Sonson Pierre a 7 éves fiú, elsüllyedt otthona előtt guggol, egész testét sár borítja.

Petrick Farell/Miami Herald
Petrick Farell/Miami Herald

A képen látható nő a vihar utáni napon összegyűjtötte mindazt, ami még megmaradt az életéből. A zavaros vízben próbálta kitisztítani ruháit és edényeit.

Patrick Farrel/Miami Herald
Patrick Farrel/Miami Herald

Gonaives városa madártávlatból, 2008. szeptember 4.

Patirck Farrel/Miamai Herald
Patirck Farrel/Miamai Herald

Néhány hónappal később 2008. október 23-án készült fotón Roseline Genillius látható, amint egyszobás családi házuk közelében, egy a viharban felborult, törmelékbe ágyazódott iskolabusz mellett játszik.


 

2. Koszovói menekültek (2000)

Carol Guzy az első női fényképész, aki Pulitzer-díjat kapott. A The Washington Post újságírója 2000-ben az albániai Kukes menekülttáborban készítette képeit a koszovói menekültekről.

Carol Guzy: Kosovo Refugees
Carol Guzy: Kosovo Refugees

A képen a két éves Agim Shalát nagyszülei a szögesdróton keresztül adják át a kerítés túloldalán lévő menekülttáborba.


 

3. Kondom használata (2009)

Adri Tambunan Pápua Új-Guinea Jayapura városában a piacon készítette a fotót. A képen egy hozzáértő ember mutatja be a köré gyűlt férfiaknak a kondom használatát.

Fotó: Adri Tambunan
Fotó: Adri Tambunan

Pápua Új Guineaban a HIV/AIDS megbetegedések száma az egyik legmagasabb volt Óceánia térségében. A fertőzés terjedésének megelőzésének egyik leghatékonyabb eszköze a kondom használatának bevezetése. A pápuai társadalomban azonban a kondom használata, tabunak számított, mind a vallási, mind pedig a közösségi vezetők elítélték. Miután elérhetővé tették a társadalom számára, meg kellett tanítani őket annak használatára is.

A piacon összegyűlt férfiak, fialtabbak és idősebbek is egyaránt, őszinte kíváncsisággal – és némileg gyanakodva – méregetik az oktatót bemutató előadása közben.


 

4. Repülő szoknya

Merilyn Monroe repülő szoknyáját többek között Sam Shaw fotózta le 1954-ben New Yorkban, a Lexinton Avenuen, az 52. és az 53. utca sarkán. A színésznő Tom Ewellel a The Seven Year Itch című film másik főszereplőjével sétált ki a filmszínházból, ahol fotósok és újságírók hada várta. A metró szellőzőnyílása fölött sétált amikor az alulról érkező levegő felkapta a szoknyáját, és láthatóvá tette az egész lábát. A fotó gyorsan világhírű lett, még az is ismerte, aki a filmet nem látta.

Fotó: Sam Shaw: Flying Skirt
Fotó: Sam Shaw: Flying Skirt

Sam Shaw és Marilyn Monroe elsőként 1951-ben találkozott a Viva Zapata mozi forgatásán, akkor Marilyn még egy ismeretlen munkanélküli színésznő volt. Mivel Shawnak mint egy igazi New York-inak nem volt jogosítványa, ezért Marilyn fuvarozta őt a forgatásokra. Életre szóló barátság alakult ki köztük.

Forrás: www.biography.com
Forrás: www.biography.com

Az ikonikussá vált ruhát William Travilla tervezte, ahogy a filmben viselt többi darabot is. A ruha 2011-ben 4.6 millió dollárért kelt el egy aukción.


 

5. Csuklyás iraki börtönőr vigasztal egy gyermeket

Jean Marc Bouju francia fotós 2003. március 31-én készítette a képet Irakban, An Najaf-ban. Egy csuklyás férfi látható a képen, aki fiát vigasztalja a drótkerítés előtt. A fotó 2003-ban megnyerte az év sajtófotója díjat. Bouju a kétszeres Pulitzer-díjas fotográfus Irakból a fotó elkészítését követően hazatért, és autóbalesetet szenvedett, melyben megsérült gerincvelője, így többé nem tud terepen dolgozni.

Fotó: Jean Marc Boujh
Fotó: Jean Marc Bouju

 

Forrás: toptenz.net | patrickfarrelphotography.com | denverpost.com
via: miamiherald.com | thewashingtonpost.com | theguardian.com

 

oszd meg!