Videoklip zene nélkül, az olyan, mint a pornó szex nélkül

…csak sokkal viccesebb :)

A musicless videók pillanatok alatt hihetetlen népszerűségre tettek szert az internet videómegosztó oldalain. A koncepció roppant egyszerű: vegyük le a zenét a klip alól, és helyettesítsük teljesen hétköznapi hangokkal, amik passzolnak a képekhez. Esetleg tegyünk rá még egy lapáttal.

 

Hangeffektek egyenesen Bécsből

 

Az ötlet egy osztrák hangmérnök agyából pattant ki. Mario Wienerroithernek hívják, és a hang megszállottja. Népszerű videoklipeket választ ki, amikre új hangeffekteket kever. Lehet ez csoszogás, tüsszentés, ütés, vagy a mindennapi élet bármely más hangja. Az összes hangmintát ő maga gyűjtötte szülővárosában, Bécsben. Ezeket aztán rendszerezte, hogy reklámfilmekben hasznosíthassa őket. Végül azonban másként is felhasználásra kerültek.

 

Elment a hang

 

Úgy kezdődött, hogy a Queen I want to break free klipjét nézte a tévében, amikor elment a hang. Azonnal beindultak az agyi tekervények, alágondolta az új lehetséges audio hatásokat, végül aztán alá is tette azokat. Csak úgy. Szórakozásból. Elmondása szerint ez volt az a létfontosságú isteni szikra, ami elindította a musicless lavinát. Itt halljuk a porszívó zúgását éppúgy, mint az ébresztőóra csörgését, de még az olyan finom halk zajokat is, mint egy újság lapjainak susogása.

 

Prodidzsáj

 

Az igazi áttörést végül a Prodigy Firestarter klipje hozta meg, ez volt a sorban a harmadik. Alig egy hónap alatt milliós nézettséget ért el. Itt még az alagutak terének akusztikájára is odafigyelt megannyi visszhang és zengető használatával.

(Vigyázz, ha ezt megnézed, soha nem fogsz többé ugyanúgy nézni a Prodigyre, mint azelőtt!)

Wienerroither elmondása szerint egy tipikus musicless videó elkészítésére nagyjából kilenc órát szán, amiből három a hangok beillesztése, a maradék hat szerkesztés, keverés és effektelés.

A legfurább hangoktól sem riad vissza.

Eddig senki sem nehezményezte ezeket a erőltetett emberi hangokat, ezért most már úgy használom őket, mint a Musicless védjegyét.

 

A nagy öregek sem úszták meg

 

Eddigi legsikeresebb darabja a Jagger-Bowie féle Dancing in the Street. Alig négy nap alatt lépte túl a milliós nézőszámot, mostanra a kétmilliót súrolja.

A tetőpont egyértelműen Jagger böfögése. Még a nagyon laza Elvis Blue Suede Shoes-át is veri.

 

Van hová fokozni!

 

A hangmérnök jelenleg új projekten dolgozik, aminek a sokatmondó Silentless Movies nevet adta. Ez esetben a hangosfilm korszak előtti filmekre pakolja rá a kívánt hanghatásokat. Ezzel a némafilmtől idegenkedő fiatalokhoz szeretne eljuttatni fontos alkotásokat.

Mostanában szinte senki nem néz némafilmeket, ezért azt gondoltam, jó módja lehet annak, hogy valahogy újra vonzóvá tegyem ezeket a fiatalabb közönség számára. Az első egy Charlie Chaplin film lett volna, ezt be is fejeztem három hónappal ezelőtt, de nem kaptam a közzétételre engedélyt, mivel a Chaplin filmeket csak szimfonikus zenekari mű kísérheti, ezenkívül semmi más.

A Nosferatu előtt azonban nem volt akadály, szóval nyikorgó koporsókra és rémült zihálásra számíthatunk Wienerroither négy percbe sűrített változatában. Ami ugyan paródiaként is működik, de a némátlanító mester tiszteletadását is kifejezi.

 

Egy kis hazai

 

Végül mi is kedvet kaptunk a műfajhoz. És, bár Wienerroither zsenialitását meg sem közelíthetjük, nagyon jól szórakoztunk.

Tegyetek így ti is!

A klip szerzői joga – a hangsáv kivételével – a Punnany Massifé! Kizárólag szórakoztatási célból készült. Az eredetit itt szeressétek: https://www.youtube.com/watch?v=UrGS9EARHRc

(Forrás: http://www.dailydot.comhttp://www.creativereview.co.uk)

(A címre visszatérve: létezik a szex nélküli pornó műfaja. PG Porn a neve, és A galaxis őrzői író-rendezője, James Gunn találta fel, itt található a vonatkozó youtube-lista.)

 

oszd meg!