Van benne lélek, és ez ritka nagy kincs

Golden Rules – Golden Ticket (2015)

A Lex Records gondozásában jelent meg ez a fura kollaboráció, ami a brit hip-hop producer Paul White és a floridai rapper Eric Biddines közt jött létre. A lemezt inkább az amerikai hangzás viszi, de azért Dél-Londonból érkező Psych-hop ütemek végig aládolgoznak, meg persze a funk is ott settenkedik a háttérben egy wah-wah gitár, valamilyen fúvós, vagy épp egy kísérteties hammond orgona formájában.

Fesztelen ritmusok, amik azért feszesek, ha az kell, de valahogy akkor is nagyon fesztelenül. Megérted, ha meghallgatod.

Yasiin Bey (akit korábban Mos Def-ként ismertünk) egy szám erejéig feltűnik a korongon vendégként, ami mindig örömteli, jelen esetben sincs ez másképp. Íme:

A korongon végig nagyon szabadon kezelik a műfajt, amiben nagy segítség a multi-instrumentalista Shawn Lee, aki tényleg sokat tesz a lemezhez sok hangszeren. A középtempó amúgy a játékidő 40 percét elejétől a végéig átitatja, ami azért nem zárja ki a pozitív életérzés diktálta bólogatást. A Holy Macaroni a maga nyugodt módján egyenesen táncba hív.

Andre3000 és Tsutomu “Tom” Shimura (Lyrics Born) nevét gyakran említik a kritikák, hiszen korábban nagyon hasonlóan csavartak egyet a hip-hop műfaján, mint ahogy azt a Golden Ticket is teszi. Tény, hogy ebben van némi igazság, de azért ez a kritika simán vállalható.

A lemez egyébként sem kizárólag attól jó, hogy jól van összerakva, és úgy szól, ahogy kell. Ami miatt egyből beránt, azok a szövegek, amik rímekbe szedett okos mesék mindannyiunk életéből. A napjaink mainstream egyenhiphopját csuklóból elutasító album titka ez az őszinteség.

Szeressétek! Szívből jön.

A tracklistet is idebiggyesztjük a végére:

Golden Rules – Golden Ticket (2015)

01. Auntie Pearl’s House
02. The Let Down
03. It’s Over
04. Don’t Be
05. Talkin’ ‘bout
06. Down South Boogie
07. Never Die ft Yasiin Bey
08. Fogged Window
09. Holy Macaroni
10. Making A Move
11. Play Some Luther
12. Life’s Power
13. The Golden Ticket

oszd meg!