Válogatás a Pécsi Fotókör novemberi képeiből

Portrék, természet- és városképek, tekintetek, fénysugarak és hangulatok

Pécsi Fotókör novemberi válogatásában összetalálkozik az őszi természet az éjszakai várossal, egymásra kacsint zenész és modell, jól megférnek egymás mellett az organikus formák és a szigorú geometria.


Ebben a hónapban Kerekes Zsuzsa válogatta ki a számára legkedvesebbeket:

Nekem jutott e megtisztelő és egyáltalán nem könnyű feladat, hogy a novemberi képeket értékeljem. Sokat vacilláltam, hogy melyik is legyen az első három, mert több fotó volt jelölt mint lehetőség a helyezésekre, de végül a következő sorrendet állítottam fel, teljesen szubjektíven és saját hangulatom befolyásoltsága alatt. :)

Az első helyezett – ami az egyetlen biztos pont volt végig, míg a képeket néztem – az Fanni hölgyportréja. Eszméletlen gyönyörű kép, finom, lágy, nőies, egy igen érdekes és szép arccal, különleges hangulatot árasztó színvilággal, kontraszttal, fényhatással. Megállt az idő kicsit számomra, nyugalmat, napfényt hozott, mintha minden rendben lenne ezen a világon..

Fotó:  Jágity Fanni Fanni-fotók
Fotó: Jágity Fanni Fanni-fotók

A dobogó második fokára Máté pesti mobilfotója került. Elsőre mondhatnánk, hogy egy semmi kép, de mégsem, mert ha elidőzök rajta, egy csomó apró részlet feltűnik, régvolt történetek jutnak eszembe, régi magyar filmek tolakodnak elő a fejemben, és igen, biztos elfogult is vagyok a streetfotográfia iránt, de én ezt a képet nagyon szeretem. Nem mellékesen jó példa rá, hogy nem a gép teszi a fotóst. És itt üzenném Máténak, hogy nagyra értékelem amit most itt a pesti utcákon művel a gépével, telefonjával, bármijével, mert minden fotója megragadja a lényeget – még ha az csak egy apróság is – és jellegzetes, a mai Budapestre oly jellemző pillanatokat, jelenségeket ragad meg.

Fotó: Makarész Máté
Fotó: Makarész Máté

A harmadik helyezett Judit űrsiklója, a gondolkodó fotográfiáért, a geometriáért és mert számomra olyan nagyon mai a kép, 2010-es évek..

Fotó: Ruprech Judit Ruprech Judit fotói
Fotó: Ruprech Judit Ruprech Judit fotói

Sajnálom, hogy így nem jutott hely Tuffi fotójának, mert az a kép is modern, vitte tovább a gondolataimat igen messzire, egy igazi mai mesevilág, és különleges kontrasztjai vannak, mind témában, mind színeiben. Nagyon tetszett Gábor odúja, mintha egy róka szemszögéből nézném az erdőt, fülelném a hangokat. István füstölő kéményeket ábrázoló képe is gondolatébresztő, tetszett és Detty hajráfja is megragadott.

Köszönöm mindenkinek és szeretettel gondolok Rátok, örülök, hogy beszélgetünk képekről és annak is, hogy így összetartotok, fotózzatok sokat  :)

 

oszd meg!