Válogatás a Pécsi Fotókör júliusi képeiből

Pillanatok a gyermekkorból, a kávézóból, egy pásztor életből – pillanatok júliusból

Pécsi Fotókör legjobb júliusi képei.


Ebben a hónapban Csörge Szabolcs (www.csorge.hu) értékelte a fotókör képeit (Pihe néven is sokan ismerhetitek) , és válogatta ki a számára legkedvesebbeket közülük.

Élvezetes, megtisztelő, de ugyanakkor cseppet sem könnyű feladat volt a Pécsi Fotókör tagjainak júliusi fotóiból kiválasztani hármat. Élvezetes volt, mert mindegyik kép telitalálat, mind megállta volna a helyén önmagában és emiatt nem volt könnyű kiválasztani csupán hármat mind közül.

Választottjaim:

Fotó: Ottófi József
Fotó: Ottófi József

Számomra a júliusi fotók legerősebben sikerült képe. Remekül példázza, hogy egy kép akkor is lehet tökéletes, ha nem feltétlenül értjük a készítés körülményeit, de hatását eléri és lenyomatot hagy a retinánkon. Az ugró gyereket ábrázoló fotó nem csak látványában kontrasztos, érdekesen exponált, de témájában is szimbolikusan szembeállítja az eget és a földet, illetve összekapcsolja azokat az égbe emelkedő emberrel és annak földre vetülő árnyékával.


 

Fotó: Tóth Detty
Fotó: Tóth Detty

A maga egyszerűségével, bájával, játékos fényeivel lett másik kedvencem. Nem akarja megváltani a világot vagy megváltoztatni a gondolkodásunkat, de egy kedves kép kerekedett ebből az akár tündérmese illusztrációnak is beillő fotóból, aminek varázslata könnyedén átragad a szemlélőre és még akkor is elmosolyodunk tőle, amikor a látványa már csak emlék.


Fotó:  Jágity Fanni Fanni-fotók
Fotó: Jágity Fanni Fanni-fotók

Ritka, ha egy utcai fotó harmóniát sugároz, de a készítőjének sikerült a pillanat nyugalmát ellopnia és elhoznia, hogy mi is átélhessük. A fotó azonban sokkal bonyolultabb, mint egy első korty varázsának megélése: felső rétegként ugyan ott van a nyugalom, de mögötte rögtön megjelenik az utca zaja és az asztal másik oldalán árválkodó érintetlen kávé, amelyek feszültségét a fotós saját tükörképével oldotta fel, így a világ ugyan kicsi szelete, de mégis részesülhet az idillben.

Köszönöm szépen a megtisztelő lehetőséget és gratulálok az összes kép alkotójának!

Üdv: Szabolcs

 

oszd meg!