Újra vásznon A Nagy Lebowski…

…ezúttal azonban nem a mozikban. Ismerkedjenek meg Joe Forkannal!

Joe Forkan veterán képregényrajzoló és illusztrátor. Jelenleg egy kaliforniai egyetem művészettörténet professzora.

A Cohen testvérek korunk különösen nagy hatású alkotópárosa. Ők készítették az 1998-as A Nagy Lebowski című mozit. Hogy az azóta klasszikussá vált film kiérdemli a kult film kategóriát, vagy sem, nem célunk eldönteni. Szerintünk amúgy igen.

Na de hogy jön össze a professzor úr a fehér orosz koktélt újra divatba hozó mozival?

joe-forkan-big-lebowski-02
Az emmausi vacsora (Caravaggio után)

Hát úgy, hogy festményeket készített a film ikonikus jeleneteiből. Ez így önmagában egyszerű fan art is lehetne, de jelen esetben ennél többről van szó. Forkan a képek mindegyikét egy híres festményhez rendelte és annak eredeti technikájával és alapanyagaival festette meg azokat.

Death-of-Marat2500
Marat halála (Jacques-Louis David után)

Na ez már valami!

Például kitűnő módja annak, hogy klasszikus művészek technikáit ismerhesse meg az is, aki amúgy nem nagyon vonzódik a festészethez és a művészettörténethez. Itt aztán fel is bukkan mindenki Tizianotól Caravaggion át Velazquezig.

Taking-of-Christ2500
Krisztus elfogása (Caravaggio után)

A művtöri prof tanulmányozta ezen régi nagy mesterek technikáit és újraértelmezete az általuk használt formai elemeket is, hogy ezt a keretet új tartalommal tölthesse meg. A hagyományos alapanyagok és munkafolyamat mellett még olyan nagyot is mert álmodni, mint egy 14 láb széles olajfestmény. Ez a méret azért annyira nem elterjedt manapság.

The-Incredulity-of-St-Thomas
Hitetlen Tamás (Caravaggio után)

A nyugati művészet remekművei, melyek kiindulási pontot jelentettek a festményekhez, megtalálhatók a professzor blogján, ami nemes egyszerűséggel a http://joeforkanblog.com/ címen érhető el.

Jester8002
Jester (Velazquez Pablo de Valladolid portréja után)

 

Itt pedig egy kis emlékeztető a filmhez:

oszd meg!