Új Gramatik lemez! Ennyi.

Gramatik -Epigram (2016)

Két évvel a The Age of Reason után a Gramatik végre új anyaggal jelentkezett. A zenekar védjegyévé vált sajátos mintavételezés és a hip hop gyökerek továbbra is hangsúlyosak, de ez a lemez sokkal bátrabban emel át más stílusokból is hatásokat. Dub, techno, glitch, blues, jazz és a szokásos középtempós ritmusok váltják egymást, és szerintem jól megfér ez a kavalkád egy lemezen, ha ilyen okosan sikerül egységessé gyúrni a 10 számot. Márpedig a Gramatik-nak ez gond nélkül megy.

A műfajok és trendek úgy képesek hatni erre a zenére, hogy nem szippantják be a produktumot, nem emelnek műfaji korlátokkal falat köré.

A számos vendégművész közül a Wu-Tang-es Raekwon-t, és a soulos dallamokért felelős Leo Napiert emelhetjük ki. Utóbbi két trackben is felbukkan. A The Age of Reason már kezdett eltávolodni a korábbi gramatikos hangzástól, már nem kizárólag funk minták újraépítésével operált, de ez a távolság az Epigram albummal teljesedett ki. Még több szintetizátor (szinte a szintetizátorok teljes evolúcióját meghallgathatjuk) és még a Gramatik-tól is szokatlanul kövér basszusok verik mellbe az embert. Persze aki csak azért is a régi hangzásra esküszik, az is megtalálja pár tételben a számítását.

Tegyük hozzá, hogy a fanyalgóknak annyiban van igazságuk, hogy az a Gramatik-ra jellemző hatás, amikor vasmarokkal facsarják ki az ember lelkét egy-egy soul, vagy funk minta hibátlan felhasználásával, most kevésbé hangsúlyos. Van azért ilyen is (Satoshi Nakamoto, Tempus Illusio), de a hangsúly jelen esetben a kísérletezésen, az új utak keresésén van. Nincs is ezzel semmi baj.

A szövegek is komoly témákhoz nyúlnak. Rasszizmus, gyűlölet, adatvédelem, világbéke (nem cikisen), vagy épp a közelgő választásokra reflektáló politikai tartalom egyaránt felbukkan az Epigram gondolatiságában. Hogy ezt az rappereknek, vagy a szerzőnek köszönhetjük, nem tudom, de szerintem az utóbbi keze mindenképpen vastagon benne van. Tudja ő, mit akar kommunikálni.

A 10 szám közt a lemez tetőpontját azért csak egy középtempós szám tartja. A Native Son tényleg mindent visz.

A gramatik.net oldalon még saját borítót is készíthetünk. Bárki begépelheti kedvenc epigrammáját, és ebből megkreálódik saját, eredeti és egyedi lemezborítója. Érdemes kipróbálni, nekem van saját album coverem, és nagyon szerettem megcsinálni.

Epigramatic.

A szlovén származású producer továbbra is bátor kívülálló a hip hop és elektronikus zene világában. Kísérletező kedve mindig képes újat mutatni. Kívülállója annak a nagy üzletnek is, amit zeneiparnak hívnak. Lemezét ingyenesen letölthető formában jelentette meg olyan felületeken, mint a Spotify és a SoundCloud, de letölthető saját hivatalos site-járól, a gramatik.net-ről is. Példaértékű és előrelátó gondolkodás. Ráadásul eddig az év legváltozatosabb elektronikus lemeze.

oszd meg!