Történelmi road movie a megújuló Duna TV-n

Megéri a pénzét A Kossuthkifli? Meglátjuk.

Minimum 2 magyar nagyjátékfilm költségvetésének megfelelő összegből, 816 millió forintból készült el Rudolf Péter rendezésében a Duna TV hat részes sorozata Fehér Béla azonos című regényéből. Műfaját tekintve történelmi road movie, az epizódok egyenként 53 percesek lesznek.

A hat rész hat napot ölel fel, a történet 1849-ben játszódik, és egy postakocsin útrakelő cukrászkülönítmény útját követhetjük végig Magyarországon. Nyomukban egy halottaskocsival. Állítólag egyszerre lesz olyan, mint egy Jókai-regény és annak paródiája. Az alkotók humorban, és abszurd szituációkban gazdag vadromantikus történetet ígérnek.

Az előzetes alapján akár még jó is lehet. Az erős alapanyagot komoly költségvetéssel támogatták meg, így jutott utómunkára is. Tényleg elég filmszerű első ránézésre. Az anyagban meg kellett jeleníteni már nem létező helyszíneket, de el is kellett tűntetni a kevésbé korhű épületeket. Az alkotók elmondása szerint greenbox technika nélkül nem is lehetett volna megmutatni hitelesen a 19. század Magyarországát, ezenkívül rengeteg vizuális trükköt is ígérnek.

A főbb szerepekben Lengyel Tamást, Nagy-Kálózy Esztert, Trokán Nórát, Kálloy Molnár Pétert, Reviczky Gábort, Haumann Pétert és Kőszegi Ákost láthatjuk, de felbukkan a film kisebb epizódszerepeiben Törőcsik Mari, Básti Juli, Balikó Tamás, Scherer Péter, valamint maga a rendező is.

Aggodalomra adhat okot, hogy a Duna TV nézettsége nagy jóindulattal sem igazán szökik az egekbe, valamint a nézői oldalon kérdéses a történelmi sorozatok iránti vonzódás. Mindenesetre ha a széria jól teljesít, akkor várhatóak további történelmi sorozatok is a közmédia képernyőjén.

oszd meg!