Tizenhét évesen nem ér ilyen filmet csinálni!

Ennél jobb rövidfilm idén? Nem valószínű.

Miközben próbáljuk a meleget – meg persze munkahelyünket – túlélni, azért az oldalra is figyelünk. Persze vannak olyan hetek, mint ez, amikor a stáb fuldoklik az egyéb melóban, és apróságokkal, humorral, vagy épp rövidfilmekkel bekkeli ki az adott időszakot.

Így tettem én is, keresgéltem a rövidfilmek között. Ha elég jó valamelyik ahhoz, hogy engem kikapcsoljon, és h ennél többet nem is, de ennyit elér nálatok is, akkor már bőven megérte keresni.

Aztán beleszaladtam a kissé mocskos szájú La Vieja Quinta– ba, ami teljesen lenyűgözött. Mindezek tetejébe kis kutatás eredményeképp az is kiderült, hogy a film rendezője mindössze 17 éves. Tehát 17. Alex Fishman-nak hívják. Ott figyel jobbra.

la_vieja_quinta_bts_1

A film Julio Ramon Ribeyro tollából ered, aki nagyon neves perui szerző. A jogok megszerzése után volt helyszínkeresés, bejárás, casting, próbafelvételek… szóval minden úgy, mint egy nagy produkcióban.

A technikai személyzet könnyen összeállt, világító, hangos, art director, ilyesmik. A színészek megtalálása viszont pénz szűkében nem volt egyszerű. Nem találták a megfelelő tapasztalattal rendelkező főszereplőket, és ez az eredménytelenség több száz dollár kiesést eredményezett naponta. Aztán a perui mozi egyik nagyjaként számontartott Enrique Victoria elvállalta a főszerepet egy csekélyebb összegért, mert értette, hogy a kis költségvetésből nem jut több, viszont tetszett neki a projekt.

screen_shot_2015-06-29_at_1.33.19_pm

A következő nehézség a megfelelő épület, vagy inkább épületegyüttes megtalálása volt. A rendező tudta, milyen quintát szeretne látni (amilyen a filmben van), csak épp nem nagyon talált rá. Aztán Limában rálelt álmai helyszínére, és saját elmondása szerint addig kopogtatott ajtóról ajtóra járva, amíg célt nem ért. Így ott forgathatott, amit nagyon jól tett.

A tapasztalatlanságból eredő hibákat eltűntette, hogy a film összes melósa, az utolsó lámpástól a színészekig, beleszólhatott, ha valami jó ötlete támadt. Ha ez jobbá tette a filmet, akkor meg is valósították. Csapatmunka!

la_vieja_quinta_bts

A zárójelenetet annyiszor kellett felvenni, hogy már majdnem feladták, de végül sikerült. A végeredményt nézve megérte. Ez az a valami, amit csak nagy rendezők tudnak, és ha Alex Fishman-nek nem csak szerencséje volt, hanem ezt tudja, rövid időn belül a filmfesztiválok ünnepelt díjbezsebelője lehet belőle. Persze ez egyelőre nem is annyira számít, most csak egyszerűen csak meghajolnánk a fiatalember fantasztikus teljesítménye előtt.

Köszönjük!

oszd meg!