Tedd ki, amid van!

 Szelfi-őrület

A szelfi az egy fénykép saját magadról. Azért csinálod, hogy megoszthasd másokkal a világhálón, akiktől természetesen azt várod, hogy nyomjanak egy lájkot. A képeid persze valószínűleg nem igazán érdeklik őket. Leginkább azért klikkelnek rá, hogy tetszik, mert így biztos majd te is fogsz az övékre. Ez azért fontos, mert egy megtekintés nélküli, vagy egy lájkolatlan szelfi tényleg rohadtul ciki.

Amúgy én értem hogy mi az a szelfi, de ettől még teljesen értelmetlen. Gondoltam, bennem van a hiba, ezért kicsit körbejártam a problémát. Először is rengeteg szelfit megnéztem. Lényegesen többet, mint amennyit valaha látni akartam. Meg még kérdeztem is azoktól, akik csinálják, hogy minek csinálják. Hogy mire jutottam? Most már sokkal többet tudok róla, amitől azt hiszem még kevésbé értem.

duck_face_mona_lisa
Már a régiek is… Forrás: http://knowyourmeme.com/photos/495991-duck-face

Az önfényképezés kezd olyan lenni a Facebook generációnak, mint Gombóc Artúrnak a csokoládé. Egy tisztességes szelfiző szerintem valahogy így nyilatkozna magáról:

Hogy milyen szelfit szeretek? Az ágyban szelfit, a konditermes szelfit, a házikedvencemmel készült és az autózós szelfit, a szelfit repülőn, meg azt is, ami a földön, meg még az olyat, amin látszik hogy mit zabálok éppen, tudod a miteszelfit, meg a felébredés utáni szelfit is, kedvelem a visszaalvós szelfit, csak nehéz megcsinálni, mert alszok, miközben csinálom, meg csináltam már hűdebevagyokállva szelfit is, szeretem a kacsapofa szelfit, a ribanc szelfit, szelfit a terhességemről, meg ha azt szelfizem, hogy jobb helyen nyaralok, mint te, a szelfit celebbel, meg a barátaimmal, mert nekem van kivel szelfizni, és a szelfit, amin jó a mellem, meg a fodrász utánit is, és minden olyan szelfit, amit készítenek a világon.

Egy dolog biztos. A szelfinek szépnek kell lennie. Kérdezd csak meg Kim Kardashiant. Mert ő aztán tudja. Még könyvet is írt róla, pedig abban sem lehettünk eddig biztosak, hogy tud írni. A jó szelfi titka végre a miénk lehet! Az a titok, amit soha nem tanulhatsz meg fényképésztől, hanem tényleg csak Kimtől. Valahogy így, zanzásítva: Állj a fénnyel szembe, valami trendi háttérrel, vagy legalább menő események zajlódjanak mögötted! Légy természetes, mintha nem tudnád, hogy fotózod magad! Ne csinálj kacsaszájat, és próbálj magasabbnak tűnni(?)! Bátran csináld újra, ha nem sikerült, és mindig ellenőrizd a képet! A kamerát tartsd kicsit a fejed fölé, tudod, toka… Fúrd a lencsébe a tekinteted! Fontos a kompozíció is, vagy mi, mindegy… a lényeg, hogy válassz egy jó helyszínt. Ezek a tuti szabályok.

Gondoltad volna? Én sem.

Ha ezzel megvagy, jöhet a fész vagy az insta. Akkor már lássák is, nem? A kezdő szelfiseknek első lépésként a csoportképet ajánlom. Ez esetben borítékolható, hogy a képen szereplő többi haver lájkolja majd a képedet. Ezenkívül persze ne feledkezz meg mások képeiről sem, fejezd ki minél többször tetszésedet. Az emberek udvariasak, viszonozni fogják a gesztust. Mondjuk pont annyira néznek majd meg előtte, mint korábban te őket. Semennyire. Tudod, ez egy olyan dolog, hogy feltöltesz magadról egy képet, amit aztán te látsz a legtöbbször, mert érdekel, hogy hányan nézték meg. Ezt nevezzük közösségi megosztásnak.

A dolog legproblémásabb része számomra az, hogy általában valami cselekvésről készítünk képet. Erről az eseményről azért maradunk le, mert vagy éppen a képpel vagyunk elfoglalva, vagy arra koncentrálunk végig, miből is lehetne képet csinálni. Elhiheted, hogy nem azt csinálod, amit szerinted épp akkor örökítesz meg. Helyette tudod mit csinálsz? Fényképezel! Kamu.

selfie_on_toilet
A tükörrel illik óvatosan bánni – megmutathat olyan részleteket is, amiket lehet, hogy nem szántál a nyilvánosságnak. Forrás: http://guff.com/hottest-girl-selfie-fails/sitting-selfie

A másik kedvencem az újszülött szelfi. Nem lehetünk biztosak benne, hogy gyermekünk tényleg azért sír annyit, mert nem frissül elég gyakran a Facebook profilja. Egyáltalán abban sem, hogy akar e a közösségi háló tagja lenni. Szerintem játszani akar, enni és aludni. Lehet, hogy tévedek. Az én gyermekem számomra több, mint egy megosztott kép. A többieknek meg gondolom nem is olyan érdekes, mint nekem. Nincs ezzel semmi baj.

De vissza a felnőttekhez…

Én tényleg szeretem, ha egy ismerősöm posztol egy jó fotót, vagy megoszt egy érdekes linket. Viszont csak azért nem dobálok ki magamról képeket, mert épp ez a trend. Semmi kedvem a Facebook filléres zsebcelebjeivel versengve hajtani a népszerűséget. És kíváncsi sem vagyok rájuk. Ezzel mondjuk lehet, hogy egyedül vagyok.

A szelfi egy őrült léptékben fejlődő trend, amiben az ego kiköveteli magának a tetszést. Számláló mutatja, hogy ki az érdekesebb. Ez lenne az önértékelés? Én a többiekhez képest? A többiek hozzám képest? Aki nem lájkol, az akkor most utál?

Az én olvasatomban a szelfi nem több, mint 2013 legnépszerűbb szava. Annak választotta az Oxford Dictionaries Online. Az én olvasatomban a szelfi nem több, mint egy gusztustalanul csicsás artikuláció.

Az én olvasatomban a szelfi egy idétlen vigyorba torzult hatalmas fej, ami eltakarja a valódi látnivalót.

 

Válogatásunk pécsi instagramos fotókról megtekinthető itt.

(A címlapkép Kim Kardashian instagramjáról van.)

oszd meg!