Szirének hullámsírja – NSFW

Szürreális történetek Le Turk varázslatos fotóin

Nem egészen világos, hogy Le Turk milyen nemzetiségű valójában. A művészneve azt jelenti: a török, de Lipcsében dolgozik, mindezek tetejébe pedig a honlapja és facebook oldala is franciául van, és kiállításai is főleg Párizsban és Brüsszelben voltak. Stílusában megtalálható a francia szürrealizmus, az impresszionizmus is, de azon kívül még egy csomó más is, mondjuk a 30-as 40-es évek amerikai pin up poszterlány-stílus, csak hogy néhány példát mondjak.

la-chatte
Salbatar Circus 2 – La Chatte – Le TurK

Biográfiája meglehetősen homályosan fogalmaz róla.

Egy életrajznak semmi értelme nem lenne.
Le Turk egy éjszakán született véletlenül, Bach: János-passiójának hallgatása közben. Semmi más nem számít, csak az ébredés pillanata, az a hatalmas áttörés.

Szereplőit mintha Jeunet és Caro valamelyik valóságon túli történetéből merítené, a díszleteket pedig mintha Dalí készítette volna hozzá. Néhol erős a vallásos beütés, máshol pofátlanul profán. Élénk színek, gazdag részletek, fedetlen női keblek.

le-prince
Je crie vers Toi – Le Prince – Le TurK

A képei nem csak erőteljes hangulatot sugároznak, de legtöbbször történet is van bennük, sokszor egészen szövevényes, rejtélyekkel, szépséggel és borzalmakkal, érzelmekkel teli történet.

Egyik legújabb fotója (igazság szerint fotómontázs, több képből lett összerakva) A szírének sírja címet viseli:

le_tombeau_des_sirenes
La Chute des Empires – Le Tombeau des Sirènes – Le TurK

Matrózok és szirének, sirályok és halottak. A történet ebben is benne van, a fantáziádra bízva, hogy kit teszel meg főhősnek, milyen mítoszt teremtesz mögé, hogy meséled el az eseményeket, melyek idáig vezettek, és hogy folytatod tovább.

Beszédesek a részletek is, a tekintetek, a gesztusok, a színek és tárgyak, a mozdulatok és érintések mind-mind újabb rétegét tárják fel a jelenetnek.

le_tombeau_des_sirenes_details

 

Látszik, itt semmi sincs véletlenül, előre pontosan kitalált, megtervezett és megvalósított kompozíciók ezek.

Hogy mennyi munka van egy-egy ilyen fotó mögött, abba enged némi betekintést a werkfilm, Clement Sollier munkája:

 

Le Turk weboldala: http://www.leturk.com/
Facebook oldala: https://www.facebook.com/leturkphotographies
Behance: https://www.behance.net/leturk

 

oszd meg!