A spenót ügyirat

Az a baj, hogy a gyerekek nem szeretik a spenótot. De ez egy tévhit. És nem az egyetlen a spenóttal kapcsolatban.

Kezdjük hát az elején.

 

Adatlap

Latin neve: Spinacia oleracea
Ismert nevei: spenót, paraj; ritkábban: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj
Származása: feltehetően Perzsia
Elterjedése: világszerte
Legjobb barátai: tükörtojás, fokhagyma, tejföl, sajt

spenot

 

A tévedés

A XIX. század második felében járunk. Gustav von Bunge fiziológus, kutató komótosan előszedi eszközeit, és nekifog a paraj vizsgálatának. Többek között a növény vastartlamát is meghatározza. Innen kezdve a feltételezések szerint két különböző módon folytatódik a történet.

1. Megméri a spenót vastartalmát, az eredmények helyesek – ám a tanulmány kinyomtatásakor az értékhez tartozó tizedes vessző egy helyiértékkel arrébb kerül.

2. Nem friss növényeket mér, azoknak nedvességtartalma és ezáltal súlya lényegesen(!) kevesebb mint a friss spenótnak. Így a viszonylagos vastartalom hamis eredményt ad ki.

Hogy melyik verzió igaz, és, hogy igaz-e, az még vitatott. Eddig tehát annyit tudunk, hogy a vizsgálat szerint roppant magas a spenót vastartalma. Ami ezek szerint tévedés.

kovacs

 

A figura

1919-ben született az amerikai kontinensen Popeye. Képregényhős, később rajzfilmfigura. Szakmája szerint tengerész. Kedvenc étele a spenót. Ő itt kapcsolódik be tehát az ügyiratba.
A mai napig sokan állítják, hogy a képregényalak születését Gustav von Bunge téves adatai ihlették. Popeye ugyanis attól kap erőt problémái megoldásához az egyes epizódok fordulópontjaiban (mikor már reménytelennek tűnik a helyzet), hogy egy jó adag spenótot elfogyaszt. Hiába, a spenót egészséges. Egyes elméletek szerint ezzel célja is volt az alkotóknak, méghozzá a paraj fogyasztásának népszerűsítése, az amerikai közegészség javítása. De még az is lehet, hogy csak spenótföldjük volt valahol Virginiában.

popeye_tengeresz

 

A korrekció

Az 1930-as években Gustav von Bunge mérési eredményeit helyesbítették, azóta tudományosan helyes a spenót vastartalma. Ám ekkorra a szellem már kiszabadult a palackból. A rajzfilmfigura életre kelt, sőt népszerű is lett, sok-sok évtizeden keresztül. És a háztartásokban sem sikerült korrigálni a tévedést. Ki ne emlékezne arra, hogy a szülők, nagyszülők azzal buzdítanak a spenót főzelék legyűrésére, hogy sok benne a vas. Pedig nem is. Különben is, lehet, hogy csak azt kéne mondani, hogy finom. Vagy úgy kéne elkészíteni.
Egy tévedés korrigálása pedig eleve halva született ötlet a médiában. Ha valakiről kijelentik, teszem azt, hogy aljas gonosztevő, majd bebizonyítják, hogy sosem volt az, attól ő még bizony haramia marad. Legalábbis a közvélemény szemében. És bizony a bulvárlapokban mindig is több volt a színes kép meg a cici, mint a tudományos szemlékben. Tehát a tévhit még ma is él. Erősen.

labor

 

A kamu

A korrekció ellenére az ügyirat nem zárult le. Újabb adatok derültek fényre.
És lám, amit eddig tudunk, az bizony a nagy semmi. Legalábbis Mike Sutton kriminológus szerint. Ő az, aki időt, energiát nem kímélve, teljes szakértelmét bevetve nyomozott az eredeti tizedesvessző  tévesztés ügyében.
Semmit sem talált. Semmilyen eredeti bizonyítékot.
Állítása szerint a történet először a hetvenes-nyolcvanas években terjedt el. Elméletében az is érvként merült fel, hogy a rajzfilmen sehol sem kerül megemlítésre, hogy miért is eszi Popeye a spenótot. Tehát sehol nem állítják, hogy a vastartalom miatt. Feltételezik, hogy A-vitamin tartalma miatt lett a tengerész kedvenc eledele, de ez sem bizonyított.
Így továbbra is talány, hogy miért is eszik Popeye spenótot. Lehet, hogy szereti?
De az is rejtély ám, hogy egy kriminológus miért nyomoz nyomdahibák után. Lehet, hogy ő meg azt szereti.

nyomozo

 

A balhé

Mike Sutton túlbuzgósága odáig vezetett, hogy egy kisebb botrány is bekerült az ügyiratba. A nyomozása közben Sutton megsértette T. J. Hamblin immunológus professzort, akihez kötötte a helyiértékes tévedés városi legendájának elterjesztését. Állítólag T. J. Hamblin nem emlékezett, hogy miként is hallotta először a sztorit, nem tudott forrást megjelölni. Így a kriminológus a mítosz kezdetét a nyolcvanas évekre tette, és Hambilin professzort azzal vádolta, hogy állításai légből kapottak. Később azonban egészen a hetvenes évekig vissza tudta vezetni a történet eredetét, így utólag bocsánatot kért az időközben elhunyt professzortól.
Jobb később, mint soha.

parbaj

 

Az igazság

Részemről üdvözlöm, hogy ily sokan teszik hozzá a maguk fejezetét a paraj témához. Bár a bizonyosság eddig nem túl sok az aktában, inkább csak a kérdések szaporodtak. Pedig a megoldás egyszerű:
Az igazság az a spenótról, hogy vastartalom ide, vastartalom oda, bizony egészséges. És finom. A gyermekek éppúgy szeretik, mint a felnőttek. Nekem az egyik kedvencem, csakúgy, mint a Datolya nevű tengerimalacunknak. (Mondjuk ő csak nyersen fogadja el.)
A témában pár éve internetes szavazást tartottak, ami bizonyította, hogy a spenót közkedvelt.

Ráadásul paleolit. Lehet, hogy ez lesz a következő lapja az ügyiratnak.

Jó étvágyat a két tál spenóthoz!

igazsag

Források:

http://wikipedia.org

http://www.urbanlegends.hu/

 

 

oszd meg!