Sose tedd a szíved a kirakatba, avagy ki (nem) szerette Amy Winehouse-t?

Egy lány, aki el akart tűnni – gondolatok az Amy – Az Amy Winehouse-sztori c. dokumentumfilm kapcsán

Emlékszem, amikor tavalyelőtt megnéztem moziban az Anna Kareninát (igen, a Joe Wright-féle változatot és igen, tetszett), azzal a gondolattal jöttem ki a végén, hogy ezt a szegény Annát mennyire nem szerethette az apja. Amy Winehouse esetében ezt eddig is tudni lehetett, hiszen sok korábbi interjúban és összefoglalóban elhangzott, hogy az apjának Amy gyerekkorában sokáig két családja volt párhuzamosan, nem volt jelen a gyerekei életében. Wino mégis – illetve éppen azért, mert apa nem volt igazán hozzáférhető számára – bálványozta, és ezen az sem változtatott, hogy az apa úgy tűnik, összekeverte őt egy kamatozó befeketéssel. Az Amy című dokumentumfilm sem cáfol rá erre, még ha viszonylag visszafogottan jeleníti is meg.

(Vigyázat, a szöveg nyomokban spoilert tartalmazhat!)

AmyWinehouse-5302-14-2

A film egészen fiatal korától mutatja be Winot, hogy hogyan lesz lázadó kiskamaszból sikeres dalszerző és énekes. Az élettörténet ismert tragikus ívén kívül az a legmegrázóbb az Amy-ben, hogy mennyi olyan ember vette őt körül, aki nem szerette igazán. Például a menedzsere, az ismert talk-show host, vagy akár a szerelme. Férfiak, akiket Amy választ és akik (vissza)élnek a lehetőségeikkel. Mégis, a film végére az fogalmazódik meg fejben, hogy a közönség sem szerette Amy Winehouse-t. Elvárásaik voltak felé, még csak nem is állítható, hogy nem jogosan: aki koncertjegyet vesz, az szolgáltatást vásárol.

De bármennyire nem teljesítette Wino az elvárhatót, a helyzet valódi drámája egy ember összeomlása, amit mintha senki nem vett volna komolyan: a színpadon tántorog valaki, aki a saját maga írta dalokat nem képes elénekelni. Lehet-e ennél lejjebb a számára? Nem volt lejjebb, Amy kiszállt.

Ha hihetünk a filmnek – és korábbi menedzsere szerint igen -, akkor Amy eltűnni vágyott, le akarta tenni a sikeres és ismert énekes szerepét és valahol csendben, támogató környezetben megerősödni. Talán lett volna hozzá ereje, talán az sem segített volna.

amy winehouse tattoo3

A doku másik nagy erőssége a kontraszt a személyiség és a környezete között: az Amy körül nyüzsgő, sikerre hajtó közeg és köztük ez a törékeny lány, aki egyszerűen csak a zenében élt, szívből csinálta, másképpen nem is tudta. Egy lány, aki sztárként is tisztelettel beszélt a korábbi nagyokról, aki nem tudott zene nélkül létezni, aki végül már egyáltalán nem tudott létezni. De előtte még megírta a 2000-es évek egyik legjobb lemezét.

RIP Amy Winehouse.

 

oszd meg!