Scully és Mulder esete a vérgyíkkal

Nem túl para, és tuti nem normális

Kicsit zavarban vagyok, amikor az X-akták új évadáról, pontosabban annak harmadik epizódjáról írok. Igazából nem tudom egyszerűen azt állítani, hogy szerettem, azt meg pláne, hogy utáltam. X-aktáknak nem volt eléggé X-aktás, paródiának sem nevezném, elég döbbenetes élmény volt nézni. Ha önálló rövidfilm lenne, akkor meg nagyon bírnám az elgondolást. Viszont ahhoz meg túl sok utalással találkozunk a klasszikus szériára.

A sorozat jelen darabját önálló egészként, a többi résztől függetlenként tárgyaljuk. A cselekmény központi alakjai a nyomozók mellett egy kifordított farkasember szindrómás vérgyíkember, és egy teljesen hagyományos sorozatgyilkos.

Az események fonalában mindent megkapunk, amit régen elvártunk volna. Scully sorozatgyilkost fog, Mulder találkozik egy valódi szörnyféleséggel, szóval van amire van magyarázat, meg olyan is, amire nincs. Pont, mint a régi eseteknél. Csak minden sokkal szürreálisabb.

Már maga az alapszitu is ki van fordítva. Az ugye teljesen rendben lenne, ha egy embert megharap egy gyíkember, akiből ettől szintén gyíkember válik. Na itt közel sem erről van szó. Épp a fordítottja a helyzet. Szegény gyíkembertt megharapja egy ember (!), aki ettől időnként emberré alakul. Rögtön kódolva van új elméjébe a halálfélelem, a munka, a birtoklásvágy, a magánytól való félelem, és természetesen a hazugság is.

Úgy hangzik, mint egy Monty Python jelenet?

Olyan is, csak hosszabb.

Ráadásul van a százszor elmondott nagy tanulság, miszerint nem a rém az igazi gonosz, a szörnyeteg bennünk, emberekben lakozik. Mert egy ember ugye a valódi elkövető, aki miatt szegény gyíkarcra terelődik az FBI gyanúja. Igazi baromság. Viszont annyi humorral és cameoval tálalják, hogy az ember azon kapja magát, végtére is jól szórakozik.

Van itt minden. Vagy még annál is több. Mulder telefonja az X-akták zenéjével csörren meg, de láthatjuk őt piros kisgatyában heverészni szállodai ágyán. Később kukucskál egy szarvasnyúlfejen át bizonyíték után kutatva. Nem ő az egyetlen alsógatyás, a gyíkembert is látjuk fecskében. Közvetlenül azelőtt, hogy egy becuccozott transznemű szétveri a fejét egy piperetáskával. Az FBI ügynök képtelen egy telefonos fotó appal dűlőre jutni, de legalább a sorozat eleji kiábrándult önmarcangolástól eljut oda, hogy újra hinni akar. A legkeményebb mégis Scully szexjelenete, még ha végül ki is derül, hogy nem igaz.

Végül megkapjuk a választ is. A gyíkok nem azok, aminek látszanak. Csak azt nem értjük, mi is volt az, amit láttunk.

Megpróbálom összefoglalni.

Az ügynök páros találkozik egy szörnnyel, Scullynak lesz egy új kutyája, az ember az igazi szörnyeteg, és embernek lenni szar ügy. Valami ilyesmi.

A rész végén Scully lecsukja a bűnös embert, a gyíkember kezet ráz Mulderrel, majd 10.000 évre hibernálja magát. Az agyunkkal együtt.

Az epizód nyitójelenetében látható két szipust Tyler Labine és Nicole Parker alakítja, akiket 20 éve már láthattunk egy X-akták részben. Két szipust alakítottak. A temető jelenetben a sírfeliratok Kim Manners (a késői sorozat évadokért felelős) és Jack Hardy producer és társrendezők nevével vannak ellátva. Mondom! Cameo hegyek.

xf_sc55pt_0013dj1_hires2 (1)

A semmihez sem fogható szürreális élményt Darin Morgannek köszönhetjük, aki a legjobb szörnyes részeket készítette a sorozathoz. Egyébként az egész cucc tök színpadias. Igazi 90-es évekbeli tévéfilm. Egy feje tetejére állított vérfarkas történet.

Bevallom, ennyire nem döbbentett meg sorozat epizód mostanában. Végig azt vártam, hogy felébred a szereplő, akinek az álmait látjuk. Esetleg a Mulderre fröccsent gyíkvér okoz hallucinációkat. Vagy bármi hasonló.

De nem.

Az első két rész egyszerűen szar volt, ez viszont annyira szavakba önthetetlenül nemistudommi, hogy emiatt fogom tovább nézni az évadot. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki le akarja sokkolni magát valami elképesztően elborult, ám a maga módján szellemes cuccal.

Egy biztos, ez a rész már nosztalgia szinten sem ugyanaz az x-akták.

Mindenesetre százszor inkább ez a szürreális önreflektív vonal, mint az első két rész vergődése, mert az új évadra most tudtam először azt mondani, hogy szórakoztató. Önálló x-akták epizódként viszont szinte értelmezhetetlen. Ha képesek vagyunk az új sorozattól független rövidfilmként tekinteni rá, akkor viszont súrolja a zsenialitás határát.

Megtekintése saját felelősségre! Maradandó zavart okoz az űrben.

oszd meg!