Rejtő-rajzfilm? Jöhet!

Végre egy adaptáció, ami esetleg működni is fog!

“…elveszett életkedvének becsületes megtalálója vagyok!”

E jótét, becsületes lélek pedig nem más, mint Schwachta Szókratész, vagy Knapp (ahogy tetszik).

Vágjátok már, hogy mivan? Nem?

Akkor itt van még egy kis segítség: egy világban, ahol az ember késsel a zsebében mászkál – acél, keskeny penge, kissé hajlott – és még használni is szokta, nos akkor hol lehet az a kés, amit hirtelen nem talál a gazdája? Esélyes, hogy egy matrózban. (Bár ez egy másik történet kezdete.)

Ez nem az én világom. Bár egyszer bekaptam egy késszúrást, de az már régen volt. (És nálam nem volt kés.) Ez P. Howard világa. G. Lavery világa (bár ebben a világban inkább golyót kaptam volna). Reich Jenő világa.

Ez Rejtő Jenő világa.

Mind a négy név ugyanahhoz a személyhez tartozik. Az utolsó előtti születésétől fogva, ám a magyarosítás során a Reichből – furcsa vicce ez az életnek, bár Martin Gore már ’84-ben mefogalmazta, hogy szerinte Istennek eléggé beteges a humora – Rejtő lett.

Jelentkezzen az, aki látott már filmen jó Rejtő-adaptációt!

Várok.

Még mindig várok… hopp ott egy jelentkező!

“Én láttam, bár az nem film volt. Képregény” – köszönjük Emese… Kocsmáros Pál képregényeire gondolt.

Korcsmáros Pál illusztrációja
Korcsmáros Pál illusztrációja

Tény, hogy bár kölyökkoromtól kezdve iszom – és időről-időre újraiszom – a Rejtő-regényeket, sajnos olyan feldolgozást még nem láttam, ami visszaadta volna – legalább nyomokban – az élményt, amit a történetek olvasása jelentett.

De ez talán változik. Két év múlva, reméljük, kiderül. Varsányi Ferenc rendelkezik Emese érzékével, és rendelkezik még például tehetséggel is. Ő rendező, forgatókönyvíró, számos díj – köztük a legrangosabb talán az Emmy – birtokosa, és szereti Rejtő történeteit. Legalábbis mindezekre utal az, hogy rajzfilmet, bocsánat, animációs filmet készül csinálni a Piszkos Fred közbelép (Fülig Jimmy őszinte sajnálatára) c. örökbecsű és rekeszizomgyilkos regényből.

 Piszkos Fred, Theo, Fülig Jimmy és Gustav Bahr (Gerisa Zsolt figuratervei)

Piszkos Fred, Theo, Fülig Jimmy és Gustav Bahr (Gerisa Zsolt figuratervei)

Szerintem a legzseniálisabb módja ez a feldogozásnak, hiszen valóban, a történetek – már olvasva is – képregényszerűek, ezt pedig, ha mozgóképre ültetik át, akkor az animáció tudja leginkább visszaadni. (Persze el tudnék képzelni olyan eszközöket is, mint pl. a Sin City képregényes világa, de természetesen nem a “sötétsége”, hanem a film és a képregényesrajzfilm keverékének tökéletes kombinálása miatt. És tudnak is olyat csinálni honfitársaink.) Mindenesetre nagyon várom, hogy 2017-ben megnézhessem a moziban Varsányi Ferenc feldolgozását.

Nagyon ajánlom neki, hogy jó legyen, különben…

macska

Okot ad a bizalomra az a néhány figura- és látványterv, ami kiszivárgott a tervezett/készülő filmből! A figurákat Gerisa Zsolt rajzolta, Cserkuti Dávid pedig környezetbe helyezi ezeket. Érdekesség még, ami ma már nyilvános, hogy a díszleteket ténylegesen megépítik a forgatás során, majd ezek átrajzolása, kontúrozása után alakul ki a képregényszerű látvány.

A San Franciscó-i kikötő (Cserkuti Dávid látványterve)
A San Franciscó-i kikötő (Cserkuti Dávid látványterve)

Reméljükhisszükszeretnénk!! De tényleg.

Miért? Mert ezeket a sztorikat nehéz elcseszni. Rejtő humora tényleg kortalan. Történetei pedig páratlanok a magyar irodalomban. Ponyva. Persze, hogy az. Nem is akar más lenni. Viszont abból a legjobb fajta. Ehhez kell felnőnie a filmeseknek is.

Bízom bennetek. Ne ‘sszatok ki velem lécci, köszi! :)

ism

 

oszd meg!