Reformáljuk meg a nyelvtant!

A kor igényeinek megfelelő központozási jeleket mindenkinek!

A központozási jelek, írásjelek hasznos cuccok, kiváló kifejezőeszközök lehetnek, ha megfelelően használjuk őket. (Azt, azért lássuk be hogy, ebben azért vannak; elmaradások- itt ott..?)

Viszont sokkal több lehetőség van bennük, mint amennyit jelenleg a nyelvtan szabályai szerint használunk. Miért is ne bővíthetnénk ki a jeleket újabbakkal?

A College Humor pont ezt csinálta. Az általuk kifejlesztett 8 új jel között van olyan, ami annyira magától értetődő, hogy csodálkozunk, hogyhogy nem használjuk ezeket nap mint nap. Meg persze van olyan is, amin annyira nem csodálkozunk.

A sor bővíthető, ha van ötleted, dobd be a közösbe! :)


 

Nemharagszom-jel

nemharagszom

Akkor alkalmazzuk, amikor röviden szeretnénk fogalmazni, de egyértelművé akarjuk tenni, hogy a rövidség nem a harag jele, és nyugi, nincs semmi baj.

Pl.:

Beszélnünk kell! nemharagszom


 

Komoly-jel

mostkomolyan

Akkor használjuk, amikor egy-egy mondat erejéig megszakítjuk a cinikus stílust, amit amúgy rendszeresen nyomatunk, és ki akarjuk emelni, hogy amit most mondunk, azt kivételesen úgy is értjük, ahogy mondjuk.

Pl.:

Ó, köszönöm! Már régóta vágytam egy ilyen pulóverre mostkomolyan


 

Szarkazmusjel

szarkazmus

A Komoly-jel ellentéte. A Szarkazmusjelek közé illesztett tartalom – ahogy a nevéből is kiderül – színtiszta szarkazmust tartalmaz.

Pl.:

szarkazmus_1Ó, köszönöm! Már régóta vágytam egy ilyen pulóverre.szarkazmus_2


 

Kettőspontosvesszős

kettospontosvesszos

Használd akkor, amikor fogalmad sincs, hogy éppen kettőspontot, vesszőt, pontosvesszőt kell-e használni az adott helyen, és nem is akarod megtanulni. Tulajdonképpen bárhol, bármikor használható.

Pl.:

Nem érzem úgy, hogy meg kéne tanulnom a nyelvtani szabályokat kettospontosvesszos egyrészt ugye mások se tudják kettospontosvesszos másrészt pedig nem is érdekel.


 

Ésvagy jel

 

esvagy

Végre egy egyszerű, mindenki által könnyen felismerhető és használható jel az “és/vagy” kifejezésére. Hál’istennek manapság kézzel kevesen írnak, így nem kell megtanulni leírni a jelet, elég a billentyűzeteket átvariálni egy kicsit hozzá.

Pl.:

Vannak, akik eleve utálják azt, ha mások használják az “és/vagy” kifejezést, ezek az emberek valószínűleg maradiak esvagy hülyék.


 

Utánzójel

integetvemagyaraz

Ha olyan valamit idézel, amit a másik nem mondott, de éppen mondhatta volna. Az írásbeli megfelelője annak, amikor gúnyolódva mutogatva, hangodat elváltoztatva játszod el a haveroknak, hogy a másik hogy reagálna bizonyos helyzetekben.

Pl.:

integetvemagyaraz_2Szia, Zsani vagyok, nézd csak meg milyen csini a rucim, hetvenezer volt, ajcsiba kaptam pasikámtól évfordulóra integetvemagyaraz_1 – mondaná Zsani.


 

Hatásszünetjel

tadada

Extrém, drámai szünet közbeiktatására szolgál. Amikor azt szeretnéd, hogy az olvasó tartson a következő rész előtt egy jó 10-20 másodperces hatásszünetet, esetleg képzeljen oda villanó fényeket és mennydörgést és valami üstdobot, amint eldobolja, hogy ta-da-Da-DA!

Pl.:

Egy pillanatra megállt, amint a hatásszünetjelhez ért az olvasásban. Azon túl pedig  tadada  további szavak voltak!


 

A Morgan Freeman jel

morgan_freeman

Egyszerűen azt a célt szolgálja, hogy emlékeztesse az olvasót, nem csak a saját hangján tudja elolvasni a szöveget, hanem például Morgan Freeman hangján is. (Természetesen bárki más is lehet a narrátor. Csak hát Morgan Freemannél jobbat úgyse találsz.)

Pl.:

morgan_freeman Nos, immár mindenki számára látható, hogy a központozási jelek megreformálásának helye van, és te is hozzáteheted a magadét, ha akarod. tadada Igen, te! morgan_freeman


Via: 9gag

oszd meg!