A Pécsi Fotókör 2017. márciusi ÉS áprilisi képei

Egy posztban jön a tavasz – hóvirágokkal, üvegárnyékokkal, vízben tükröződésekkel, gyerekekkel, izgalmas perspektívákkal

Válogatás a Pécsi Fotókör márciusi és áprilisi fotóiból

Március

A márciusi képek közül Schäffer Viola, a PFK tagja válogatott:

Fotó: Tóth Detty

Az első helyet Tóth Detti fényképe, a tavasz hírnökét ábrázoló hóvirág nyerte el. Mindig is szerettem a természetfotókat, és szerintem ez egy igazán szépen megalkotott kép lett. A kompozíció szerintem kifejezetten jól sikerült, minden oldalon megvan a megfelelő tér, emiatt szépen hagyja érvényesülni a bokeh-s háttérből kiemelkedő virág szépségét. Kiemelném még a kép színvilágát, ami engem a hajnali első fényeket juttatja eszembe, a kékes-zöldes árnyalata még a reggeli hidegség érzetét kelti, amivel jól harmonizál a hóvirág fehér szirmai.


Fotó: Ottófi József

A második helyet Ottófi József képe kapja nálam. A kép egészében nézve talán kicsit zsúfoltnak tűnhet, de engem pont ez a részletgazdagság nyert meg. A fekete-fehér választásával pedig még jobban kihangsúlyozza a kép cizelláltságát. A kép játékossága tetszett meg leginkább először, hogy a vonalak kuszasága végig vezeti a szememet a kép minden egyes apró részletén, amely néha elszédít, néha pedig megnyugtat. Kifejezetten tetszik, hogy a kép középpontjában a vízszintes vonlak is megjelennek, hiszen a kép többi vonala arra viszik a tekintetet.


Fotó: Horváth Csaba Tamás

A harmadik helyezést nálam Horváth Csaba Tamás‎ tavaszi hangulatú képe bitorolta el. A fekete-fehér családi kép mindent magába foglal, amit a tavasz alatt érteni lehet. A tél utáni első kiszabadulást a természetbe, az első jó időt, amikor már nem kell a nagykabát, kesztyű és sál.

Elsőre kicsit furcsa volt nekem a kompozíció, de minél tovább néztem, annál inkább hozzáadódott a kép hangulatához és a kép mozgalmasságához. Az elhomályosodott háttér pedig szépen kiemelte az „egyenruhás” kisfiúkat.


Április

Az áprilisi képek közül pedig Jakab Ildikó válogatott:

…barátok fotóiból válogatni, nem olyan könnyű, na! Igyekeztem csak a fotót látni, a benyomásra hagyatkozni. A három kiválasztott kép elsősorban a tetszésemet tükrözi, „csak” annyit vártam magamtól, hogy többet érezzek velük kapcsolatban, mint a többivel.

Fotó: Ruprech Judit

Dinamikus és felvillanyozó! Színek lettek, amik ott se voltak, egyszerre áll és száguld! Pont azzal a jó érzéssel tölt el, mint amikor egy kép váratlanul szembe jön, és nálam éppen van kamera!


Fotó: Horváth Csaba Tamás

Ha nem lettem volna ott, amikor készült, el kellene gondolkodnom mit is látok. Izgalmas kompozíció, ahogy a vízszint a víz szintben elmossa a függőlegest és már jön is a következő képkocka, ahogy a fóka közelít és a hullámok teljesen leradírozzák a medence mögötti ház részleteit.


Fotó: Lévai Gábor Fotográfia

A nagy aranykulcs. Nem tudom, hogy távolodunk-e a zsizsegő éjszakából csendesebb vizekre, vagy éppen oda igyekszünk, de mindkettőben benne lennék! Ide most elutaztam. A hideg hegy mozdulatlansága az éjszakai élet pezsgésével megteremti azt a kettősséget – mint a következő két fotó is–, mozdulatlan és dinamikus egyidejűleg, amire itt még a komplementer színek tesznek egy jó nagy lapáttal!

oszd meg!