A Pécsi Fotókör 2017. augusztusi képei

Nyárvégi vizek, káoszban megbújó nyugalom, a madarak és emberek párhuzamos világai és egyéb történetek

 

Válogatás a Pécsi Fotókör augusztusi fotóiból.


A hónapban Vadászi Zoltán (kortarsfoto.hu) válogatott a képek közül. Alapos átvizsgálás után végül a következő hármat tartotta kiemelésre érdemesnek:

Fotó: György Erika | Gyerage

“Erre a fotóra én legszívesebben egy komplett forgatókönyvet írnék, vagy még inkább az alkotót kérném meg erre. Egy rövidfilm mindenképpen van benne. Bár azt tippelem, hogy a fotó snapshot, mégis nagyon szeretem, ahogy ez a befogadó irányába kombinálódik a stage-el, hiszen a lenti négy alak akár egy rendező elv alapján is állhatna ott és úgy, ahogy. A huzal és a fejek helyzete nagyon jó felütést ad és jól szelektál a lenti alakok között. Sajnos kicsi a felbontás, így nem derül ki, hogy a 2 háromszög valamilyen tábla-e vagy más, de ennyi titokzatosság bőven belefér, sőt talán még fokozza is a vizuális élményt. A tónusok szuperek, a kompozíció nem kevésbé, minden vizuális elem támogatja a másikat. A gonosz madár mozdulata, szeme, árnyéka pedig nyilván elviszi az egész képet a hátán és kardinális szerepet tölt be a leendő forgatókönyvben is. Kik vagyunk?.. Merre tartunk?..”


Fotó: Kölcsey Sára

“Gyakorlatilag egy thrillert látunk egy frame-be sűrítve. A sötét borús hangulat dominál és a kéz-árnyék játéka pedig uralja a fotót. Az agresszív vágás a kézből és a főszereplő körüli terek, a sötétség és az erdei részlet diszkrepanciája hangulatfokozó és feszültségteremtő egyben, amik nagyon erősítik a misztikus vonalat, illetve folyamatosan azon gondolkodtatnak, hogy mi történt eddig, mit történik épp most és hogyan alakulnak majd a következő időpillanatok. A fényelés szintén hangulaterősítő elem, ami tudatosságra utal. Szuper!”


Fotó: Kölcsey Sára

“Nagyon szeretem a színek játékát, szép harmóniát teremtenek és jól állnak a már-már színpadias jelleghez. Kicsi probléma az ernyő fölött bal oldalon a zavaró elemek jelenléte, ettől nagyobb, hogy itt nagyon szűknek érzem a vágást, sokkal több teret igényel szerintem ez a kompozíció. Ezzel együtt szeretem ezt a fotót, mert nagyon szépen hozza a relaxált hangulat és a tárgyak elrendezése miatti kaotikusba hajló ellentétet, illetve a modell arckifejezésével pedig extrém módon erősíti a fotó stage jellegét, ami akkor is szuper módon operál, ha egyáltalán nem ez volt az alkotó szándéka. Gratulálok!”

oszd meg!