A Pécsi Fotókör 2016. októberi képei

Őszi fények és árnyak, fiatalság és idős kor, élet és halál

Pécsi Fotókör októberi – a szokásosnál talán egy árnyalatnyival komorabb – válogatása.


 

Az októberi fényképek közül Ottófi József, a Fotókör tagja válogatott – akinek ezúton is gratulálunk a frissen megkapott MAFOSZ arany és ezüst plaketthez :)

Megtisztelő és nehéz feladat, hogy véleményemet adhatom a múlt havi fotóitokhoz!
Tulajdonképpen bárkitől választhattam volna a kedvenc háromba egyet- egyet, ami első látásra szeretem.
S bár tudom, hogy velem együtt megszoktátok e két év alatt, hogy minden értékelő másként és mást lát ebben a játékban, keresnem kellett egy támpontot is, hogy a voksom sajátos lehessen.
Mivel van egy pici rálátásom a hétről- hétre készülő képeitekhez, ezért én most azokat a fotókat szeretném kiemelni, ahol a szerzőjének sikerült ebben a hónapban is őrá jellemző és sajátos témáját egy jól sikerült képpel gazdagítania.
Röviden: én most azt díjazom, akinél egy hosszú sorozat egy-egy képét találtam meg a válogatásban.


Fotó:  György Erika Gyerage
Fotó: György Erika Gyerage

Megosztot I. hely
György Erika, elmúlás
Erika bevállalta ezt a képet is, mert nem csak az eszközökkel szeret kísérletezni, de úgy is ismerem, mint aki szereti próbálgatni a saját határait is. Szegény “kísérleti” egér pedig itt belepusztult ebbe az életbe és akárhogy is történt, az életnél még a halál is tovább tart.


Fotó: Ruprech Judit
Fotó: Ruprech Judit

Megosztot I. hely
Ruprech Judit falatozója
Mindig kapok valami többet a puszta leírásnál Judit fotóiban, itt épp egy asztalnál lehetek egy idegennel, aki éppenséggel középen van, hiszen körülötte forog épp a világ, amivel a szeme is jól lakik.


Fotó: Kölcsey Sára
Fotó: Kölcsey Sára

Megosztot I. hely
Kölcsey-Gyurkó Sára szellemképe
Sára pont így szokott mesélni “A” családról. Elkapja és beburkolja, hogy anyagszerűen domborodjon ki a lényeg. Persze mindig ott van a mondanivaló is, amire a látvány csak rávezet minket.


Fotó: Kerekes Zoltán Rendes képek
Fotó: Kerekes Zoltán Rendes képek

II. hely
Kerekes Zoltán ladikja
Zoltánnak, ha csónak van – kép is van. Főleg, ha valami nem stimmel vele, belepi a hó, félig elsüllyedt, vagy alig látszik ki az avarból. Itt masszívan homályba vész a történet vége, de erős a kontraszt, ahogy keményen ki van lakatolva. Vagyis nincs minden veszve.


Fotó: Szellő Gábor
Fotó: Szellő Gábor

III. hely
Szellő Gábor paneltükre
Gábor kamerája “két lábbal a földön jár” ezen a helyszínen is és a mindennapi már csak attól is jelentőségteljessé válik, hogy felvételt készít róla. Itt a valóság és a tükör között felfedezhető érdekes különbség a “megállni tilos” hiánya alant, amibe könnyű beleképzelni egy hétköznapi üzenetet.
Láttam Tőle innen egy első látásra mutatósabb fotót a flickr oldalán, ami ugyanekkor készülhetett, de amit ide feltöltött, az tovább is gondolható a formai játékon túl.


 

oszd meg!