A Pécsi Fotókör 2016. augusztusi képei

Nyár vége, nosztalgikus hangulat, tükrök, felületek, textúrák

Pécsi Fotókör augusztusi válogatása.


A hónapban a Fotókör Fekete Zoltán képzőművészt, a Novák Fotó működtetőjét kérte meg, hogy értékelje a képeket. Ő ezt írta:

Köszönöm a megtisztelő bizalmat, hogy nyilvánosan is hozzászólhatok a válogatott képekhez! Hozzáteszem, úgynevezett értékelésről itt szó nem lesz. A képek műfaji sokszínűsége, ha nem csak a technikai tökéletesség szempontját veszem figyelembe, kikényszeríti a választást, de szerencsére kell is hármat!

zsirai_tibor
Fotó: Zsirai Tibor

Ebben a három képben a geometriát, a pontatlan(?), kicsit félrecsúszott komponálást és az ebből is adódó dinamikát szeretem, azt hogy mozgatják a szemet, hogy megindítják a gondolkozást. Mindhárom képpel szívesen játszom gondolatban; milyen képi elemeket tartanék meg, mit emelnék ki, illetve tüntetnék el. Szeretem, hogy úgy van bennük a pillanat, hogy befejezetlennek tűnnek. Szabadság az, amit adnak a szemlélőnek, pl. most látom csak, hogy mindhárom képben megvan ugyanaz a kettős ferde sík, ami automatikusan tovább építi a kompozíciókat a képkockán kívül.

Fotó: György Erika Gyerage
Fotó: György Erika Gyerage

A perspektívák indulnak valahonnan kezdet nélkül és nem is záródnak a képtartományán belül, nem jelölnek ki egyértelmű értelmezési teret, de ebben a behatárolatlanságban mindig ott van valami konkrét jelenség: ember, objektumok és ettől van valami szürreális, valami utolsó elkapott pillanat, érzés, ahogy az elfutó tájból egy absztrakt kompozíció marad csak, az élet apró jelei: a gyerekek kifutnak a keresőből és marad egy már-már embertelennek tűnő táj, a lány már fordul is balra és elindul abba a már majdnem csak fehér, puha kontúros térbe…..

Fotó: Ruprech Judit
Fotó: Ruprech Judit

Bolhapiacokon gyakran keresgéltem mindenféle időtlen, ismeretlen fényképezte fénykép között. Ezt a három különleges darabot biztosan hazavittem volna!
Köszönöm az élményt!
Fekete Zoltán

oszd meg!