Pécs street art térképe

Ez a cikk végül is nem erről a térképről fog szólni. Nélküle viszont nem készült volna el.

A világ híres-hírhedt graffiti párbajai (első rész, második rész) után nézzünk körül, mi a helyzet falfirkálás-ügyben Pécsett!


Pécs street art térképébe a prezi.com-on futottam bele. Jó ötletnek tűnt a jelölt területek bejárása, hogy megmutassuk egy videóban pécs stenciljeit.

Már a túra legelején észrevettük, hogy valami nagyon nem stimmel. A térképről jól beazonosítható helyek legtöbbjéről eltüntették a stencileket, helyettük azonban találtunk olyanokat, amiket ez az útvonalterv nem jelölt.

Gyűjtögettünk belőlük.

st2

A stencil egyébként olyan falra fújt ábra, ami egy sablon segítségével készül. Ha van tartalma, az a legjobb, de néha az is elég, ha legalább feldobja a lefestett felületet.

Lényeges eleme a megismételhetőség. Ugyanazzal a mintával mi is több falon találkoztunk.

A nyugati nagyvárosokban általában az elidegenedés és a fogyasztói társadalom kritikája fogalmazódik meg a ezekben a mintákban. Városunkban nem igazán. Itt már az is pozitívum, ha egy minimális esztétikai élményt nyújtanak. Néhány esetben ezt azért meg is kapja az ember.

st3

Abban megegyezhetünk, hogy lényegesen több munka van egy jó sablon mögött, mint amit egy hanyagul odahányt TAG felfújása kíván.

A TAG egyfajta aláírás, azt jelzi, hogy ott járt a készítője. Pécsett legalábbis biztos nem az utcai bandák jelzik így territóriumukat. Szerintem művészi értékük is erősen megkérdőjelezhető, kivéve ha egy piece, vagy egy sablonfestmény mellett jegyzik készítőjét.

piece
Nagy, összetett, munkaigényes graffiti fetmény. Gyakran tartalmaz 3D effektet, nyilakat, sok színt és színátmeneteket és más effektusokat. Ezeket többnyire a képzettebb művészek csinálják, sok időbe kerülnek. Minél problémásabb/veszélyesebb felületre készül, az alkotójának annál nagyobb tisztelet jár. A piece egyébként a masterpiece (remekmű) rövidítése.

Ebben a városban a TAG-ek mögött nem egy új Demetrius bújik meg, az már biztos.

A pécsi TAG-ek nagyon nem szépek. Rombolják a környezetet, egyáltalán nem állnak jól a frissen behúzott falfelületeknek. Ráadásul amikor olyat látok, amit én is ki tudnék írni, akkor azt légyszi inkább ne toljad te sem, kedves TAG-elő!

st4

Amúgy ez a destruktív önkifejezés büntetőjogi felelősséggel is jár, akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Tudod, a köztulajdon és a magántulajdon nemcsak vászonnak nem vászon, de nem is a firkász a gazdája.

Mondjuk lehetne kijelölni legális falakat.

Legális felületre fújni… Ez sem egyszerű kérdés.

Az illegalitás fontos, hiszen kifejez egyfajta szembenállást a társadalommal, meg egy veszélyes felületre fújt üzenet nagyobb elismeréssel is jár. Pedig egy romos, vagy csúf épületen épp dekoráció is lehetne a jó falfestmény, díszíthetne és takarhatna. Ügyes művészek pedig rengetegen vannak a városban. Legalább annyian, ahány romos fallal találkozhatunk itt.

st6

A mi szelekciónkba elég sok olyan ábra is bekerült, amit csak azért szavaztunk meg, mert kevés az igazán művészi értékű munka a városban. Ezek talán még elférnek. A forma sok esetben kifejezetten szép, azonban a tartalmat hiányolom. Mit akar üzenni a gazdája? Engem érdekel, és az efféle kommunikációnak amúgy is illene egyértelműnek lenni, hiszen mindannyiunkhoz szól.

Csak úgy elméletileg tételezzük fel, hogy egyszer lesznek a városban legális falak.

Talán olyan is lesz, aki feladja az adrenalin okozta pillanatnyi örömöt, mert többet ér számára az a nyugodtan munkájára fordítható idő, ami egyben lehetőséget nyújt igényes alkotások létrehozására. Ott lehetne tényleg kidolgozottan, de ha ennyire fontos az illegál, végül majd ki dolgoz ottan?

Pedig ez az együttállás segíthetne beépíteni az utca művészetét a városi kultúrába. Helyenként jól is állna a városnak.

st5

Banksy úgy szokta megúszni a lebukást, hogy egy reklámkampány részeként dolgozó művésznek adja ki magát. Ha kérdezik. Ezt persze azért is hihetik el neki, mert nála egyfajta minőséget képvisel a falon lévő munka. Ez már egy olyan magasabb szint, amit egy tagelő soha nem érhet el.

Amúgy részemről a piece és a stencil mehet. Akár legális falra is.

 

 

forrás:

http://en.wikipedia.org/wiki/Graffiti

http://weburbanist.com/2009/09/24/graffiti-designs-styles-tagging-bombing-painting/

http://regi.epiteszforum.hu/node/2599

 

oszd meg!