Olyan nincs, hogy valami nem hangszer

Andrew Huang zenét csinál bármiből. Akár egy almából is.

Vannak arcok, akik nem rendeltetésszerűen használják a hangszereket, meg vannak azok, akik olyan dolgokból és eszközökből csinálnak zenét, amit nem annyira zenélésre találtak ki. Például autógumikból.

Andrew Huang előszeretettel teljesít olyan – rajongóktól érkező – kihívásokat, hogy például “csinálj zenét reggeliből!”

Vagy hogy “csinálj olyan zenét, aminek minden hangja vízből van!” Vagy mondjuk hogy “játszd el a Breaking Bad főcímzenéjét olyan cuccokkal, amiket egy meth laborban is megtalálni”:

Jó, persze, nem olyan nagy kaland, mert ugye ki ne gondolt volna már arra, hogy zenét csináljon farmernadrágokból, vagy kő-papír-ollóból, vagy hogy lufin eljátssza a 99 Luftballons című örökzöld Nena slágert:

A fenti példák többségében a kreativitás és a jó minőségű hangfelvételek mellet óriási a szerepe a vágásnak is. Vagyis nem elég kitalálni a zenét, felvenni videóval, ahogy felveszik a hangeffekteket (egyébként azt is tök szépen csinálják), hanem a vágás az, amikor egymás mellé kerülnek a hangok (és a képek is), ott áll össze zenévé az egész. És itt muszáj beszúrnom Lasse Gjertsen immár klasszikusnak számító videóját 2006-ból, ahol ugyancsak vágással alkotott zenét, úgy, hogy saját bevallása szerint nem tud se dobolni, se zongorázni. Viszont nagyon sok ráérős ideje lehetett.

Andrew Huang azonban zenélni is tud. Hangszeren is játszik, meg számítógéppel és egyéb fura eszközökkel, stílusokkal, a szavakkal és a hangjával is elég jól bánik. Itt például 26 stílusban nyomja, ABC-sorrendben:

Itt 15/8-ad ritmusban rappel:

Itt pedig barackból meg elektronikából csinálnak hangszert. Barackból. Igen. Barackból.

Mindezek után már az, hogy az almából is lehet hangszer, nem is akkora durranás.

 

 

oszd meg!