Nők a kult mögött

A most lemondott görög pénzügyminiszter, Yanis Varoufakis feleségének, Danae Stratounak még talán lehet egy B-verziója, ha a politikust művészre cserélné. A pletykák szerint ugyanis Jarvis Cocker, a Pulp együttes nagyfőnöke róla írta a kilencvenes évek egyik britpop himnuszát, a Common People-t. Múzsának lenni márpedig felelősség – van aki csak vágyik rá, és van akivel többször is megtörténik.

Danae Stratou

Az 1995-ös megjelenésű Common People egy görög lányról szól, aki szobrászatot tanul és gazdag apa gyereke. A dalszöveg szerint a lány azt mondja, szeretné az átlagemberek életét élni és átlagos férfiakkal szeretkezni. A fiú szerint bérelhet egy kis lakást, szerezhet munkát, de akkor sem fogja soha az átlagemberek életét élni, hiszen a papa bármikor kisegítheti. Danae valóban tanult szobrászatot a Saint Martins főiskolán, ahova akkoriban Jarvis Cocker is bejárt. A szerző nem nyilatkozott a múzsa kilétéről, mindössze annyit erősített meg, hogy létező diáklányról írta a dalt – egyúttal hozzátette, hogy sajnos a lány helyett mindössze ő fogalmazta meg a vágyat az átlagos férfiak iránt. A valóságban ő szívesen bevezette volna múzsáját az átlagos életbe, de az nem mutatott érdeklődést iránta.

Jarvis Cocker múzsái között felbukkan számos további név is (Deborah, a gyerekkori barátnő (Disco 2000), Sylvia, Maureen, Susan (Inside Susan)), ha nem is mind váltak híressé. Valószínűleg egyikükről sem született viszont annyi dal, mint Patty Boydról, aki George Harrison és Eric Clapton társaságában alkotta évekig a szerelmi háromszög egyik csúcsát. Neki írta Harrison a Something című dalt, Clapton a Wonderful tonight-ot (ami Boyd önéletrajzának címe is lett), és róla szól a Derek and the Dominoes Layla című száma, ami után Boyd még öt évig Harrison felesége volt, mielőtt később hozzáment volna Claptonhoz.

Rosanna Arquette is legalább két dalt vágott zsebre. Toto dalának a zenekar együttes döntésére adták a Rosanna címet, mert jól énekelhetően illett a szövegbe és Arquette akkoriban a banda egyik tagjával járt. Ennél sokkal többet hordoz magában Peter Gabriel In Your Eyes-a, ami egy tisztelgés Rosanna előtt.

Akadnak, akik ismertté válnak és dalokat írnak róluk, illetve akadnak, akik éppen azáltal válnak ismertté. Ilyen Heloísa Eneida Menezes Paes Pinto, akiről a The Girl from Ipanema született. Bár a dal meghozta neki a celebritást, az internetes források által legtöbbet emlegetett sikere két Playboy megjelenés, az egyik közel 60 évesen, a lányával közösen.

PinheiroDaughter_Playboy-cover

Popzenei múzsává ritkán válnak tisztes háziasszonyok, sokkal inkább fordulnak elő a szerzők köreiben megforduló szabadelvű nők, művészek, modellek vagy akár szórakoztatóipari szakmunkások. Lou Reed Walk on the Wild Side-jában két transznemű színésznő képviseli Hollyt (Holly Woodlawn) és Candyt (Candy Darling), a számtalanszor feldolgozott Das Modell című Kraftwerk klasszikust pedig állítólag a Cologne-i The bagel klubban dolgozó modellek ihlették. És néha csak egyszerűen arra szolgált egy-egy női név, hogy ne kelljen kimondani helyette mást: a Rolling Stones Angie című daláról például évekig találgatták, hogy vajon David Bowie első feleségéről, Keith Richards lányáról vagy egy színésznőről kapta a címét, amíg Richards be nem vallotta önéletrajzában, hogy a dal igazából a heroinról szól.

Állítólag a zenészek nagy része csajozik – ilyen ez a popszakma. Egy részük pedig meg is írja, hál’istennek.

oszd meg!