Nem jött be a Chappie? Na majd az Ex Machina!

A mesterséges intelligenciáról okosan. Ezt ígéri az Ex Machina, ami Neill Blomkamp Chappie-je után ránk is férne. A sci-fit kizárólag a látványért kedvelők nagy ívben kerüljék el ezt a filmet. Amúgy az előzetes alapján az utóbbi idők legjobbja lehet a műfajban.

A forgatókönyvet Alex Garland jegyzi, akinek rátermettségét olyan szkriptek jelzik, mint a Part, a 28 nappal később, vagy épp a Napfény. És ezek csak a Danny Boyle-al közösen elkövetett munkái. A Ne engedj el! sem volt rossz, legutóbb a Dredd forgatókönyvét készítette el, ami még akkor is zseniális, ha fullba koppintja a Raid-et.

Garland íróként elég sok műfajban kipróbálta magát, és mindegyikben helytállt. Ráadásul ő találta ki, hogy a zombik lehetnének gyorsak is. Úgy tűnik, a sci-fi a soron következő zsáner.

Az Ex Machina Domhnall Gleeson, Oscar Isaac és Alicia Vikander főszereplésével készült. Garland első alkalommal ült a rendezői székbe, de hát valamikor ezt is el kell kezdeni. A szerény 15 millió dolláros költségvetés mellett feltételezhető, hogy a hangsúlyt nem a látványvilágra, inkább a film atmoszférájára helyezi majd a rendező. Műfaját tekintve legalább anyira sejtet pszichológiai thrillert, mint tudományos fantasztikumot.

Az április 30-ra kitűzött hazai premier egyelőre bizonytalan, a forgalmazó ugyanis a hónap elején visszamondta azt. Az sem biztos, hogy egyáltalán eljut a magyar mozikba. Kár lenne érte.

oszd meg!