Mr. Robot

Techster Morgan kalandjai a digitális Harcosok Klubjában

Tegnap nagyon örültem, hogy végre nekiugorhatok a True Detective második évadának, aztán valahogy úgy alakult, hogy mégsem. Helyette a Mr. Robot című sorozat pilotja került terítékre. És de jó, hogy így esett!

A sorozatról, bevallom, nem sokat tudtam, de bejött az előzetes, úgyhogy nekiálltam. Alapvetően a cselekmény a szuperhős filmek történetmesélésének analógiáját követi, bár a főhős Elliot cseppet sem szuper-képességű, hacsak a számítógépes ismeretek magasan iskolai szint feletti ismeretét nem tekintjük annak. A főhőst alakító Rami Malek ugyanis a világ egyik legjobb hackerének bőrébe bújik. Ez így önmagában még nem is lenne annyira érdekes, de itt azért többről van szó.

rob

Van ez a srác, aki a világot irányító Evil Corp adatvédelmi technikusa, és bár roppant mód rühelli melóját, valamiből élnie kell. Vannak hallucinációi (vagy az a valóság), van képzeletbeli barátja (vagy ő is létezik), mindehhez a társadalmat megvető antiszociális, kábítószerekkel élő (de függését be nem ismerő) karakter társul, aki gyakorlatilag képtelen mindenfajta normális emberi kapcsolat kialakítására.

Beugrott a Harcosok Klubja? Nekem is.

A fazon belső monológjai pedig nemhogy Dexter Morgant idézik, de már majdnem kikacsintásnak is gondolhatnánk az említett igazságosztó sorozatgyilkosra.

Az van, hogy egyik átfedéssel sincs az ég világon semmi probléma, mivel az alkotók az ismert panelekből úgy tűnik (egyelőre) sikeresen alkottak valami egészen újat.

Na szóval, vannak ezek az Evil Corpos alakok, akik “a világot irányító egy százalék egy százaléka”, és ennek megfelelően nincs lelkiismeretük sem. Aztán felbukkan a képzeletbeli barát, Mr. Robot (Christian Slater), aki az ő pénzügyi rendszerük ellen intézne totális támadást. Már ha egyáltalán létezik. Az erős kommunikációs zavarokkal küszködő főhős melójánál fogva gyakorlatilag nélkülözhetetlen az akcióhoz, ráadásul a rendszer ellensége is lehet gondolkodása alapján, szóval klappol minden.

MR_ROBOT_still.0.0

Az, hogy Elliot antiszociális, azért nem ilyen egyszerű. Inkább csak saját nagyon jól követhető logikája mentén nem tudja elfogadni sem az irányított társadalmat, sem annak tagjait. Az irányítókat meg főleg. Van egy ilyen fura szokása, hogy kipécéz gonosz embereket, akiket aztán jól meghackel, és ez még akkor is izgalmas, ha közben olyan közhelyeket pufogtat, hogy utálja a facebookot. A büntetést érdemlők kiválasztása és meghackelése megint csak Dextert idézi, de még mindig nem baj.

Forma tekintetében minden a helyén van. Tempó, beállítások és zene tényleg egymást erősítve vannak jelen. Kicsit mondjuk sokat magyaráz a nézőnek, de enélkül valószínűleg csak informatikusok néznék. Nekik meg simán vígjáték lenne. Szerencsére a sorozat nem csak nekik szól, úgyhogy egy kis szájbarágás felett szemet hunyhatunk.

Az külön érdekesség, hogy nem az AMC, az FX, az HBO, vagy a Showtime sorozatáról beszélünk, hanem az USA, vagy Universal Cable Productions cuccáról, akiktől igazi meglepetés ekkorát dobbantani.

Na de vissza a címhez. Ki is ez a Mr. Robot? Azon kívül persze, hogy a sorozatot a nevével eladó Christian Slater. Ő egy olyan csávó, akinek semmilyen nyoma nincs a neten, vagy a világban, de még fsociety-re keresztelt szervezetéről sincs SEMMI. Nagyon profi lehet, ezt azért egyből érezzük. És ki akarja nyírni a rendszert, ráadásul valamiféle cyber Robin Hoodként. A javak újrafelosztása, meg minden.

Hősünk pedig, mint azt már említettem, épp azt a céget védi, amit támadni kellene a fsocietynek, és amit titkos életében valószínűleg beépített kémként támadni is fog. Mert azt érezzük, hogy a hacker polgárőrködés azért nem teljesen elégíti ki igazságosztó igényeit.

Az azért elég fontos kérdés, hogy Mr. Robot, és az fsociety létezik, vagy csak hősünk képzeletének szüleményei, bár ha ő a végrehajtó, akkor a végeredmény tekintetében gyakorlatilag mindegy is. A néző pedig nagyon is gyanakszik, hiszen azt azért egy methadonfüggő esetében megkérdőjelezhetjük, hogy mindent kristálytisztán lát e minden pillanatban. Nem biztos. Az viszont biztos, hogy nem véletlenül terelik ebbe az irányba a nézőt az alkotók. Lesz itt meglepetés bőven.

3047577-poster-p-1-mr-robot-on-usa

A társadalom gyűlölete, disszociatív problémák, kapcsolatok hiánya, a magánytól szenvedés, meg az ebből fakadó düh, be nem ismert drogfüggés. Mindet ismerjük, láttuk százszor, de a jól működő koktélhoz kevertek valamit, amitől az egész tényleg újra izgalmas tud lenni. Az összes fenti szarság ellenére is megkedveljük a főhőst, aki egy bosszantóan okos és roppant ellenszenves hülyegyerek, de akciói az arcunkba üvöltik, hogy valójában aranyból van a szíve.

A hackelések nincsenek unalomig túlcsinálva, inkább csak megtudjuk, mit értek el vele, szakzsargonból is elviselhető adagot kapunk. Hogy a skizó szál mennyit tud, az kérdéses, de remélem sokat. Cyber thriller szuperhősfilm, ahol a szupergúnya mindössze egy kapucni, avagy a láthatatlanság.

A kettős életében egyensúlyozó főhőst hibátlanul hozza Malek, a produkció első ránézésre az ő hátán szalad, és úgy tűnik, több van a srácban, mint egy éjszaka a múzeumban fáraóként. A kettős lét tarthatatlansága és a zavart elme pedig felcsigázza a nézőt. Melyik valóság az igaz? Mindkettő? Egyik sem?

Szerintem valami egész más lesz.

Mindenesetre a pilot után ajánlom mindenkinek ezt a sorozatot, próbáljatok rá bátran. Én már nagyon várom a folytatást.

oszd meg!