Mr. Robot – évadzárás után

Véget ért a világ első működőképes cyberpunk thriller sorozatának első felvonása

Az USA Network a Mr. Robot első évadával kapásból az év legjobb tévésorozatának gyártójává nőtte ki magát, ami a jóval húzósabb költségvetésből gazdálkodó sorozatokra szakosodott nagy stúdiók árnyékában elég nagy szó. Ráadásul a programozós sorozatok eddig sorra bebuktak, és itt most nem csak a Hacktion-re gondolok.

Kiváló színészek, folyamatosan fejlődő karakterek jellemzik, és számos kikacsintás olyan nagy filmekre, mint a Fight Club, aminek hatását a rendező nem is titkolja.

mr-robot-tv-series-413189

Az operatőri munka kivételes, ahol a kameraman nagyon jól tudja, hogy nem kell mindig megmozdulni a kamerának. A képkivágatok sokszor a legjobb fotókat idézik, a fényelés pedig a sorozathoz méltó, komor hangulatot áraszt. Mindehhez olyan zeneválasztás minden alkalommal, hogy az embernek kedve támad megvenni a soundtracket. A Pixies Where Is My Mind-ja talán a tetőpont ezek közül.

A jól kitalált forgatókönyv és remek színészválasztás mellett a fentiek emelik a Mr. Robotot a többi nagyon is jó sorozat fölé. Sokak egyenesen minden iők legjobb sorozatáról beszélnek, és bár az aktualitások kapcsán szeretnek nagyokat mondani a kritikusok, ez esetben hajlok felé, hogy ennek az állításnak helyt adjak. Az év legjobbja címet mindenképp megadnám ennek az újonc szériának. Az AMC, a Showtime és a HBO pedig nagyon is irigykedhet, pedig az ő sorozataik között is akadt nem egy nagyon erős darab.

Mr-robot-E3

Amikor a pilot kapcsán írtam a sorozatról, egyből beugrot a Fight Club, pedig a rendező erről még nem is nyilatkozott akkoriban. Kicsit féltem is, hogy végül nem lesz több a nagy felütésből üres tisztelgésnél jó pár nagy formátumú regény és film előtt, de szerencsére nem így történt. A Mr. Robot nem csak kalapot emel, képes felnőni, hogy saját jogon is vállalt példaképei közé emelkedjen.

A narráció, ami a filmet végigkíséri, és ami más mozik esetében gyakran nem több egyszerű szájbarágásnál, a Mr. Robot-ban mindvégig a néző bevonását szolgálja. Gyakran meg is szólít bennünket a Rami Malek megformálta karakter, ráadásul nagyon lehet bírni a dumáját. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy a valódi események megértése szempontjából ez a narrátor teljességgel megbízhatatlan.

mr-robot-your-privacy-has-been-deleted-giclee-print-18-x-24-653_1000

A fantázia és valóság mezsgyéjén járunk végig, ami a befejezés fényében valószínűleg a következő évadból kimarad majd, legalábbis mérséklődik. Lesz helyette más. Remélem.

Mondjuk a világméretű hatással bíró végkifejlet súlyát nagyon nehéz lesz überelni.

Sokat gondolkodtam, hogy mitől több ez a sorozat bármely korábbi hacker témájú próbálkozásnál, és arra jutottam, hogy Elliot személyes története, és az azonnal megkedvelhető karakter belső harca az, ami tökéletesen árnyalja az amúgy is végig nagy feszültséget generáló rejtélyt. Ahogy a főhős epizódról epizódra megfejti a valóságot magáról, úgy látjuk át mi is a jó és a rossz klasszikus harcának egy nagyon szokatlan tálalását.

Mr-Robot-Cover

Elliot képességei valóban kivételesek, azok kihasználása azonban végig kétesélyes kimenetelű. Nem egyértelmű, hogy a cél valójában jó, vagy épphogy erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető.

A következő évad legérdekesebb része a három központi karakter előtt álló út lehet, ami teljesen ellentétes irányba mutat az első évad végén. A produkció mögött álló Sam Esmail mindenesetre szépen megágyazott az új évadnak.

Nem tudni merre tovább, de az biztos, hogy a rendező jól döntött, mikor nagy film helyett mégis a folytatásos formát választotta. Ennyi mindent nem lehetett volna veszteségmentesen két óra körüli játékidőbe sűríteni. Ráadásul a film tempója is erős hangulatteremtő eszköz.

maxresdefault (1)

A hasadt tudatállapot a pilottól egyértelmű volt számomra. Végig azon gondolkodtam, amíg az egyre újabb epizódokra vártam, hogy Elliot vajon azt akarja, amit alteregója tesz? Mert az idő ilyenkor elveszik számára, és visszatérve már új időben, új körülményekkel kell szembesülnie. A néző pedig végig pontosan annyi információt kap, amennyit Elliot általa követett személyisége érzékel a világból. Az meg nem annyira egyezik azzal, ami valójában történik.

Ez rendesen a székhez tudja szegezni a nézőt.

tumblr_nqz5rv4X5A1u7me50o1_1280

Vajon mi fog történni? Vajon mi történt valójában? Egyáltalán, mi van most? Az ehhez hasonló együgyű kérdések a Mr. Robot megtekintésével járnak. Többször igazi mindfuck.

A nagy hack végül megvalósul, de ez nem tölti el elégedettséggel főhősünket. A jó és rossz tudat harca viszont ezáltal túlléphet a szokásos Jekyll és Hyde alapvetésen, mivel Elliot tudja, és ismeri alteregóját. Tisztába kerül betegségével, megfejti a fejében zajló folyamatokat. Érdekes lehet, hogy épp emiatt Elliot szubjektív világát végre objektíven is megmutathatják az alkotók úgy, ahogy mindezt a külvilág látja. Ezt meg is előlegezi pár jelenet az évadzáróban.

Elliot múltjában marad azért rengeteg szürke folt, amikre a következő évad adhat választ.

A befejező rész főcíme után még van mit nézni, úgyhogy tessék megvárni. Érdemes, annyit elárulhatok.

A második évad valamikor 2016-ban startol el.

Várjuk.

oszd meg!