Mikor láttál utoljára válogatáskazettát?

Elromlott a transmitterem. Valamit muszáj volt csinálni.

Volt egy ilyen FM transmitterem, amibe ha pendrive-ot raktam, tudtam róla hallgatni zenét. A rádión kell behangolni, hova sugározzon, és már hallgathatod is. Sajnos a transmitteremben elégett a biztosíték. Mivel kínai, nem volt a biztosítékon semmilyen adat. Belepróbáltam többet, de továbbra sem működik.

A kocsimban amúgy egy kazettás rádió van, de a behangolható rádióállomásokat utálom, úgyhogy pár napig csendben vezettem. Az sem túl jó. Megoldást kellett találnom!

Elővettem a régi deckemet és vásároltam egy 90 perces kazettát. Már az is meglepő, hogy lehet egyáltalán kapni. Kinek? Minek? Most épp nekem. Pedig még CD lejátszóm sincs, de az erősítő kimenete és a számítógépről szóló jel pont megfelelt. Az, hogy találtam a padláson egy működő decket, csak a véletlen műve, de szerencsére így esett. El is kezdtem összeállítani egy válogatáskazettát, régóta az elsőt. Remélem ezt a jogvédők nem olvassák.

The-Legal-Mixtape-Black (2)

Emlékszem, régen kazettáról vagy CD-ről másoltunk kazettára. Megannyi újrahallgatás után olyan is volt, hogy a kazetta felét töröltük és újravettük. Minden alkalommal végighallgattuk a felvett számot, végül az elkészült kazettát is. Annak tökéletesnek kellett lennie. Volt olyan szalag, amin 3 napot dolgoztam, mire elkészült.

Hogy ez ostoba dolog? Ahogy gondolod.

Ha valakinek ilyet készítettél, az nagyon személyes dolog volt. Mindig volt témája, amit körüljárt a kazetta egésze. Most mondjuk magamnak csináltam válogatást, de még itt is volt. Rá is írtam: kocsibakazi 1. Ezt egy ragasztócsíkra lehet, amit aztán ragasztasz fel a kazettára. Ezzel a ragasztóval amúgy a szakadt szalagot is össze tudod ragasztani.

IMG_9482

Bevallom, egy kicsit azért csaltam. Az oldalak tartalmát számítógépen szerkesztettem, aztán meghallgattam, változtattam… és így tovább. A dalokat ugyanis nem elég összeválogatni. Ha megfelelő sorrendbe rakjuk, csak akkor lesz meg a tökéletes sor a nyitó és záró felvétel között. Amikor végül úgy éreztem, készen vagyok, megnyomtam a REC gombot. Közben végig is hallgattam, mit sikerült.

mixtape-66

Sok gondolat kavargott bennem. Eszembe jutott, kinek adtam és kitől kaptam, meg a legjobb, amit valaha összeraktam, aztán mégsem jött össze a csaj. Egy csomó dolog. Közben kézzel feliratoztam a kazetta borítóját. Előadó, számcím. Épp úgy, mint régen.

Ezenkívül eszembe jutottak az első alig fűtött albérleti konyhák, ahol a Tilos Rádióból felvett hanganyagból összeválogatott kazikat hallgattuk rojtosra. Ha egy is eltűnt, rohadt nagy veszekedés kerekedett.

Még borítót is csináltam. Nem vagyok túl ügyes rajzoló, úgyhogy régi magazinokból vágtam ki képeket, azokat ragasztottam egymásra. Főleg hangszereket ábrázolnak. Szerintem jó lett.

Amúgy nem nagyon bírom a nosztalgiát. Eddig legalábbis így hittem. Mégis úgy gondolom, hogy a kazettával eltűnik valami többlet, amit a CD, az Itunes, vagy egy pendrive soha nem fog tudni.

Pár napja hallgatom a kazettámat. Úgy döntöttem, nem veszek új kütyüt. Tele fogom tolni a kesztyűtartót válogatás kazettákkal.

Még valami. Ha lejár,imádom megfordítani!

oszd meg!