A metahorror – Ház az erdő mélyén

Ha utálod a horrort, ezt akkor is nagyon ajánlom, hogy megnézd – ez nagyon máshogy horror, mint amit eddig utáltál. Ha szereted… akkor meg már úgyis láttad.

Ház az erdő mélyén (The cabin in the woods). Ahogy a tagline mondja:

“You think you know the story”

Vagyis: azt hiszed, hogy ismered a történetet.

Hát nem!

 

Illetve de, csak… szóval…

Na jó, elmondom, miről szól ez a film valójában.

Rólad.

 

 

 

cabin_in_the_woods_ver6
Az Esher-féle plakátnál jobbat nem is találhattak volna ki ehhez a mozihoz

Röviden: öt fiatal lelép hétvégére egy erdei házba, mindentől távol. Teljesen tipikus karakterek, teljesen tipikus fordulatok. Talán túl tipikus is. Aztán valami nagyon borzasztó dolog történik, és hullani kezdenek a srácok szépen sorban.

Láttunk már ilyet, a legnagyobb izgalmat az jelenthetné, hogy tippelhetünk, ki éli túl.

Ez az alaptörténet. Amiről azt hiszed, hogy ismered.

És innentől jelzem, hogy

 SPOILER! 

the-cabin-in-the-woods-movie-image-1_s
Öten egy mindentől távoli kis házban… vajon ki éli túl?

Nade.

 

Van mindehhez egy irányítóközpont is, és ez a feje tetejére állítja az egészet. Kiderül, hogy mindent és mindenkit manipulálnak, hogy a történet olyan irányba haladjon, hogy lehetőleg mindenki alaposan meghentelődjön a végére.

cabininthewoods-038

 

Ezek ketten (Richard Jenkins és Bradley Whitford), az irányítók, óriási páros. Amellett, hogy mindent megtesznek azért, hogy rövid úton – és a klasszikus horrorfilmes szabályokat betartva – kiiktatódjanak a szereplőik, lazák, viccesek, fogadást szerveznek, még pezsgőt is bontanak, meg ilyesmi.

Hogy pontosan mi célt szolgál az egész, hogy mi szükség van kicsinálni egy maréknyi fiatalt, és hogy miért nem lehet őket mondjuk egyszerűen lelőni, vagy valami, arra csak utalásokat kapunk. Hogy valamiféle isteneknek kell őket feláldozni talán.

Aztán hiba csúszik a rendszerbe: az egyik srácot, a humorfaktort képviselő, nem teljesen normális arcot (a füves haver) ugyanis nem sikerült teljesen hülyére leszedálni a kirándulás előtt – mivel ő maga is kémiai szerekkel tömi az agyát, összeakadtak benne a kemikáliák, és hatástalanították egymást, vagy mi, és túlságosan logikusan kezd gondolkodni. Rájön erre-arra. Fogja az egyik lányt is, és együtt benéznek a színfalak mögé.

Ahol aztán persze elszabadul a pokol.

De durván.

cabin_in_the_woods_all_in
“Oh shit…!”

Kiszabadul az összes létező szörnyeteg, akit csak el tudsz képzelni, meg olyanok is, akiket nem, és csúnya pusztítást végeznek.

A végén újabb utalásokat kapunk az istenekre, akiknek az egész feláldozósdi szólt, aztán vége. Hogy kik azok az istenek, azt nem mondják meg az arcunkba – és ettől aztán megindultak a találgatások a fórumozók körében, abban a jogosan felmerülő kérdésben, hogy:

 

dafuq

Nos.

 

Ez itt egy egészen logikus magyarázat az egészre:

Azok az úgynevezett istenek – azok mi vagyunk. Te is. Meg én. A horrorfilmek közönsége, úgy általában. A film pedig nem másról szól, mint arról, hogy hogyan is küzdenek meg az alkotók a filmkészítés folyamatával.

Vesznek öt tipikus karaktert. A hülyét, a sportolót, az okosat (ez a fiú szekció), a kurvát és a szüzet (ez a lány szekció). Beleteszik őket egy tipikus környezetbe – egy mindentől távol eső, kis erdei házba. Hagyják nekik, hogy maguk válasszanak halálnemet maguknak. Itt most épp zombikat, de van raktáron minden (raktáron! tényleg, igazi raktáron!), a kísértettől a sellőig, és egyéb csodálatos túlvilági lényekig. Majd minden körülményt úgy alakítanak, hogy minimum négyen meghaljanak, a lehető legváltozatosabb módokon.

A horrorfilm íratlan szabályai szerint, ha a szűz marad utoljára, ő esetleg megmenekülhet. Nem feltétlenül, de esetleg.

A két fazon az irányítóközpontban tehát nem mások, mint a film írói, és felbukkan a film rendezője is, és mindannyian azon küzdenek, hogy megfeleljenek az isteneiknek – azok pedig a nézők.

Egyszerű.

…és ha kicsit belegondolsz, tényleg milyen abszurd és bizarr dolog ez. Kinyírni egy csapat srácot, csak hogy szórakoztass másokat… még jó, hogy a szereplők, ha csak tehetik, kilépnek a szerepből, és küzdeni kezdenek az életükért.

 

Levezetésképpen pedig tekintsük meg az erdei kisház történetét egy más megközelítésből:

Ház az erdő mélyén // The Cabin in the Woods (2012)

rendezte: Drew Goddard

forgatókönyv: Joss WhedonDrew Goddard

főbb szerepekben: Kristen Connolly, Chris HemsworthAnna HutchisonFran KranzJesse WilliamsRichard JenkinsBradley Whitford stb., valamint Sigourney Weaver

oszd meg!