Man Seeking Woman

Az elmúlt évek legeredetibb sitcom sorozata

Sokan még csak nem is hallottak a Man Seeking Woman sorozatról, pedig már a második évad felénél járunk. A magyar kábeltévék nem találták elég érdekesnek, hogy behozzák, vagy csak féltek tőle, mert hát ez a soroztat szokatlan.

Épp ebben rejlik az ereje. A mindannyiunk által ismert hétköznapi párkapcsolati szituációkat helyezik teljesen hülye kontextusba. Szinte minden résznél azon kattogott az agyam, hogy a sorozatot megálmosó Simon Rich mennyire zseniálisan elmebeteg.

A szerelem kereséséről és annak esetlen, vagy épp kiábrándító pillanatairól számos film készült, de ennyire kicsavarva még sosem láttuk azt. Hihetetlenül elborult megközelítéseket tálalnak az alkotók hétről hétre. A színvonal sajnos nem nevezhető egyenletesnek, de az epizódok túlnyomó többsége durván betalál. Az első két rész után nem is tudtam, mi legyen a széria sorsa. Aztán a harmadik rész úgy berántott, hogy azóta is rabja vagyok.

man-seeking-woman-love-official-trailer2-youtube

Hogy mennyire szürreális a sorozat?

Nézzük a főhős szemszögéből. Elhagy a csajod, és néhány hét múlva megismered új partnerét. A 128 éves Hitlert. Nem elég, hogy kiakadsz, a kezed legorombít, hogy unja már az állandósult maszturbálást. Mondjuk ha egy bárban annyira leiszod magad, hogy elhagyod a péniszed, a probléma a maga módján meg is oldódik.

Ha a nővéred megpróbál összehozni egy Gorbachaka nevű trollal, az elég abszurd? Vagy ha anyádéknak bemutatod az új csajod, ami egy öreg kocsi? Itt van intim hálószobai jelenet, de megcsalás is. Meg a beletörődés, hogy egy csalfa 90-es évek beli Sedan-nál úgysem kaphat jobb partnert egy kezdődő kopaszodással küzdő 27 éves férfi.

Van, hogy a szerelem olyan szintet ér el, hogy a főhős Josh összeoperáltatja magát barátnőjével, de találkozhatunk intelligens péniszűrlénnyel is, akit Tanakának hívnak (és a szókincse is ennyi). Telejesen hétköznapi az időutazás, ha épp az szükséges, de akár jöhet egy szadista jelenet is, ahol Josht barátnőjéről vallatja saját anyja válogatott módszerekkel. Vagy bármely más hasonló üdítően egyedi, ám kicsit beteg lény, dolog, vagy szituáció. Vagy szexrobotok. Vagy egy lámpalázas beszélő kondom, akinek már majdnem lejárt a szavatossága.

Tanaka
Tanaka

A Man Seeking Woman világában tobzódnak a szokatlan helyzetek, de ezeket a szereplők közül senki nem találja furcsának. Ez ott teljesen hétköznapi, és innentől nagyon vicces a dolog. Olyan, mint egy igaz történet, mégis teljesen képtelen az egész. Vegyünk egy példát: olyan van, hogy a szerelmed a lelki társad, de kiderül, hogy fizikailag nem vonzódik hozzád. De olyan nincs, hogy erről kiderül, hogy ez a “not Joshua-sexual” kór, amiben emberek tömegei szenvednek!

Nagyon jó, hogy az összes filmes zsánert elkapják a sorozat alkotói, hogy egy jót csúfolódjanak annak kliséin. A legerősebb ezek közül a második évad első része, ahol vidéki házba megy Josh aktuális barátnőjével, és annak barátaival, akik középiskolás korukban itt nyírtak ki egy elmebeteg gyilkos favágót. Az erdei házban szükségszerűen elhalálozó tinik slasherjét talán még a Cabin in the Woods sem rúgta ilyen keményen tökön.

47375074.cached

Az is nagyon üdítő, hogy a poénok és a főszereplő Jay Baruchel sem emlékeztetnek a kissé tucattá vált Judd Apatow istálló komikusaira.

A sorozat Simon Rich saját novelláskötetéből készült, a The Last Girlfriend on Earth-ből. Tavaly év eleje óta fut az FX-en. Annak ellenére, hogy élőszereplős komédia, gyakran használja a felnőtteket célzó vicces rajzfilmsorozatok elemeit hatása eléréséhez. Ez képi világában, karaktereiben és cselekményvezetésében egyaránt felfedezhető. Az elgondolás persze hibátlanul működik.

A második évad legjobb részében Josh nővére összejön Mikulással. Mit mondjak még? Az új széria nem csak hozza az elvárt szintet, talán még rá is dob egy lapáttal.

A Man Seeking Woman a perspektíva diadala a téma felett. Simán újranézős. Reméljük Josh még jó sok évadon át nem leli meg a tökéletes szexet és az igaz szerelmet. Kipróbálását ajánlom mindenkinek! Ritka az ilyen friss és őszinte élőszereplős rajzfilm.

oszd meg!