Majdnem résztvevő filmnézés

Akkor ez most jó nekem?

Van ez a 360 fokban rögzítő filmes technika, ami azt eredményezi, hogy “körül tudunk nézni” a filmben. Elég érdekes. Azt, hogy van-e létjogosultsága, nehéz lenne eldönteni egy ennyire gyerekcipőben járó technológiánál, de ha feldobunk egy megfelelő szemüveget, akkor a horrorfilmeknél akár a műfaj megújulásának lehetőségét is jelentheti.

Amúgy a sci-fi tartalomnak sem áll rosszul. A HELP az egyik legjobb ilyen típusú moziélmény eddig:

Van, aki egyenesen a virtuális valóság eljövetelét ünnepli. Én azért attól, hogy a motyóhoz szükséges cuccot VR lejátszónak hívják, ebben még nem lennék annyira biztos. Az persze tuti, hogy a teljesen szokatlan élménnyel nem véletlenül kísérleteznek, aminek létjogosultsága a játékok világában megkérdőjelezhetetlenül bizonyított már.

A vizuális élmény mindenesetre magával ragadja a nézőt, amihez a nézőpontunknak megfelelő szögből érkező hanghatások igencsak hozzátesznek. Azt hiszem binaurális audio, de nem akarok hülyeséget írni, úgyhogy ezt senki ne vegye készpénznek. Hogy hol is tart a dolog pontosan, azt az év második felében piacra kerülő VR lejátszó eszközök megjelenése után tudjuk majd meg.

Az nem kérdés, hogy ez új kihívást jelent, és kreatív kísérletezőkedvre lesz szükségük azoknak az alkotóknak, akik ebbe a fába bele merik vágni fejszéjüket, csupán azon merengek, nem-e túl nagy ez a fa. Hamarosan meglátjuk.

oszd meg!