Klaszikus hiphop korszerű csomagolásban

Tumi & Chinese Man – The Journey (2015)

Tumi és a Chinese Man számos közreműködés és közös fellépés után úgy döntött, hogy egy nagylemezzel koronázza meg lépten-nyomon egymást keresztező zenei pályafutását. Természetesen a Chinese Man Records gondozásában látott napvilágot az anyag.

A lemez a The Journey címet viseli, és október közepén került a valódi, de méginkább a virtuális lemezboltok polcaira. Elérhető minden elképzelhető formátumban.

Ide azért beszúrnék egy korábbi featuringet:

Öt trackben producerkedett a francia trió és egyet LeYan és Tomapam jegyez. A maradék hat szám a lemezen ezek remixeit tartalmazza. Nem kisebb előadók nyúltak a felvételekhez, mint a mindig zseniális Hugo Kant, a Le Syndicat Du Chrome, a Scratch Bandits Crew, vagy az Afghan Beat.

MC-k tekintetében a dél-afrikai Khuli Chana, Youngsta CPT, és természetesen Taiwan MC erősítik a The Journey-t.

Megvannak a kiadótól elvárható korai jazz minták, a harmincas évektől a tradicionális kínai dallamokig mindent megkapunk, amit a Chinese Man-től elvárhatunk, de egy kicsit másképp.

A hangzás persze most is nagyon korszerű, de valahogy a szokott megszólalás mellett nincsenek annyira széttörve a számok. Jobban emlékeztet ez a lemez a klasszikus hiphop gyökerekre, mint bármi más, amit korábban kiadott a Chinese Man Records, és az új utak keresése egészen új perspektívákat nyit a jól megszokotthoz képest.

És ez egyáltalán nem baj!

Tumi szövegei néha gúnyosak, máskor keserűek, de sosem feledkezik meg sajátos humorával lazítani azokon. Kioszt mindenkit, nem feledkezik meg a mai kiüresedett zeneiparról sem, amiben azért a saját helyét is pontosan pozicionálja.

Az anyagot hat nap alatt rögzítették Marseille-ben. A BPM gyorsabb, a minták és az MC-k szövegelése egybefolyik, és a cucc úgy szól, hogy letépi a fejed. Mindezek ellenére mégis egy vadiúj klasszikus hiphop anyaggal van dolgunk, a 80-as évek vége és a 90-esek legjobbjai jutottak eszembe. Nem nyúlás szinten, csak a hozzáállás, meg az érzések befogadói oldalon.

A végén azért az első videoklipről se feledkezzünk meg, ami a Pills For Your Ills-hez készült. Ebben vendégeskedik Khuli Chana, és piszok jól sikerült.

A lemezt meg nagyon ajánljuk!

TRACKLISTING

1. Jungle Boogie Vocals
2. Better that way feat. Taiwan MC
3. Ronin
4. Pills for your ills feat. Khuli Chana
5. Past your time feat. Youngsta CPT
6. The Journey
7. Jungle Boogie / Scratch version feat. Scratch Bandits Crew
8. Better that way / Jazz reworked feat. Le Syndicat du Chrome
9. Ronin / Dub feat. Hugo Kant
10. Pills for your ills / Afghan beat
11. Past your time / Trap reboot
12. The Journey / Lost mix

oszd meg!