Kis színes 1.

Színekkel foglalkozó spontán rovatunk első bejegyzése hasznos eszközöket mutat be a színekkel való munkához, vagy akár játékhoz

Kutya típusú olvasóinktól ezúton szeretnénk előre is elnézést kérni, számukra ez ismét csak egy szürke poszt lesz, de akik rendelkeznek a színlátás képességével, azok számára íme néhány érdekes eszköz színtanuláshoz, színharmóniához, színtiszta színleléshez szingliknek… ja, nem, túltoltam. (Szinte.)

 

CMYK-puzzle

 

Ha szereted a kihívásokat, tessék, itt van egy.

1000 darabos puzzle, melynek minden egyes darabja a CMYK skála egy-egy színére van festve.

1000-colours-color-jigsaw-puzzle-clemens-habicht-4

Kirakásához további segítség nincs, tehát hiányzik róla az ábra, a vonalak, a bármi, ami alapján megtalálhatnád az egymás mellé illő részeket. Csak a szín, az apró árnyalatbeli különbségek.

Ennél talán csak a teljesen fehér puzzle kirakása a nehezebb – vagy, ugye, bármelyik puzzle kirakása ábrával lefelé.

1000-colours-color-jigsaw-puzzle-clemens-habicht-8

 

Az biztos, hogy ha sokat foglalkozik vele az ember – márpedig, ha nekiáll kirakni, sokat fog vele foglalkozni -, egészen közeli ismeretséget fog kötni az árnyalatokkal, az átmenetekkel.

És hogy nem lehetetlen kirakni, erre itt van bizonyítékul egy videó. Több kéz, némi gyorsítás, és máris összesűríthető négy percbe az élmény:

Forrás: www.boredpanda.com


Tippeld meg a színt!

 

A színek az informatika nyelvére lefordítva számok. Egy színt elég sokféle rendszerben le lehet írni számokkal, ezek közül az egyik legelterjedtebb az a módszer, hogy megmondjuk, mennyi pirosból, mennyi zöldből és mennyi kékből állítható össze (RGB). Hogy ne legyen ennyire egyszerű, mindezt megadhatjuk tizenhatos számrendszerben is (hexadecimális), így kevesebb helyet foglal.

A webdesignerek például nem tudnak létezni hexa színkódok nélkül. Elsősorban nekik, de a témával éppen ismerkedő felhasználóknak is érdekes lehet ez a játék, ahol a kód alapján kell eltalálni, hogy az melyik színt jelölheti.

(Állítható nehézségi fokozattal.)

hex

http://yizzle.com/whatthehex/


 

Mennyi a színidő?

 

Ha már a színekből számokat csináltunk, innen már csak egy lépés, hogy összekössük más dolgokkal is, amit szintén számokkal fejezünk ki.

Például az idővel.

Erre az ötletre épít például a colour clock, mely hexadecimálisan és decimálisan is ki tudja nekünk írni, mennyi az idő, és a hexának megfelelő kódot használja háttérszínként:

color_clock_4

color_clock_5

Illetve egy másik megoldás, a what colour is it? pedig az RGB kód alapján jelenít meg háttérszínt. (Az óra az R, a perc a G, a másodperc a B)

color_clock_1

color_clock_2

(Máris értelmet nyer a “kék óra” kifejezés!)

Képernyővédőnek is kiváló bármelyik, meg persze figyelni is perceken keresztül lehet őket. A legérdekesebbek nyilván a perc- és óraváltások.

Ha nagyon figyel az ember, mindkét esetben összesen 86.400 különböző árnyalatot különböztethet meg, két különféle rendszer szerint. Két egész napom ráment, hogy összeszámoljam!

http://thecolourclock.co.uk/ || http://whatcolourisit.scn9a.org/


Kuler

 

A színekkel való munkához, legyen szó grafikai melóról vagy a szobád tapétájához passzoló szekrénysor színének kiválasztásáról, rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre. Ezek közül talán a legjobban összerakott segítség az Adobe saját fejlesztése, a neten keresztül is elérhető és használható Kuler.

(A kuler szó a mauritániai kreol nyelvjárásban azt jelenti – meg fogsz lepődni -, hogy “szín”.)

A Kuler sok mindent tud. Elsősorban különféle szabályok szerint összepasszoló színpalettákat lehet vele létrehozni.

kuler_3

Megadhatunk egy alapszínt, és rábízhatjuk a rendszerre, hogy dobjon mellé magától négy hozzá passzolót, mondjuk komplementer színképzési szabály szerint, vagy mutasson összeillő árnyalatokat, vagy ilyesmi. De persze magunk is beállítgathatjuk az összes színt, egyenként, és megnézhetjük, hogy mutatnak egymás mellett.

A másik érdekes opciója, hogy akár fényképek alapján is összerakhatunk egy palettát – a fénykép színeiből kiindulva:

kuler_1

(A fotót ebből a cikkünkből vettem.)

Valamint a színpalettákat elmenthetjük, megoszthatjuk a Kuler-közösséggel, és mi is válogathatunk a többiek cuccai közül.

kuler_2

Továbbá elmenthetjük a saját palettáinkat .ase (Adobe Swatch Exchange) formátumban, és így azokba a programokba, amelyek szeretik ezt a formátumot, beimportálhatjuk őket, és használhatjuk a grafikához. Ügyes dolog szerintem.

https://color.adobe.com


 Színnévszótár

 

Ez egy magyar oldal, Földvári Melindának köszönhetjük, és nagyon érdekes szerintem.

szinnev_1

Egyrészt tartalmaz némi elméletet a színneveket illetően – már ez önmagában is elég izgalmas -, másrészt pedig meglepően nagy és alapos adatbázissal rendelkezik színnevekről. Összesen 950 szerepel benne, plusz 80 árnyalat, hogy pontosak legyünk. Nem gondoltam volna, hogy létezik 950 különböző kifejezés, ami mind egy-egy színnek felel meg.

Minden színről jó sok adatot találunk itt. Onnan kezdve, hogy melyik nagyobb színtartományba tartozik (ezek az egyszerűbb elnevezések, hogy pl. kék, zöld, narancssárga), az eredetére vonatkozó megjegyzéseken keresztül a gyakoriságáig van itt minden, plusz illusztrációként fényképek, és persze hexa- és RGB kódok, meg amit akarsz.

szinnev_2

Innentől kezdve tehát nem okozhat gondot, ha a megrendelőd azt mondja, beige alapon őszarany színben képzelte el az arculatot, vagy ha a feleséged megkér, hogy fesd le Oxford-zöldre a bejárati ajtót, csak egy-két kattintás, és mindent tudsz.

szinnev_3

Olvasmánynak is érdekes, hasznosságáról meg talán az árul el a legtöbbet, hogy a bézs-őszarany példa teljesen valós, a saját munkámból való, és ez volt az a pont, ahol – némi találgatás, önálló és meddő próbálkozás után – rátaláltam a színnévszótárra a neten.

http://www.szintan.hu/

oszd meg!