Kezdő szülőknek kötelező!

Stefan Georgiou: SexLife (2014)

Ha gyereked születik, az tényleg nagyon különleges, de emellett óriási felelősség és kőkemény munka is egyben. Az ember teljes figyelme ösztönösen az új jövevényre, és annak minden igényének kiszolgálására fókuszál. Észre sem vesszük, és már meg is feledkeztünk egymásról. Épp ezért fontos mindig észben tartani, hogy a szülő páros másik felét valamikor azért választottuk, mert úgy gondoltuk, ezt a semmihez nem fogható életszakaszt vele együtt szeretnénk átélni.

A hétköznapokkal járó új munka, korábbi életünk egyes részeinek eltűnése, az állandósuló stressz mind rányomhatják bélyegüket kapcsolatunkra. Ha ez megtörténik, tenni kell ellene, de azon nyomban. Mert a gyereknevelés kőkemény melójában és a gyereksírás zajának árnyékában pillanatok alatt beszippanthat a fogaskerék. Márpedig az élet nem egy daráló, úgyhogy ha ritkábban is jut rá, kell időt szakítanunk egymásra. Ez a gyermek utáni legfontosabb dolgunk.

Stefan Georgiou rövidfilmje épp ezt a helyzetet járja körül. A babát nem is mutatja meg a nézőnek, mégis ott lebeg a szereplők feje fölött, pontosabban otthonuk minden szegletében, mindvégig. Fáradtnak tűnnek. Az, hogy ezen segíthetünk azzal, hogy Tim Curry Rocky Horror Picture Show-beli karakterét magunkra öltjük, általánosan nem bizonyított, de a film főhőse ezzel próbálkozik. Játékosan feléleszteni a hétköznapok nyomása alatt szunnyadó szexualitást. Vagy ha jobban tetszik, lángra lobbantani azt a bizonyos szikrát.

Drámából legalább annyit kapunk, mint komédiából. Hogy a sok felgyülemlett feszültség végül köddé válik a Dr. Frank-N-Furter jelmeztől, vagy sem, maradjon a film feladata elmesélni, de annyit elárulhatok, hogy a próbálkozás nem marad hatás nélkül, és valójában sokkal többről van itt szó, mint a szex.

A két főszereplő, Jemima Rooper és Dylan Edwards mindent megtesznek azért, hogy ez helyzet a nézőből is érzelmeket váltson ki. Nálam betaláltak.

Szerintem a kapcsolatok nem megszűnnek. Ha mindent jól csinálunk, akkor csak változnak, ahogy mi is változunk életünk során. Jó esetben fejlődünk. A cél az, hogy adott esetben ez családi kapcsolatainkról is elmondható legyen. Mert az első nehéz hónapok elmúlnak, egyre könnyebb lesz minden. És gyakran csak ekkor jövünk csak rá, milyen messze is kerültünk egymástól, és mennyire hiányzik az az első néhány hónap.

oszd meg!