Két és fél magyar is esélyes a rövid animációs Oscar-díjra

Ez ugyan egyelőre még csak esélylatolgatás, de annak nem semmi

A Cartonbrew című, animációs tematikájú honlap hozott le egy válogatást azokról az animációs rövidfilmekről, amik esélyesek rá, hogy jelöljék őket az Oscar-díjra. Tehát nem ez a hivatalos versenyprogram, de azért egy elég komoly szakmai oldalról van szó, úgyhogy minimum erős tipp. Végül ötöt fognak ténylegesen nominálni, és persze lehet, hogy lesznek olyanok is, amik ezen a listán nem szerepelnek, de azért bízzunk benne, hogy innen is bekerül néhány.

Már csak azért is, mert két és fél magyar is felkerült.

Az egyik Vácz Péter: Rabbit and Deer (Nyuszi és Őz) című sci-fi-meta-meséje, melyet tavaly karácsonykor egy rövid ideig már megtekinthetett a közönség a vimeo-n. A kétdimenziós világból egyszer csak térbelivé változó szarvas próbál meg kapcsolatba kerülni a 2D-ben ragadt nyuszival. A sztorinak megfelelően keverednek benne a két- és háromdimenziós animációs technikák, a végeredmény pedig nem csak okos, de aranyos is. Sok fesztivált megjárt és számosat megnyert, több mint nyolcvanat.

Ez itt a trailere:

Rabbit and Deer / Nyuszi és Őz – TRAILER from Péter Vácz on Vimeo.

A most 26 éves Vácz Péter a MOMÉn végzett 2012-ben, ez itt a honlapja: http://www.petervacz.com/

A másik magyar jelölt Bucsi Réka tavaly készült, Symphony No.42 című kisfilmje. Ez inkább afféle hangulatfilm, zenével, a természet és az ember kapcsolatáról, illetve a rókák és az atomfizika viszonyáról.

Symphony no. 42 – teaser from Réka Bucsi on Vimeo.

Szintén felsorolhatatlan mennyiségű fesztiválon indult és díjazott filmről van szó, és Réka szintén a MOME animációs szakán végzett. Valami igazán izgalmas dolog folyhat ott, a MOMÉn.

A harmadik magyar vonatkozású animáció a listán Ducki Tomek négy perces filmje, a Baths. Ebben az igazán izgalmas képi világú rövidfilmben két idős egykori úszó versenyez egy utolsót a fürdőben. És azon is túl.

Łaźnia – Baths – Trailer 2013 from Tomek Ducki on Vimeo.

Ducki Tomek Budapesten született, ugyancsak a MOMÉn végzett 2006-ban, azóta pedig nemzetközileg elismert grafikus és animátor. Tanult és dolgozott Londonban, Krakkóban és Párizsban, filmjei besöpörtek egy csomó díjat, csinált plakátokat, videoklipeket, meg ilyesmiket. Édesanyja magyar, édesapja Krszysztof Ducki plakátművész.

(via: cartonbrew.com, h/t: cinematrix)

oszd meg!