Izombie

Konditeremben edzeni jó is lehetne, de…

Hajlamosak vagyunk első ránézésre ítélni, ezért külsőnk jelentősége igencsak felértékelődött. Az öltözködés és a kiegészítők nagyon fontos szerepet töltenek be a mindennapokban, hiszen ezek által mutatjuk meg magunkat a világnak, ám ennél sokkal többet árul el rólunk a testünk. A test sosem látott mértékben formálható és deformálható napjainkban, tetováltathatunk szemöldököt, viselhetünk szemünk színétől eltérő kontaktlencsét, rakathatunk bármilyen méretű és formájú mellet magunkra, vagy lehet vadiúj pisze orrunk, ha épp ez az amit szeretnénk. Persze nem kell feltétlenül a sebészeti beavatkozásokig eljutnunk, ha alakformálásról beszélünk. Korunk uralkodó sportja, a kondizás épp a tökéletes forma utáni vágyódás által válhatott ilyen népszerűvé. Könyvek, dvd-k és honlapok ezrei építenek erre az emberi igényre. Most ne menjünk bele, hogy ezt a tökéletességet sulykoló magazinok és reklámok világa ülteti belénk, vagy sem, egyszerűen csak fogadjuk el hogy így van.

Szépek akarunk lenni. Pont.

fitness

Konditerembe ugye bárki mehet, ráadásul akkor, amikor azt ideje engedi. Talán épp ezért fordul meg ott annyiféle figura. Magam is eljárogatok, megyek két három hónapot, áradozok róla, hogy milyen jól érzem magam tőle, meg persze jobban is nézek ki ha pár kilóval rövidebb vagyok.

Azután arra hivatkozva, hogy „szeretnék többet a családdal, meg a munka is sok” lelépek egy-két hónapra. Ilyenkor visszaugranak a leadott kilók, romlik az állóképesség, úgyhogy végül visszatalálok a terembe. Mondjuk az évből hét-nyolc hónapot azért eljárok edzeni, vagy inkább tornázni, ahogy a sporttársakat nézem.

Ezt ne úgy képzeld, hogy bámulok bele mások fejébe, de még így is feltűnt, hogy bárhol is kezdek bele, van néhány dolog, ami mindenütt ugyanaz marad.

Megérkezek a terembe. Irány az öltöző. Lerakom a táskám egy 18 körüli srác mellé, aki épp most válogatja össze a tuti mixet. Fehérjés tömegnövelőhöz zsírégető, vitamintúladagolás, alcai berry, protein szelet, taurin, koffein, L-karnitin, kreatin, marhaprotein. Ezt épp próbálja lenyelni egy izotóniás itallal, amikor egy jóindulatú edzőtárs hozzálép. „Ne azt a szart szedd!”, mondja, majd ajánl valamit, amitől gyorsabban nő az izom, meg bika is lesz az ember. Mondjuk ha zavar, hogy szúrni kell, akkor hagyjuk.

Gyorsan felkapom vizespalackomat és indulok ki, de túl későn. A tag gyűrött nyaka beleégett a retinámba. Legalább már kint vagyok… Toljuk!

Cortisone-injection

Odaadom a bérletem a teremfőnöknek. A bérlet nagyon fontos! Ide nincs alkalomszerű belépés, nincs napijegy. Ezt eldöntöd, aztán csinálni kell, nem hátrálsz meg, mert hát eltökélt vagy.

Ebben a pillanatban lopakodik hallójárataimba a jól ismert hívogató dallam. Vagy inkább ütem. Nem jártam még olyan teremben, ahol normális zene szólt volna. Leginkább a Rádió1 monoton egyformasága büntet, jobb esetben valami motiváló, olyan 120-130 bpm körüli cucc, ami ösztönöz a jó teljesítményre. Igazából ez is épp olyan, mint az említett rádió kínálata, csak ki van szűrve minden, ami hangszeres, és nincs reklám. Persze itt azért nagy előny, hogy nem kell gyúrás közben azon aggódnunk, hogy véletlenül egy általunk is jónak tartott dal eltereli figyelmünket a gyakorlatokról. Az pedig végképp senkit nem érdekel, hogy én szívesebben súlyzóznék Rob Zombie-ra. Mondjuk egy mp3 lejátszó maradéktalanul megoldja ezt a problémát.

Első gyakorlat a futópad. A kardio nagyon fontos az edzés elején, ahogy azt egy személyi edző okfejtéséből egy alkalommal sikerült elcsípnem, úgyhogy azóta mindig így kezdek. Mellettem egy negyven felé járó csaj szedi a lábát a szalagon. Irigylésre méltó tempót diktál. Még mindig olyan, mint egy tini. Ruci drága, köröm rendben, látszik, hogy nagyon baba akar maradni. Ezt várja tőle a pacákja. Máskülönben talán nem is lenne hajlandó eltartani. Most még csak épphogy gyöngyözik a homloka, de a taposón tuti lefolyik a maradék smink is. Összességében azért jó a csaj.

Talán ezért is vizslatja őt a teljes kidobó team, akik egy közös edzésre verbuválódtak össze. Mi másra? Egyikük, aki már kétszer kinyomott 160 kilót, hatalmas nyögéssel ejti vissza a helyére a súlyt. Nehéz is, meg hát akarja, hogy mindenki hallja. A haverja, aki szétszoláriumozott testén szemléli a szálkás izomzatot, ekkorra már önmaga helyett a csajt nézi a tükörből. Majdnem annyira elégedett a látvánnyal, mint korábban, mikor még magát nézte. A többiek tartalmas beszélgetést folytatnak arról, hogy beugatottjómegb…tamaköcsögszáját.

Greg_Valentino
Greg Valentino – talán az egyik legjobban utált karakter a testépítés világában (forrás: http://www.t-nation.com/training/most-hated-man-in-bodybuilding)

Nekem meg csipog a gép. Letelt a fél óra.

Átkullogok a fekvenyomó padhoz, felrakom a szánalmas 50 kilómat, és kezdeném a szériát, amikor meglátok egy vizespalackot, meg egy törölközőt. Ember sehol, a gazdája kiléte rejtély. Biztosan így jelöli ki territóriumát, hogy tudd, ő itt még szeretne később edzeni. Legyen.

Átmegyek az egyik mellizom erősítő szerkezethez. Miközben tárogatok, azt hiszem így hívják, jól meg tudom figyelni a mellettem ügyködő behagymázott izzadt vidéki barbárt. Nem vagyok bunkó, de hát mindent elnyom a hagyma és izzadság átható bűze. Nem szólok, csak nézem, ahogy a gép 120 kilós alapfelszereltségéhez próbál hozzáheftülni még egy 20 kilós súlyt. Hát ez is az edzés egy formája. Miután végez, felemeli háromszor, majd 10 percet pihen a gépen. Ezzel meg is van, pont egyszerre végzünk. Feláll, keresi a következő személyre szabható gépet. Ezen azért ott hagyja a plusz súlyt, mert biztos másnak is szüksége lesz rá. Vagy nem. De könyörgöm! Ha valaki olyan erős, hogy extra kilókkal edz, akkor ahhoz miért nem elég erős, hogy azokat vissza is tegye a helyére? Még ki is van írva, hogy rakd vissza! Vagy ez ilyen szabadnak születtem dolog? Hogy nekem senki ne mondja meg, hogy mit csinálok? Amúgy meg letörölhetted volna magad után az izzadságot a támláról.

14941020_xl

A kézi súlyzók felé veszem az irányt. A korábban vázolt probléma itt játékos formában bukkan fel. A játék neve: Keresd a súlyzó párját! Ezzel el is megy tíz perc. Végre megvan, nekiállok, amikor az egyik gépen ücsörgő fazon kezd beszélni hozzám. Vajon miért érdekli, hogy mennyivel nyomom? A szakirodalom avatott olvasójaként ellát pár jó tanáccsal. Nem akar kifogyni belőlük. Végre megcsörren a telefonja, így odébbáll. Van kivel pofáznia.

Az edzőtermek világában a divat is sokkal fontosabb, mint azt elsőre gondolnád. Aki mindent jól csinál, az itt előnyben részesíti a testhezállóbb viseletet, illetve az izmos fiúk a trikót. A lényeg, hogy látsszon rajta az ára. Gyakran tapasztalom, hogy a mecsekoldal lakói megvető pillantással mérik fel az olcsó szabadidőt, és a lerúgott tornacipőt, amit viselek. Mondjuk az eszükbe sem jut, hogy az én filléres öltözetem még mindig sokkal biztonságosabb, mint a fuksz amitől ennyi időre sem hajlandóak megválni.

keep_calm_and_lift_weight_bodybuilding_tee_shirt-rc5c6fd1257324ac9a8d6d69db25b10b8_8naxc_512

Jogosan kérdezheted, hogy akkor mégis mi a fenét keresek a teremben, ha ennyi bajom van?

A válasz egyszerű. Találtam egy helyet vidéken, reggel hétkor üres, és az sem zavar, hogy a felszereltsége nagy jóindulattal is maximum közepes.

Mert csinálni szeretem.

Hogy hol van? Azt nem árulom el. Keress magadnak! Ha megtaláltad, akkor próbáld betartani a fent vázolt néhány egyszerű szabályt! Ne egyél hagymát edzés előtt, légy tiszta, töröld le a gépet magad után, ne zavarj másokat és tedd a helyére a súlyokat. Ezenkívül nincs is más dolgod, mint élvezni a fizikai terhelés alatt felszabaduló endorfinjaidat.

Kulturált edzést kívánok mindenkinek!

 

 

 

 

oszd meg!