Iszonyú jó film az Utóélet! JAM!

Mindig csak a baj van belőle, ha filmről okoskodom. Baj van belőle, mert legkésőbb a második keresztkérdésnél kiderül, hogy vagy kimaradt a filmtörténet fontosabb elemeinek jó része, vagy fogalmatlan vagyok dramaturgiából, forgatókönyvekből, utalásokból. De az Utóéletről el merem mondani, hogy miért gondolom nagyon jónak. 

 

Azért, mert nem fontos, hogy ez egy magyar film. A játékfilmek esetében közhely, hogy a “magyar” jelző pejoratív jó ideje. Nem is emlékszem, melyik magyar film volt az, amiről úgy jöttem ki, hogy úgy éreztem, ez legalábbis rendben volt. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben az élmény az, hogy mi a francért ültünk erre be. Konkrétan például a Magic Boys után én éreztem magam kellemetlenül. Hogy mennyire megalázták benne Michael Madsent és az összes többi szereplőt pusztán azzal, hogy eljátszották a szerepüket. Az Utóélet ehhez képest maximum annyiban hasonlít az utóbbi idők magyar filmjeire, hogy a rendezőjének magyar személyi igazolványa van. Azt gondolom, hogy Zomborácz Virágnak tök mindegy volt, hogy hol forgatja le a filmet – még ha erről az egyik segítője mást is mond az alábbi videóban. A film lényege az, hogy meséljen egy másik világról. Mózes, a főszereplő világáról, amiről a film végére elhiszed, hogy tök logikus, jelen való, létező világ. Annyira, hogy még most, a bemutató után egy héttel sem merném teljes bizonyossággal azt mondani, hogy a felmenőink szelleme nem ülhet fel a szekrényünk tetejére, és hogy az autószerelők nem is tudnak szellemeket idézni.

És ennek ellenére azért is tartom jó filmnek, mert mégis csak Pécsett és a környéken készült a jó része. Hogy ezt az előbb emlegetett másik világot itt láthattuk az egykori IH-ban meg az Ormánságban. Így nekünk, pécsieknek még sokkal könnyebb belátni, hogy a Király utcán szembe jövő srác/lány talán látja az édesapja szellemét az ágya szélén, és hogy ez talán tök rendben van így.

Na… tudom, mindig csak a baj van belőle, ha moziról okoskodom, úgyhogy csak annyit akartam mondani, hogy nagyon szerettem ezt a filmet. És ezt beszélgettük azokkal, akik részt vettek az elkészítésében:

 

 

oszd meg!