Így játszd ki a Nagytestvért

Orwell: 1984 című regényének digitális kiadásának papír alapú kiadása

2009-ben néhány Amazon Kindle felhasználó azt vette észre, hogy az Állatfarm és az 1984 c. regények egyszer csak eltűntek digitális könyvespolcukról. A háttérben valószínűleg kiadói tévedések és szerzői jogi problémák álltak, amikről az olvasók tehettek a legkevésbé, mégis őket érte kár. Az Amazon persze igyekezett enyhíteni a feszültséget, az olvasók végül hozzájutottak az olvasmányaikhoz, és a cég megígérte, hogy soha többé nem fordul elő ilyesmi, de azért volt, akiben még így is mély nyomot hagyott az eset.

Jesse England amerikai művész például úgy gondolta, nem mehet el a jelenség mellett szó nélkül. Bár nagy rajongója az elektronikus médiának, mégis úgy érezte, szükség van rá, hogy felhívja az emberek figyelmét annak lehetséges hátulütőire is – mint hogy például bármikor eltüntethető bármelyik könyv az ember virtuális könyvespolcáról. Külön érdekes, hogy pont az 1984 c. regénnyel történt meg az eset.

Szóval úgy döntött, csinál egy biztonsági mentést: fogta a Kindle olvasóját, és laponként lefénymásolta a regényt…

9_ebookbackup1

…majd a lapokat könyvvé fűzte össze, hogy meglegyen a digitális könyv kézzel fogható, nyomtatott papír verzióban is. Biztos ami biztos.

9_newbookdocumentation5

 

A könyv minden lapja tehát az ebook egy-egy lefénymásolt oldalát tartalmazza.

9_ebookbackup5

 

Hogy teljes legyen a káosz, a fénymásolt digitális könyvet – ami ugye papír alapú – megjelentette digitális verzióban is. 9_backuponkindle

Azt fűzte még hozzá, hogy ha már választani kell, inkább a biztonsági másolat papíralapú verzióját ajánlja olvasásra.


Forrás & fotók: jesseengland.net
Via: laughingsquid.com

oszd meg!