Hüvelykujjal lefelé

Mark Zuckerberg végül engedett a közösségi háló felhasználóinak tíz éve egyre fokozódó nyomásának, és úgy döntött, lesz dislike gomb a facebookon. Reméljük nem lesz belőle trollgomb.

A dislike igazából nem is az empátiát kifejező gomb ellentéte akar lenni, inkább lehetőség, hogy ha valami borzalmas dolog történik a világban, vagy halálesettel… szóval bármi negatív tartalommal találkozunk, akkor együttérzésünk kifejezésére ne kelljen már azt jelezni, hogy ez tetszik.

Esetleg a kéretlenül a képünkbe tolakodó reklámokkal kapcsolatban végre jelezhetjük, hogy ezt mennyire nem szeretjük.

Legalábbis a facebook atyja a fentiekhez hasonló célokra szánja saját elmondása szerint, és nem pozitív/negatív szavazási rendszert akar kialakítani.

Tehát részben végül is ez a gomb is az empátia kifejezésére szolgálhat, ha jól használjuk.

Nem úgy fogjuk.

aapcwmjq79vkd6ssppvp

Mindenesetre a fejlesztés zajlik, állítólag hamarosan indul a tesztelés is.

A céloktól függetlenül nem biztos, hogy annyira jó ötlet a dislike. Hiába fogjuk milliónyi helyen elolvasni, mire való, ha a fiatalabb generáció ifjúkori szemétkedésre akarja használni, arra is fogja, és így akár internetes zaklatás eszközévé is válhat. Legalábbis az kamaszkori frusztrációk kitűnő termőtalajává mindenképpen.

facebook-dislike-button-1024x768

A kirekesztettek, márpedig ilyenek vannak minden közösségben, mostantól teljes joggal retteghetnek egy újabb támadótól. Már ha jelentőséget tulajdonítanak mások véleményének.

Könnyebb is így lealázni másokat, mint szemtől-szembe.

Szerintem az emberek nem bonyolítják túl ezeket a gombokat. Lesz ilyen gomb, szóval meg is fogják nyomni. Nem gondolom, hogy mindenki csak a szolidaritását akarja majd kifejezni vele. Sőt! Márpedig ez komoly emberi konfliktusokhoz vezethet.

facebook-dislike-button-transform-online-media

Van aki már attól is retteg, ha kevés a like megosztásain.

Én egyelőre nyomnék egy dislike-ot a negatív visszacsatolás lehetőségére, tartok annak hatásaitól, de remélem tévedek, és mindenki okosan fogja nyomogatni.

Na persze.

oszd meg!