Hová tűnt Zabumafu?

Avagy a szifaka maki meglepő ereje

A lányom még csak 10 hónapos, szerencsére nem izgatja különösebben a tévé, de van egy kivétel. A címe Állatkert a hátizsákban és egy Zoboomafoo nevű szifaka maki a főszereplő, meg két gondozó. Én is eléggé rákattantam. Aztán néhány hete eltűnt a képernyőről, gondolom véget ért. Pedig 100 részes. Ez nem is lenne baj, de megpróbálták egy hasonló arculatú műsorral pótolni. Nem sikerült.

Zabu a király

Az Állatkert a hátizsákban egy amerikai-kanadai sorozat, ami állatokról szól. A valaha készült legjobb ebből a típusból. Van két főszereplő, akik parkőrök egy rezervátumban, vagy valami ilyesmi. A sorozatban Ebadtanyának hívják.  Chris és Martin a nevük, amúgy testvérek. Barátjuk Zaboomafoo (innentől Zabu), aki szifakamaki, közlekedését ugrálásnak nevezhetnénk leginkább, ő maga szökdécselésnek definiálja. Igazából az egymástól távol eső fák közti távolság leküzdéséhez fejlődött ki hosszú ugrólába, de ez most nem számít. A figura bőrébe időnként egy bábos bújik, és bár kiráz a hideg a beszélő állatos dolgoktól, itt nincs vele semmi gond.

zoob-ready

A főcímdal után a tesók hívják zabut, ő jön, és mielőtt bármi történne, eszik valamit. Magvakkal, gyümölcsökkel, virágokkal és levelekkel táplálkozik, de igazi kedvence a garbanzo bab. Bármi is legyen az. Az ételt egy fura etető automatából nyeri, ami mindig mást dob, de bármelyik állat tápláléka előcsalogatható belőle. Bekajál, és kezdődik a műsor lényegi része.

Az első blokkban Zabu mesél az aktuális epizód gerincéül szolgáló állatról, de egyszerre csak egy tulajdonságot árul el. Közben felcsendül egy dal, ami így szól: Melyik állat lehet? Találd ki, hogy mit láttam! Aztán a kapott infókat képben is megjelenítik. Csak annyit, amennyit addig makinktól megtudtunk. A többit a néző gyerekeknek kell odaképzelni. Zsír!

Végül persze megmutatják, mi is volt, aztán kezdődhet egy afféle gyerek David Attenborough show.

o-ZOBOOMAFOO-DEAD-facebook (2)

Megismerjük az állatot, persze játékosan, úgy, hogy a gyerek észrevétlenül tanuljon, miközben jól szórakozik. Zabu jófej, vicces dolgokat mond, meg sztorizik is, mikor eszébe jut valami egy szituációról. Ilyenkor a visszaemlékezéseit gyurmafilmként látjuk megelevenedni, Zabuföldön játszódnak, és nem létező állatszerűségek a legjobb barátai.

Mint már szó volt róla, Zabu beszél. Időnként az állatot, máskor az állatról készült eléggé hasonló bábot látjuk. Nem tudom, hogy sikerült elérni, de valahogy ez a szifaka maki végig állat bír maradni. Szóval akkor is látod benne a makit, amikor beszél. Nagyjából a hozzá illő szükségleteket is követi.

Sajnos a Zabumafut alakító maki már elpusztult, de ezt el ne mondjátok a gyereknek!

A sorozat életben tartja Zabut, és tényleg nagyon rendben van. Vártuk is estéről estére, amikor történt valami…

Zabu eltűnt!

Helyette valami olyannal szembesültünk, amit a Monty Python-csoport így vezetne fel: És most következzen valami egészen más!

 

 

Kalandozások Andyvel

Ez is egy állatos sorozat. Főhőse a retardált Andy, aki csak úgy lehetne állatkerti parkőr, ha a sorozat a fejében játszódna. Fura, ijesztő és ostoba figura, aki Savanya úr vadasparkjának gondnoka. Savanya úr megjelenése egy adó-vevő formájában ki is merül.  Amúgy a forgatás a Longleat Safari Parkban zajlott.

Van még egy hozzá hasonlóan idegesítő barátja, Kip, aki amellett, hogy beszélő macska, még feltaláló is. Ez az az eset, amikor kiborít a beszélő állat.

b01lwvkl_640_360

A feltaláló macskának köszönhetően van egy Kip járgány, ami úszik, repül, gurul, meg még űrhajó is. Ha ez még nem elég, fabrikált egy olyan “órát” Andynek, amitől akkorára képes zsugorodni, mint a környezetében lévő állat. Mondjuk egy lepke.

AWA_2

Az órával kapcsolatba léphet még Kippel, ha nagy gáz van, de ha ez nem sikerül, még mindig ott a rakétahátizsák. Rakétahátizsák!? Itt már teljesen kész voltam az idegtől. Mindez botrányos greenbox, és egyéb olcsó trükkök segítségével szarul megcsinálva. De közben nagyon menőnek hiszi magát, meg korszerűnek.

A mi falunkban ezt nevezik olcsónak.

Kip macska még pluszban feltalál minden részhez egy-egy új kütyüt, az előzőekben felsoroltakhoz hasonlóan “tutit”.

Andys-Wild-Adventures-3-620x350

Térjünk vissza a lényeghez. Andy összemegy. Azért csinál ilyen szokatlan dolgot, hogy a sokszor kis méretű állatokat “közelebb hozza” a gyerekekhez. Hát nem hozza. Helyette a hatás az, hogy az apróságok értetlen arccal hátat fordítanak a tévének.

Ezúton jelezném a gyerekműsor készítőknek, hogy a gyerekek nem agyhalottak, csak gyerekek. Ha lehet, ezek fényében ezentúl ne nézzük őket hülyének!

Ja? A képregényes átkötésektől még nem lesz mesekönyves a fíling. Egy kicsit sem.

 

A néző dönt

Nem akarom megfejteni, hogy mitől jó vagy rossz egy gyerekműsor. A kritikus most legyen a néző. Ez esetben a kislányom. Mikor néhány hete nem látott Zabut, úgy döntöttem, hogy az ölembe ültetem, és megnézünk egy részt a neten. Viselkedése félreérthetetlen volt. Tátot szájjal bámult, sikongatott, izgatottan integetett kedvencének, és a rész végére teljesen szétáztatta a fogzás miatt a szokásosnál intenzívebben csorgó nyáltenger mindkettőnk ruházatát.

Ha csak kimondom a Zabu szót, már fülig ér a szája.

Rendeltem is neki egy plüss szifaka makit. Képzelheted, milyen egyszerű volt megtalálni. Mikor rákérdeztem a játékboltban, akkor majdnem rákezdtek a dalra: “Melyik állat lehet?”

Persze végül rájöttem, hogy a neten minden van. Még plüss szifaka maki is.

 

oszd meg!