Hol lehet Lencsilány apukája?

Ha Arisztotelésznek lett volna szélessávú internet kapcsolata, nem töprengett volna annyit

Te elénekelnéd 1.625.493-szor a Lencsilányt? Mivel nekem van egy hat hónapos kislányom, én már túl vagyok rajta, és a szám napról napra növekszik. Elég kimerítő feladat. Minden alkalommal úgy érzed magad, mint Bruce Willis a Die Hard sorozatban. Másnaposnak, útban a halál felé. Egyetlen dolog vigasztal, hogy tudod, ha nem is mented meg a Nakatomi toronyházat, de kétségbevonhatatlanul nagy tettet viszel véghez.

Végül sikerrel jársz, és a gyerek elalszik.

Mindeközben volna időnk gondolkodni mindenféle dolgokon, például, hogy mit vegyek fel hétvégén, ha végre elmegyünk egy moziba, hogy melyik celeb villantott a múlt héten, hogy mit is főzzek, és így tovább. Nekem azonban hónapok óta azon jár az agyam, hogy vajon hol lehet Lencsilány apukája? Ott van ugye anyuka, a kislány, a házikó, az ágyikó, de nem említik az apukát. Pedig apuka kell, hogy legyen. Egy gyerek sincs apuka nélkül. Így vagy úgy, de apuka az van.

ragdoll

Ezért úgy döntöttem, Columbónak állok, és megkeresem apukát. Na persze nem abban a förtelmes ballonkabátos cuccban, inkább valami dögös nyomozónős fekete göncben, ami kellő önbizalmat ad – de mindenképpen a „Mester” módszereivel.

Rögtön találtam is egy nyomot, mégpedig a kislány családi életét megörökítő dalt.

Ha valaki netán nem ismerné:

Egyszer volt, hol nem volt, egy icipici házikó,
icipici házikóban icipici ágyikó.
Ottan élt, éldegél, egy icipici lencsilány,
icipici anyukával, túl az Óperencián.
Icipici lencsilányka, lencsibabát ringatott,
anyuka is ezt csinálta s boldogságban éltek ott.
Amikor este lett, az icipici lányka félt,
ezért icipici anyukája mondott egy mesét.

Mellőzzük a jambikus pentameterek, illetve hexameterek keresését, koncentráljunk a bűntényre! Egy ember eltűnt, feladatunk, hogy megtaláljuk, így hát olvasnunk kell a sorok között.

A legelső szembeötlő nyom a család alacsony termetére utal, ugyanis abban az esetben, ha valami vagy valaki icipici, akkor nem lehet magas. A család tagjai egytől egyig alacsony személyek, vélelmezhetően 150cm alatti termettel. A szöveg ugyan édesapát nem említi, így fennállhat a lehetősége annak, hogy ő valamennyivel magasabb, de ez nem túl valószínű, hiszen a költő e tényt erősíti meg akkor, amikor az otthonuk méretinek meghatározására is az icipici jelzőt használja. Márpedig ha apuka magasabb volna, mint a többi családtag, minden bizonnyal nagyobb méretű házban élnének, illetve ágyban aludnának.

háziko

A család valószínűleg szűkös anyagi körülmények között él, erre enged következtetni az “éldegél” kifejezés, valamint, hogy a mindennapi lakhatás céljára használt helyiség és berendezéseinek a mérete is kicsi. Megerősíti feltevésünket továbbá az a tény, hogy a kislánynak sajnálatos módon csak egy játéka van, egy lencsibaba, melynek ringatását végzi szüntelenül. Tudjuk továbbá, hogy a gyermek fél a sötétben. Így sikerül behatárolni a gyermek korát, mert a szeparációs félelem megjelenését 1-4 éves korig határozza meg a szakirodalom, de persze vannak, akiknél a sötétségtől való félelem később is megmarad.

A lányok általában 10 éves korukig babáznak, tehát icipici kislányunk, ha mértani közepet nézünk, valamint azt a tényt, hogy a gyermek ringatja is a babát, kb. 2,5-5 év körüli lehet.

A Lencsi család lakóhelye is behatárolt, ami „túl az Óperencián” van. Hogy hol? Tök gáz, hogy nincs rajta a térképen. De mit tenne most Columbo? Szerintem a modern technikát felhasználva megpróbálná megkeresni legalább az Óperenciát. Wikipédia! És képzeljétek:

A magyar néprajzi lexikon szerint, Tárkány Béla egri kanonok 1846-os karlsbadi és gasteni útjáról szóló naplóbejegyzéshez kapcsolódik a kifejezés, ahol azt írja : „A mesés hírű Oberenczián keresztül estére Mölkbe értünk”, így vélhetően Óperencia, nem más, mint Felső Ausztria tartomány német nevének félrehallása. Az Óperenciás tenger pedig a salzkamenguti tavakat jelöli.

Na, jó de hol van „túl az Óperencián”? További kutatásaim alapján arra jutottam hogy a kifejezést valószínűsíthetően a Welsben állomásozó magyar huszárok használták elsőként, a Habsburg birodalmon túli vidékekre, vagyis egyszerűen külföldre.

Na??? Klassz, mi? Tényleg nem gondoltam volna, hogy ilyen messzire jutok!

felső ausztria

Ezen felbuzdulva úgy döntöttem, kukába a logikával, a net hatásosabbnak és gyorsabbnak bizonyul. Google, címszavak, és akkor, bumm, ott volt minden előttem:

A megoldás a torinoi posztógyártás (anno az 1900-as évek elején).

A játékbaba ebből az anyagból, posztóból készült. A gyár tulajdonosának lányát, Elena Königet Lencinek becézték (olasz kiejtéssel Lencsi). A gyártó cég latin mottója a kislány becenevének kezdőbetűiből állt össze, ami így hangzik: Ludus Est Nobis Constanter Industria, jelentése pedig: nekünk a játék jelenti állandóan a munkát.

Szóval kezdeti következtetéseim remekül sikerültek, a család nem hogy nem volt szegény, igen tehetősnek bizonyult, emellett testalkatukat tekintve átlagos termetűek voltak, talán az az egy stimmel, hogy túl az Óperencián éltek, mert Torino ugye ott van.

Ezt a csalódottságot!

Az még hagyján, hogy meggyőződésem ellenére, nem leszek Columbo, vagy NSIS, de hogy ilyen unalmas lesz a sztori vége, az frankón elkeserítő.

Na, mindegy. A lényeg, apuka nem tűnt el, a család nem halt éhen, és a kiscsajnak biztos több babája is volt.

HappyEndings_Logo

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93perencia
http://www.ittavalasz.hu/question/list/578/20920/mirt-lencsi-a-lencsibaba/

oszd meg!