Hogyan altass csecsemőt fasza zenére?

Az örök probléma a jó ízléssel bíró kisgyerekes családoknál, hogy a picike nem mindig arra gerjed, mint a szülők. Ez néha őrjítő bír lenni…

A kisgyermekek elaltatásához nélkülözhetetlen, hogy a szülő énekeljen, vagy ha ilyenkor az enyémhez hasonlóan minősíthetetlen hang szakad fel minden igyekezete ellenére is a már fogantatása pillanatában halálra ítélt torkából, legalább az elalváshoz a megfelelő zene szóljon valamilyen lejátszóeszközről. Azt nem tudom, hogy mitől, de ez a zene dolog működik a kis csimaszok ágyba vezető rögös útján. Nálunk speciel hónapok óta kuruttyol a döglött béka a száraz tónak nedves partján, előtte meg a lencsilány volt terítéken.

Ne úgy képzeld el a dolgot, hogy ezt egyszer elénekled, dúdolod, vagy meghallgatod, és már megy is a szunya. Sokkal inkább valahogy úgy, mintha másfél óra egyszámos repeat őrölné porrá az agyadat. Viszont idővel beletörődsz, mert csak ez működik.

A megoldás égetővé vált, úgyhogy kutakodni kezdtem, hogyan tovább. A Rockabye Baby sorozatban találtam meg a probléma kulcsát. Előre leszögezném, mielőtt bármit mondok a sorozatukról, mert hát egy sorozatról lesz szó, hogy egyáltalán nem jó minden, amit csinálnak, de már épp elég az is, hogy van közte.

És van.

A sorozat Lullaby Renditions of… néven lelhető fel, az of után természetesen mindig egy zenekar nevével. A megnevezett zenekar felvételeit instrumentális altatódal formában kapjuk végül. Van közte ilyen is, meg akad sajnos olyan is, de mi most a pozitívumokra koncentrálunk. Találhatunk jó és rossz babáknak, nyugodt, vagy temperamentumosabb csemetéknek dedikált részeket egyaránt. Tényleg van minden a 90-es altertől a hip-hopig. Blur, The White Stripes, Björk, Tool, Nine Inch Nails, Nirvana, Pearl Jam, Quees of the Stone Age, The Pixies, vagy épp Pink Floyd. Csak hogy a saját kedvenceket említsem.

Trent Reznor Hurt-je kicsit kilóg. Az még így is para.

Amikor azt olvastam az ajánlójukban, hogy a gyerekek mellett minden “MODERN ZENEI GONDOLKODÁSÚ SZÜLŐ”-nek ajánlják sorozatukat, nyilván egyből magamra ismertem. Ki is próbáltam pár lemezt. Kiválóan hozták, amit ígértek, a gyerek álomba szenderült, ráadásul nekem is jó volt.

A folyamatosan bővülő kínálat 2012 óta elérhető, eddig nagyjából 50 előadóval foglalkoztak a készítők. Nagyon jó dolog, hogy kedvenc dalaimat anélkül oszthatom meg egész kicsi gyermekemmel, hogy közben darabokra zúznám a lelkét, ami valljuk be, nem lenne szép dolog.

Scott Kirkland a The Crystal Method-ból és felesége, Brandi is nagy rajongói a sorozatnak, saját bevallásuk szerint babájukkal széthallgatják. Kirk Hammett is nyomatja csemetéjének a Metallica albumot babaverzióban. Azt gondolom, nekem is megfelel ez a kompromisszum.

A Tool lemezre már egyedül is aludtam el. Ez van.

oszd meg!