Ha Lovecraft csinált volna GIF-eket…

…az valahogy így nézett volna ki

  • Végy néhány régi képet az amerikai Kongresszusi Könyvtár archívumából!
  • Adj hozzá egy kis gótikus horrort, esetleg Cthulhu mítosszal elegyítve!
  • Szórd meg némi groteszk humorral! (Monty Python animációk ismerete előny.)
  • Jól rázd össze az egészet, és lehelj bele életet!

Bizarr egy recept, sötét, borzongató a végeredmény – ám annak, aki szereti a fekete humort, és nem fél átlesni olykor a sötét oldalra (akár a saját lelkének sötét oldaláról legyen is szó), annak azért elég izgalmas lehet Kevin J. Weir munkássága.

tumblr_nbn53jQAa61rte5gyo1_500

“Elég sok fantasy-t és sci-fi-t olvastam gyerekkoromban, és mindig is bírtam a sötét humort és a szürrealizmust, szóval ez biztos meg is látszik ezeken az animációkon” – mondta a Bored Pandának.

tumblr_n9ufltHmlF1r0kdxho1_500

 

Az igazán érdekes fotók azok, amikben sztori van – szokták mondani. Vagy legalább hangulat. Ezekben bőven van mindkettőből. Ráadásul valós személyekről, valós helyszínekről készült képekkel játszik az alkotó, ami ad egy plusz csavart a történetnek. A történetek alapjául szolgáló képek ugyanis egy olyan korszakból származnak, amelynek nincs már élő tanúja: aki akkor élt, már mind rég meghalt…

…vagy legalábbis valami történt vele.

tumblr_nbn53jQAa61rte5gyo4_250

 

Abban a korban bármi megtörténhetett. Ősi istenek bukkanhattak fel kiégett romok között, a testelhagyás mindennapos lehetett, holtak lelkei száguldoztak fel-alá, a kísértetvilág beszivárgott a mindennapokba…

 

tumblr_nbn53jQAa61rte5gyo2_500

 

…és mindez most számunkra is láthatóvá válik. Hol egészen ijesztően, mint azokon a fotókon, amelyekről azt állítják a babonások, hogy igazi kísértetet látni rajtuk… Hol meg inkább némi kitekert képi humorral, amiben nem olyan nehéz felfedezni Terry Gilliam animációs munkásságának jótékony hatását:

 

bruges

 

Weir-től (ahogy arra következtetni lehet a munkái alapján) egyébként sem áll távol a humor. Ezekkel az (azért, mondjuk rá) eléggé nyugtalanító mozgó képeslapokkal kapcsolatban azt írja a honlapján:

“Egyszer kaptam egy e-mailt egy birkákkal foglalkozó farmertől, és azt írta, a gifjeim feldobták a reggelét. Ez azért elég jó volt.”

tumblr_nc278mj4xV1r0kdxho1_500

 

Kevin Weir komoly reklámszakember. Úgy amúgy. Megrendelői között ott van a CocaCola is, az ő együttműködésük gyümölcse volt többek közt a 2013 karácsonyán nagyot futott ízléstelen-pulóver-generátor, ha emlékszik még rá valaki. Nem baj, ha nem.

Ez a néni például biztos nem nagyon tudott volna mit kezdeni egy szépen megkomponált, rénszarvasos kötött pulcsival:

 

tumblr_nbpb85vvRv1qlq9poo7_r1_400

 

De csinált reklámot a Newcastle sörnek és Grönlandnak is (ez utóbbi iskolai munka volt inkább.)

Valamint elég jó reklámot csinált a gótikus horror műfajának, habár valószínűsítem, hogy csak össze akart rakni valami jópofaságot, csak aztán felkapták.

 

tumblr_nbng7achHi1r0kdxho1_500

 

Egyébként Photoshopot és After Effects-et használ a gifek elkészítéséhez. Néha pár óra alatt elkészül egy, néha kell hozzá néhány nap is. De szereti csinálni, úgyhogy csinálja. Szerencsére.

Nekem ez a kedvencem:

 

tumblr_nbpb85vvRv1qlq9poo10_r1_400

 

Ráadásul videoklipeket is csinál. Az alábbit a The Fight zenekar kérésére, és ezt mondta róla:

A csapat megkért valamikor régen, hogy rakjak össze nekik egy videót. Több mint egy évig tartott (mert nem nagyon tudtam, mit csinálok), de végül aztán kész lett. Na mindegy, szóval nézd meg! Elég kísérteties. Szerintem valami sötét helyen nézd.

Ez itt Kevin honlapja: http://www.kevinjweir.com/
Itt pedig még több animgif tőle: http://fluxmachine.tumblr.com/

 

oszd meg!