H-n szóló

Kb. az összes zenekarban, amiben játszottam elhangzott ez a poén, és persze utána a röhögés. Merthogy az adott dal szólója valóban H-n volt, de valaki rögtön reagált rá úgy, hogy “icsutá”, esetleg “utini”. Merthogy mi az a korosztály vagyunk, akik az anyatejjel szívtuk magunkba a sztárvórzt.

Mit tagadjam. A mai napig évente egyszer végigpörgetem a SW trilógiát, sőt hajlamos vagyok még az “újakat” – vicces, mert a Baljós árnyak ugye 1999-ben ment a mozikban – is megnézni ilyenkor. Pedig Jar Jar-t, azt hiszem, sose bocsájtjuk meg. Natalie Portman-t viszont mindig is jó volt és még – fohász – jó ideig nagyon jó lesz nézni.

A Birodalom visszavágot pedig nagyjából tudom, mondatról mondatra. (Meg a Macsakfogót, de ez most hogy jön ide?! Attól tartok Safranek, hogy maga gúnyolódik velem. Jöjjön közelebb.)

Mindezek tudatában talán nem meglepő, hogy kicsit rezonálok már az év végére és a – valóban új – SW-filmre. Az, hogy ezt már Disney csinálja… hát megölök mindenkit, ha tele lesz cuki Jar Jar-okkal, meg egyéb ilyen édelgő ügyekkel, de azért bízom a csapatban, meg a Disney-ben is. Mondjuk ezt a bizalmat a Tronra alapozom, ami meg 1982-ben volt, de azért hátha. Szóval nagyon várom.

Különben az talán szintén nem meglepő, hogy gyerekként persze mindannyian Luke Skywalker akartunk lenni, de már akkor éreztük, hogy a legmenőbb mégis csak Han Solo volt a filmben. (Meg mondjuk az cyberpunk Darth Vader, de azt akkor még nem mertük bevallani magunknak.) Persze Han is igazán akkor vált deklaráltan a legmenőbbé, amikor elkezdtünk kamaszodni. Azt hiszem, hogy a mellékelt három fénykép elég magyarázat lesz erre mindenkinek:

han1

luke

han2

Egyszóval még inkább, vagy legalább ugyanannyira várom 2018-at, amikor is – a legfrissebb hírek szerint – külön filmet kap a messzi-messzi galaxis csempész fenegyereke. Korábban egyébként arról volt szó, hogy Boba Fett kap külön sztorit, de mostanra ez változott. Lehet, hogy amiatt is, mert a stúdió azóta megvált Josh Tranktől, akit erre a feladatra eredetileg felkértek.

Azért a Han Solo-film furcsa lesz Harrison Ford nélkül, merthogy őt fiatalon ismertük meg az eredeti trilogiában, szemben Darth Vader/Anakin Skywalker-rel, akit fekete bádogsisakban. Ezért lehetett a későbbi(korábbi) részekben böntetlenül cuki kisfiú – aki különben most ilyen:

anakin_gyerek

és még brávócsávó is:

Anakin_fiatal

Viszont nem tudom hogy fogom venni, ha az általam megszokott Han Solo-t más fogja játszani. Persze az új Terminatorokban is láthatjuk a fiatal Schwarzit, szóval még ki tudja. Mindenesetre remélem, hogy nem lesz zavaró a színészcsere, és azt is, hogy jó sztorit ír Lawrence Kasdan – aki egyébként a SW5 – A birodalom visszavág, a SW6 – A jedi visszatér és az idén érkező SW7 – Az ébredő erő forgatókönyvét, a rendező J. J. Abrams-el együtt jegyzi és akinek egyébként a Han-ról szóló ( :D ) film forgatókönyvébe már fia, Jon is besegít. Szintén szeretnék bízni a Phil Lord-Christopher Miller rendezőpárosban is. (Annak ellenére is, hogy neki pl. a Derült égből fasírt, a Lego kaland, valamint a 21 Jump Street, és a 22 Jump Street című vígjátékokat köszönhetjük… khm… azért hátha.)

Azt megtippelem, hogy ki fog derülni, hogy Csaba

jabba_csaba

miért haragszik annyira Hanra, hogy már az SW4 – Új remény elején vérdíj van az “ijedős” csempész fején, aki meglát egy birodalmi cirkálót és kidobja a rakományt… mondjuk már tudjuk! Ezért! De a részletek, kérem…

(Különben aki nem bírja ki addig annak tessék, kevésbé látványos formában: https://hu.wikipedia.org/wiki/Han_Solo )

Különben érdekesség Jabbáról, hogy eredetileg nem az undi gigavérféreglény lett volna a karakter, hanem ez a szimpatikus fiatalember itt, a kép bal előterében:

jabba_origi

Mindazonáltal nem mehetek el szó nélkül egy jelenség mellet, mi kounk sajátja.

De egy kicsit távolabbról kezdem.

Amikor megnéztem a Shrek 2-t, rögtön eszembe jutott, hogy a Csizmás Kandúr a shrek-univerzum Han Solo-ja. Aztán nem sokkal később megismerhettük az ő privát kis sztoriját. De nem csak vele történt meg ugyanez. Az úgynevezett spin-off – mellékhajtás-oldalhajtás – más filmeknél is megjelent. Így például a Múmia visszatér után a Skorpiókirály, vagy később a Bárányok hallgatnak kapcsán a Vörös sárkány, és egyéb Hannibal filmekben és tv-sorozatokban, az Alien-Predator filmekben, a Freddy vs. Jason (ami szerintem remek VÍGJÁTÉK lett), de a Madagaszkár pingvinjei animációs filmben is. Hatalmas üzlet egy-egy sikeres film népszerű mellékszereplőit is bemutatni külön egy-egy múviban. Persze sokat nagyon elcsesznek… így például a SW egyik korábbi spin-off-jára – a Harc az Endor bolygón – sem lehet azt mondani, hogy szuper lett.

Úgy tűnik tehát, hogy az egyik kaszára – mármint közönségsikerre esetleg számot tartó – recept (az előtörténet-dömping mellett) a spin-off. Csak ritkán jön össze. Nem is tudom, milyen lenne, ha mondjuk megismerhetnénk Dr. Emmet Brown gyerekkorát. Merugye a Vissza a jövőbe első részében megismerhettük fiatal(abb) korában, bár a kinézete alapján ő sose volt fiatal. Lehet, hogy gyerek se :)

Ezek után szeretném még egyszer megfogalmazni reményemet és hangot adni bizalmamnak, hogy Han Solóról egy nagyon jó, vagy legalább is élvezetes, szórakoztató filmet kapunk majd. Ha nem, akkor hibernálok mindenkit!

 

Tisztelettel:

ismeretlen

oszd meg!