Graffiti háborúk – 1. rész

Az utcákon vér helyett festék folyik 

Valakik szerint művészet, van, akik szerint vandalizmus. (Szerintem mindkettő. Attól függ. Melyik hogy. Illetve hova. És hogy miért.)

Azt azért lássuk be, hogy olykor nagyot tud dobni a szürke, városi betonkörnyezeten egy-egy jól elhelyezett, stílusos graffiti. Én legalábbis szeretem. (És most nem a tag-ekről, gyerekes firkálmányokról vagy a feszültséglevezető trágárkodásokról beszélek.)

Ha lesz egyszer egy saját panelházam, biztos is, hogy megkérek pár tehetséges falfirkászt, hogy fújják tele egészen. Hogy legyen rajta szín. Meg élet.

Aztán lehet, hogy ha kisebb házam lesz, azt is kifestetem.

snail
(http://www.slinkachu.com/inner-city-snail)

A graffitisek világa szubkultúra. Az alkotások elég látványosak, pedig az alkotók többnyire rejtőzködnek. Ennek az az igen egyszerű oka, hogy ha a felület tulajdonosának beleegyezése nélkül készül a mű, akkor büntetik.

Márpedig általában nem kérnek beleegyezést. Van ebben ugyanis valami lázadás is. A szürkeség, a közöny, a kispolgárság ellen. Provokáció. Nem ritkán erős társadalmi üzenet.

banksy_graffiti
Fotó: xpgomes11 @flickr

És ugyanakkor kreativitás, önkifejezés és minőség is. Még akkor is, ha harcra kerül sor – akár a hatóságokkal, akár egymással kerülnek összetűzésbe a művészek.

Ezen a falon művészetnek kéne lennie

 

A legtöbb esetben nincs szó nagy háborúskodásról: ha a (kis)polgárságnak és a hatóságnak nem tetszik, amit a falra fújtak, megteszik a szükséges intézkedéseket. Feljelentést tesznek ismeretlen elkövetők ellen, meg lemeszelik az érintett felületet. (Szakszóval: Buff.)

Azonban a graffitisek olykor visszaszólnak.

Persze ilyenkor a házmester sem rest, és megpróbálja eltüntetni a nyomokat – több-kevesebb sikerrel. Mondjuk inkább kevesebb, mint több sikerrel.

cocks

Banksy

 

Még a legnagyobbakkal is előfordul olykor, hogy lefestik a műveiket. Például Banksy-vel is.

Banksy talán a leghíresebb graffiti-művész, noha senki nem tudja, ki ő, vagy létezik-e egyáltalán, vagy egy ember-e, vagy egy egész csapat. Elvileg egyvalaki. (Még az se kizárt, hogy mellesleg zenész.) Aktivista, gúnyolódó szemétláda, underground stencil-zseni, performanszer, élménypark-ötletgazda és így tovább. Hogy nagyon vigyáz az inkognitójára, az biztos. Habár egyszer majdnem kiderült a személyazonossága…

who-is-banksy-banksys-real-name-is-painting-revealed
(Forrás: CellarDoor)

…de aztán mégse.

Banksy New Orleansba megy

 

Na mindegy, történt egyszer, 2008-ban, hogy Banksy ellátogatott a Katrina hurrikán sújtotta New Orleansba, hogy – a maga módján – felhívja a világ figyelmét arra, ami történt, és mellesleg kifejezze ellenérzéseit az amerikaiak sokak szerint elbénázott intézkedéseivel kapcsolatban. Amikor pedig kritikát fogalmaz meg, az a legtöbbször elég éles.

9-banksy-art-in-new-orleans1
(forrás: weburbanist.com)

A Szürkeség Szellemisége

 

Egy Fred Radtke nevű ember – akivel Banksy nem számolt – nagyon nem szívelte azt, amit ez a brit művelt a házfalakkal. Küldetéstudattal, festőhengerrel és szürke festékkel felfegyverkezve esett neki a képeknek, és két év alatt majdnem minden graffitit eltávolított. Szép ugyan nem lett a végeredmény, de legalább nem bántotta senki szemét tovább az, hogy valakinek van saját véleménye, és ki is meri fejezni azt.

banksy-grey-ghost-3
(forrás: weburbanist.com)

Fred Radtkét Grey Ghost néven ismeri a szakma. Banksy ezt nyilatkozta róla:

New Orleansba jöttem, hogy megküzdjek a Grey Ghosttal, az igazság hírhedt és önjelölt bajnokával, aki 1997 óta szisztematikusan fest át mindent, amit talál, ugyanazzal a szürke árnyalattal. Egyedül több kárt okozott a kultúrának, mint amiről egy ötös erősségű hurrikán bármikor álmodozhat.

grey_ghost
állítólag ő a szellem, munkában – noha itt épp piros festéket használ (forrás: mags504 @flickr)

Banksy visszavág

 

Persze Banksy nem hagyta annyiban a dolgot. Attól fogva időnként felbukkant a rajzai között egy görnyedt alak, aki épp eltüntetni készül a színeket a világból, a firkákat a falakról, a maga kis szürke festőhengerével.

Egy netes fórumon a chocolate Alaska nevű user ekképpen kommentálta az esetet:

…mindig elönt a melegség, ha látom, hogy valaki dob egy fricskát ennek a grey-ghostnak. Most, hogy látom, Banksy is velünk harcol, ez az érzés megsokszorozódott.

banksy-gray-ghost-1
(forrás: weburbanist.com)

A csata tehát elindult. Grey Ghost eltüntette Banksy képeit, Banksy pedig festett mást. Olykor magát Grey Ghostot. A Szürkeség nem volt rest, szinte minden graffitit eltüntetett, hogy rend legyen, vagy nem tudom, miért. Egyszer még videóra is vették, bár túl sok azért nem látszik a videón.

A baj csak az volt, hogy Radtke a tulajok beleegyezése nélkül csinálta mindezt. Holott Banksy minden egyes falfirkájával olyan 75.000 – 200.000 dollárral nőtt a házak értéke.

Ilyen az, amikor a fagyi visszanyal. Az eredetileg rossz és illegális graffiti értéket növel, az eredetileg jó és hasznos újramázolás pedig vandalizmus lesz.

banksy-gray-ghost-2
(forrás: weburbanist.com)

A háború vége

 

Aztán 2009-ben Radtke túl messzire ment: lefestett egy előre megrendelt festményt is. Bűnösségét bevallotta, a kiszabott büntetést befizette, és megállapodott a hatóságokkal abban, hogy eztán majd mindig engedélyt kér a felület tulajdonosaitól, mielőtt nagy lendülettel önként nekiesik a takarításnak.

A New Orleans-i Banksy-képek többsége ugyan a szürkeség áldozatául esett, de legalább egy biztosan megmaradt: az esernyős lányos képet plexivel védték meg a rongálástól:

banksy-gray-ghost-rain-girl
(forrás: weburbanist.com)

 

DS rátesz egy lapáttal

 

Persze nem Banksy az egyetlen, akivel az ilyesmi megtörtént. Igazság szerint minden graffitissel megtörténik. Sokszor. De azért akadnak még kreatív válaszlépések.

A – szintén brit, szintén stencil-specialista – DS fedőnevű graffitis például ugyancsak viccesen vágott vissza a hatóságoknak, miután hivatalból eltávolították a “Bad Kitty!” fantázianevű alkotását. (Noha erről a hatóságoknak feltehetőleg más a véleményük.) Lefotózta a faltisztító embert, majd őt magát fújta fel a falra.

Nagy kár, hogy arról nincs fotó, milyen arcot vágott az úr, amikor szembesült saját magával, és nekiállt letisztítani magát a falról.

ds_removal
(forrás: artfido.com)

 

(folytatjuk…)

(Címlapkép (C): Martin @flickr)

 

 

oszd meg!