Graffiti háborúk – 2. rész

A festékháború lírai oldala

Előfordulnak a festékszórós utcai összecsapások között kedves, vagy akár szívbe markoló történetek is. De tényleg. Nem is kevés.

Ahogy azt már az előző részben láthattuk, olykor heves harcok dúlnak a falfirkászok és a festményeiket újrafestők és/vagy eltávolítók között. Soha véget nem érő háborúskodás ez, szélmalomharc, ahol mindkét félnek egyszerre van igaza, és ugyanakkor egyiknek sincs. Meg ilyesmi.

Vannak azonban, akik pont ezt a harcot használják ki arra, hogy valami maradandót alkossanak.

 

Mobstr

 

A Mobstr (Organized Artistic Crime) fedőnevű graffitis (csapat? ezeknél sose lehet tudni) elsősorban Newcastle városában ténykedik, és elsősorban betűket ír a falakra. Kiváló humora van szerintem, kritikus a mainstreammel szemben, de még az önkritikával is élő, napi kapcsolatban áll.

mobstr_OH WOW
(via: mobstr.org)

Newcastle városa zéró toleranciát hirdetett a falfirkákkal szemben, így a legtöbb graffitijét leszedték vagy átfestették.

Mobstr azonban, ahelyett hogy felhúzta volna magát (vagy inkább: az után, hogy felhúzta magát, és lehiggadt), előnyt kovácsolt a hátrányból, és interaktív prezentációk sorozatává alakította művészetét. Az egyik oldalon ő állt, a másikon azok, akik lefestették a szövegeit – bár ők nyilván nem annyira szórakozásból -, így lett végül az alkotása élő.

 

Come on!

 

Ez itt egy rövid, négykockás, prózai történet:

mobstr_come on L mobstr_come on L2 mobstr_come on L3 mobstr_come on L4

 

Ezt a megjegyzést fűzte hozzá Mobstr a honlapján:

A big up to the Newcastle City Council for the obedient collaboration

 

(Vagyis: “Nagy köszi a városi tanácsnak az együttműködésért!”)

 

A Jerome Street-i mese

 

Ez az én személyes kedvencem. Egyfajta lírai összefoglalója ez a szélmalomharcnak, ugyanakkor arra is van esély, hogy talán még az is mosolygott rajta egyet, aki újra és újra lefestette a szövegeket. Ha van egy kis humorérzéke legalábbis. Remélem, mosolygott.

mobstr_the-story

 

Megpróbálom nagyjából lefordítani, csak hogy meglegyen:

Történt egyszer…
 Történt egyszer… 

…hogy megjelent a falon egy történet,…
 …hogy megjelent a falon egy történet,… 

…ami csak akkor tudott folytatódni,…
 …ami csak akkor tudott folytatódni,… 

…ha a falat újrafestették.
 …ha a falat újrafestették. 

És így különös harmónia jött létre…
 És így különös harmónia jött létre… 

…két ellentétes erő között.
 …két ellentétes erő között. 

Vége
 Vége 

( További organikus graffiti folyamatábrák Mobstr honlapján, a Progression menüpont alatt.)

 

King Robbo vs. Banksy

 

Ez talán a legismertebb (és legmeghatóbb) párbaj, ami két nagy graffiti-művész között zajlott.

Az összecsapásra Londonban, azon belül is Camdenben, egy jelentéktelen csatorna falán került sor.

Az egész Robbo-val kezdődött. Ő a graffiti nagy öregjeinek egyike, az elsők között volt Londonban. Az egyik híres (majd idővel még híresebbé vált) falfestése, amit Robbo Inc. néven ismernek, így nézett ki 1985-ben (jól láthatóan már akkor megviselt volt):

Robbo Camden London poster Robbo 1985

2006-ra már alig látszott valami az eredetiből: önjelölt tag-betyárok és egyéb firkások összemaszatolták, meg meg is kopott azóta rendesen.

banksy-robbo-war-london-camden-history-2006

Banksy 2009 decemberében nyúlt hozzá először. Hogy háborút akart-e, vagy csak piszkálódni, az kérdés. De az szinte biztos, hogy egyáltalán nem a pajtáskodás volt a célja. A graffiti (szub)kultúrában ugyanis elég nagy tiszteletlenségnek, vagy akár sértésnek számít, ha valaki belerondít más munkájába. Ha két alkotó együttműködik, az oké, de arról mindkét fél tud. Na itt nem ez volt a helyzet.

banksy-robbo-war-london-camden-history-2009

Robbo – aki ekkor már nem nagyon volt aktív – úgy döntött, visszatér, szolgálatba helyezi magát, és Banksy plakátos emberét is felhasználva, visszaszerzi a tiszteletet, ami neki jár. (Ugyanis így úgy látszik, mintha Banksy maga festené a King Robbo szavakat a falra.)

banksy-robbo-war-london-camden-history

Banksy, elég pofátlan módon, három betűvel egészítette ki az alkotást, egészen új értelmet adva ezzel neki.

banksy-robbo-war-london-camden-history-2010

Robbót ez nem nagyon hozta zavarba, eltüntette a három felesleges betűt, és kész. (A ‘K’ betű formáján látszik talán egyedül, hogy ez a kép később készült, mint az eredeti King Robbo.)

banksy-robbo-war-london-camden-history-2010 2

Banksy ezúttal annyiban hagyta a dolgot, nem vágott vissza. Aztán a városi tanács lefestette feketére az egészet. (Vagy valaki, aki nem nézte jó szemmel, hogy két felnőtt ember úgy hülyíti egymást, mint gyerekek az óvodában.)
banksy-robbo-war-london-camden-history-2010 3

Robbót azonban megihlette a gyászos felület, és úgy döntött, épp ideje eltemetni Banksy karrierjét. 2010 júliusában járunk.

banksy-robbo-war-london-camden-history- july 2010

Aztán ismeretlenek újra lefestették az egészet feketére. Nem tudni, kik és miért. Banksy szerint nem Banksy volt.

banksy-robbo-war-london-camden-history-2010 4

Olyannyira nem ő volt, hogy később visszajött (2011 januárjában), és megfestette ezt a bizarr szobabelsőt aranyhallal. Felhasználva hozzá például egy kidobott fotelt is.

banksy-robbo-war-london-camden-history-2011

Robbo már készült volna a visszavágásra, amikor baleset érte.

A fején sérült meg, kómába esett.

(…)

2011 novemberében Banksy visszament a tett színhelyére, és újrafestette az eredeti Robbo Inc. festmény vázlatát, plusz tett hozzá egy festékszóró-gyertyát, így kívánva riválisának jobbulást.

banksy-robbo-war-london-camden-history-november 2011
(fotók: urbanartworld)

 

Robbo azonban sosem épült fel, három évvel a baleset után, 2014 július 31-én halt meg.

Amit érdemes megjegyezni, hogy az eredeti Robbo Inc.-n nem volt rajta, az a korona a bal alsó sarokban. Banksy ezzel a gesztussal adta vissza Robbónak a királyi címet, és adta meg a tiszteletet.

 

 

oszd meg!