Francia steampunk rajzfilm a láthatáron!

April és a különös világ / April and the Extraordinary World / Avril et le monde truqué

Aki a steampunkot szereti, rossz ember az nem lehet.

Talán a leghíresebb mozis próbálkozás a stílussal a Wild Wild West (Vadiúj Vadnyugat) volt, és bár nem szakított akkorát, meg legalább annyian utálták, mint ahányan szerették, a stílust könnyű belőni belőle: az ipari forradalomra jellemző technikai feltételek, vas, fogaskerék, gőzgép, ezekből roppant bonyolult szerkezeteket is létrehozni képes tudósok, cilinderes urak, fura mechanikus fegyverek, és így tovább. A WWW a western műfajával keverte a stílust, ez a nagyon friss francia rajzfilm, az April and the Extraordinary World pedig az 1940-es évek Franciaországába helyezi a cselekményét.

Az alapszitu, ami azért is zseniális, mert meg is magyarázza a technikai fejlettségi szintet, ez: 1941-et írunk, titokzatos módon 70 éve minden tudós eltűnt a földről, minden tudományukkal együtt, így amit feltalálhattak volna, az nem valósult meg. April szülei is tudósok voltak, még gyerek volt, amikor eltűntek, de később nyomukra bukkan, és a keresésükre indul. Egy beszélő macska, egy srác és egy fura úr segítenek neki ebben – és persze a tudomány, gondolom.

A film nemrég debütált egy texasi fesztiválon, ősszel kerül a francia mozikba, aztán 2016 tavaszán Amerikában is bemutatják. Nagyon csodálkoznék, ha Magyarországon mozikba kerülne, de ki tudja. Valahogyan biztosan hozzá lehet majd jutni előbb-utóbb.

oszd meg!