A foci kacsacsőrű emlőse

Így szopott be az ausztrál futball

Egy focimeccseket előszeretettel közvetítő sörözőben hallottam először az Aussie Rules Football-ról. Épp egy mérkőzés végét sikerült véletlenül elcsípnem. Későn érkezőként engem csak kicsit sokkoltak le a látottak, de szemmel láthatóan a hatás annak függvényében hatványozódott, hogy mikor kapcsolódott be adott néző a meccsbe. Nekem mindenesetre elhűlt a kávém, mire magamhoz tértem.

Az egész közvetítés olyan volt, mintha egy Monty Python jelenetet néznék, ahol a nem túl bizalomgerjesztő külsejű túlkoros óvodások újraértelmezik a kidobóst. Ovális pályán szaladgál néhány Van Diemen földről szabadult erősen köztörvényes kinézetű férfi forrónaciban és kis trikóban. A játéktér mérete sem pontosan tisztázott, de leginkább krikettpályához hasonlít. Nem véletlen, hiszen az Aussie Rules Football-t épp a krikettjátékosoknak találták ki, hogy a márciustól augusztusig tartó téli holtszezont is sportolással tölthessék.

Bár a néző nem mindent ért, ami a pályán történik, ettől még nagyon jól szórakozik. Eleinte pontos szabályok sem voltak, de 1858-ban végül lefektették azokat, és az ausztrál futball lassan a legnézettebb nemzeti sporttá vált, amit a helyiek csak footy-nak hívnak.

Top End Australian Football Association Preliminary Final

Mindkét csapat 18 játékost küld a pályára, akik közül persze cserélhetnek. Minden mérkőzésen négyszer. A játék kezdete az a pillanat, amikor a bíró a kezdőkör közepéhez vágja a labdát, amit egy nagyon fura szirénahang kísér. Olyan is van, hogy csak feldobja, ha nagyon göröngyös a talaj. Ezt ball-up-nak nevezik. Mivel a labda ovális, teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi történik azután, hogy ismét eltávolodik a földtől. Amint két kiválasztott játékos, akiket ruckman-nek neveznek és általában a legmagasabbak a csapatból, megpróbálja megkaparintani a labdát, az leginkább a kosárlabdára emlékeztet.

És ezzel el is indul a mérkőzés, amiben innentől semmi sem emlékeztet a kosárlabdára.

Látványosak a labdaelfogások, a kifejezetten gyakori és barátságtalannak mondható fizikai érintkezés sem ritka. A legütősebb elem mégis az úgynevezett mark, amikor a támadó csapattársát eleven lépcsőként használva elrugaszkodik a labdával a földtől akár 4-5 méterre is. Aki ezt a látványos akciót végrehajtja, annak szabadrúgás jár. Ki tudja miért?

Az ovális labda nem túl kiszámítható viselkedését nem tartották elégségesnek a játék szabályalkotói. Úgy határoztak, hogy a labdával elszökő játékosnak 15 méterenként le kell pattintania azt, vagy el kell rúgnia. Az, hogy ezt a 15 métert ki méri, nem teljesen világos.

A pontszerzés sem egyszerű, ugyanis itt a gól mellett az úgynevezett behind is gyarapíthatja az elért eredményt. Hogy is van ez?

A csapatok gólvonalánál négy kapufa áll egymástól 6,4 méteres távolságban. A középen álló álló két kapufa közé juttatott labda a gól, ami hat pontot ér, míg a két szélső közé rúgott mindössze egyet. Na ez az a bizonyos behind. Itt még nincs vége! A footyban ugyanis a kapufa is pontot ér abban az esetben, ha a gólrudat találják el. Nem pedig a behind rudat.

Australian_Football_League.svg
Az Ausztrál Futball Liga (Australian Football League) hivatalos logója (http://www.afl.com.au/)

Létezik öngól is, bár itt nem kell szégyenkezni annak sem, aki ilyet szerez. A megszorongatott csapat dönthet úgy, hogy inkább egy pontot “ajándékoz” ellenfelének, de nem kockáztat egy hatpontos gólt.

A labdát dobni tilos! Passzolni csak ütve, tenyérrel, vagy ököllel lehet.

Szerelni annyit tesz, hogy az ellenfél játékosát földre visszük, ideális esetben az esemény után már ott is marad. Erre igen jók az esélyek, hiszen védőfelszerelés nincs, hacsak a korábban említett forrónadrágot és trikót nem tekintjük annak. Talán épp ez az oka, hogy a játékosok inkább ijedten futosgálva próbálják előre adni a labdát, mintsem hogy azt maguknál tartva amolyan helyi Dugovics Tituszként hősi halált haljanak. A szerelés kizárólag a labdát birtokló játékos törzsének támadását jelenthetné, de a gyakorlatban ezt több mint rugalmasan értelmezik. A törzs az ausztrál fociban az ember talpánál kezdődik és a nyakánál ér véget. A földre vitt játékosnak meg kell szabadulnia a labdától. Ez is szabály. Kizárólag ütött, vagy rúgott passz elfogadható ilyenkor is, amit nagyban nehezít, hogy éppen a torkodat próbálja elharapni valaki, aki egyértelműen nem a barátod. A szereléssel szinte azonos módon blokkolhatják is egymást azok a játékosok, akiknél ugyan nincs labda, de jó pozícióban vannak támadáshoz, vagy szereléshez. Egyszóval az, hogy gyorsan megszabadultál a labdától még nem jelenti, hogy biztonságban vagy.

Bárki lezúzhat.

Bármikor.

Több sportnál kikötés, hogy a vérző játékosnak el kell hagyni a pályát. Itt szintén. A különbség mindössze a vérző játékosok megnövekedett száma. Mert az Aussie Rules Football brutális játék. Brutális, nehezen értelmezhető, mégis roppant szórakoztató. Egyszeri megtekintése azoknak is ajánlott, akik amúgy nem néznek sportközvetítéseket.

 

 

Források:

 

http://www.britannica.com/EBchecked/topic/44079/Australian-rules-football

https://usafl.com/intro

http://www.afl.com.au

http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_rules_football

Címlapkép: wikipedia

oszd meg!