Firka – illusztrációk az 50-es évek sci-fi magazinjaiból

Távoli csillagrendszerek, halálsugarak, vízi szörnyek, óriásrobotok és egyéb finomságok zseniális illusztrációkon

A múlt század közepétől kezdve Amerikában számtalan népszerű sci-fi magazin jelent meg, olyannyira népszerűek, hogy szerzők tucatjai tudtak megélni abból, hogy szinte kizárólag ilyen magazinok számára írtak novellákat. Olyan nevekre kell itt gondolni, mint A. C. Clarke, Isaac Asimov, Ray Bradbury, Philip K. Dick, Frederik Pohl, Damon Knight, Poul Anderson, Brian W. Aldiss, Theodore Sturgeon (akiről Vonnegut egyik állandó karakterét, Kilgore Troutot mintázta) de még Agatha Christie-nek is jelentek meg írásai hasonló újságokban.

Az izgalmas novellákat (többnyire) fekete-fehér rajzokkal illusztrálták a kor felkapott rajzolói: Virgil FinlayFrank R. Paul, Ed EmshwillerDanny L. Adkins és mások. A rajzokban benne van a történet, meg a kor stílusa is rendesen.

Frederick Barr megrögzött rajongója a korszaknak, szorgalmasan gyűjtögeti és szkenneli a rajzokat és magazin-borítókat a Flickr-en, filmekből vett jelenetekkel, korabeli reklámokkal és egyéb stílushordozókkal egyetemben – az ő gyűjtéséből válogattunk most 25-öt.


sci-fi-art_01


sci-fi-art_02


sci-fi-art_03


sci-fi-art_04


sci-fi-art_05


sci-fi-art_06


sci-fi-art_07


sci-fi-art_08


sci-fi-art_09


sci-fi-art_10


sci-fi-art_11


sci-fi-art_12


sci-fi-art_13


sci-fi-art_14


sci-fi-art_15


sci-fi-art_16


sci-fi-art_17


sci-fi-art_18


sci-fi-art_19


sci-fi-art_20


sci-fi-art_21


sci-fi-art_22


sci-fi-art_23


sci-fi-art_24


sci-fi-art_25

 


 

Forrás: modern_fred@flickr
(h/t: io9)

 

oszd meg!