Ez nagyon jó lesz! De ki az a Jamin Winans?

Nagy stúdió nélkül lehet-e jó filmet csinálni?

Naná.

Pár éve láttam egy rövidfilmet, aminek a címe Spin. Azóta megtudtam, hogy DJ névre átkeresztelve is terjedt. Mindegy. Ez egy független cucc, amibe pár helyen simán bele lehet kötni, de nem fogok. Hibáival együtt is magasan kenterbe ver egy átlagos hollywoodi mozit. Teszi ezt a maga 8:15-ös hosszával. Most nem is kezdenék spoilerezni, inkább…

Na, az van, hogy én ezért rögtön rajongani kezdtem. Egyből érdekelni kezdett az is, hogy ki készítette, meg hogy ezenkívül még mit. A pofa egy amerikai filmes, aki mindent, de tényleg MINDENT maga csinál. Jamin Winansnak hívják. Ír, rendez, vág, producerkedik és még a zenét is ő szerzi filmjeihez. Meg mások filmjeihez is, de ez most nem érdekes. Van egy cége , a Double Edge Film, ami leginkább csak a neten forgalmazza a dolgait dvd-n. Meg van YouTube-csatornája. Ott találtam ezt:

Hát, Jack bácsi története végképp lenyűgözött. Valami, ami úgy aranyos, hogy az nem fáj, meg nincs cukormázba mártva, csak egyszerűen az. Gyorsan nekiláttam, hogy megnézzem a többi dolgát.

Az Ink és a 11:59 című filmek már egész estés mozik. Sokak szerint az alacsony költségvetés látszik rajtuk, szerintem meg a szerzőiség, ami mára igen ritka kincs a filmművészetben. Az meg végképp kérdőjel, hogy egy ilyen formátumú filmes miért nem kap lehetőséget pénzből forgatni. Köpködők persze vannak, akiknek a Gyűrűk ura után gyenge a CGI, az meg fel sem tűnik, hogy ezekben a mozikban végre ott bújkál a történet.

Jamin legújabb projektjének a The Frame címet adta. Gyakorlatilag semmit nem lehet róla kideríteni azon kívül, hogy van egy előzetese. Egy olyan előzetes, amitől kíváncsi lesz az ember. Ez az, amit az előzetesek nem nagyon tudnak hozni manapság. Megtekintését külön ajánlom azoknak, akik szerint nagyon látszik Jamin Winans filmjein, hogy low budget alkotások:

Na, látszik? Na?

oszd meg!